Norvegia

Extras din referat Cum descarc?

Denumirea oficiala: Regatul Norvegiei
Denumita si "Tara Fiordurilor", "Tara Zilelor" si a "Noptilor Polare", "Tara Aurorelor Boreale" sau "Tara Cascadelor", Norvegia ocupa o suprafata de 386.318 km2 (cu insulele din jur), in partea vestica si nord-vestica a Peninsulei Scandinaviei.
Norvegia, unul dintre cele mai bogate state din lume, este situata pe tarmul de vest al Peninsulei Scandinave si este unul din cele mai nordice ale continen-tului european, cu o treime din suprafata dincolo de cercul polar. 
Este o tara muntoasa, cea mai mare parte a teritoriului fiind ocu!pata de munti foarte vechi. Lantul Alpilor Scandinavi, cei mai inalti sunt in partea central-sudica (Vf. Galdhopiggen 2468 m). Platouri sterpe (Hardangervid!da), lacuri si campii inghetate despart lanturile muntoase. In nordul teritoriului se afla cea mai intinsa suprafata ocupata de ghetari din Europa). Caracteristice pentru peisajele norvegiene sunt golfurile maritime intrate adanc in uscat, numite fiorduri.
Populatia era in 2004 de cca. 4.590.000 locuitori cu o densitate de 14 loc./km2. 75% este populatie urbana si 25% populatie rurala. Norvegienii sunt scandinavi, fiind inruditi cu danezii si suedezii. Aproximativ 20.000 de sami, minoritatea nationala a Norvegiei locuiesc in nordul Laponiei. 
Clima
In pofida pozitiei sale nordice, Norvegia are trei tipuri principale de clima: temperata (asemanatoare cu cea din Anglia), rece continentala (similara cu cea din nord-estul Europei) si polara (ca cea din regiunile Arctice si cele din nordul Canadei si Siberiei).
In ciuda situarii geografice a Norvegiei in nordul extrem, clima din interiorul tarii este surprinzator de blanda. Norvegia este tara situata la latitudinea cea mai nordica din lume care are ape navigabile. Acest lucru se datoreaza vanturilor alizee impinse peste Oceanul Atlantic de continentul american si curentilor calzi care curg dinspre Ecuator spre nord in directia Marii Norvegiei, unde unghiul tarmului norvegian si un culoar deschis inspre Oceanul Arctic ajuta la directionarea aerului si apelor temperate inspre o latitudine mai nordica. Clima din Norvegia este diferita de cea din restul Scandinaviei. Lanturile muntoase inalte care separa tara protejeaza impotriva precipitatiilor zone intinse din estul Norvegiei, drept pentru care aici clima este mai continentala decat ar fi de asteptat pentru o zona din apropierea coastei. In unele din aceste regiuni situate la est de munti, caderile de precipitatii sunt mai mici de 300 mm. Majoritatea precipitatiilor cauzate de mare cad de-a lungul tarmurilor de Vest, unde exista regiuni care inregistreaza valori maxime de 3 000 mm anual. 
Se diferentiaza patru areale turistice si economice:
NORVEGIA SUD-ESTICA, puternic industrializata, are cea mai mare populatie cu numeroase orase mari si mijlocii. Ca centre turistice se remarca: Oslo ( 500.000 locuitori) capitala tarii, asezata intr-un pitoresc fiord de 100 km lungime, port cu peste 40 de cheiuri specializate. Oslo este situat in capul fiordului Oslo. Fiordul se afla in sudul orasului. In partea opusa se afla dealuri si munti. Este construit un amfiteatru, ceea ce ii da un farmec aparte, cu o frumoasa panorama; pana in 1925 se numea Christiana dupa regele Christian al IV-lea, care a domnit in sec. al VI-lea, azi important centru industrial, comercial si turistic. De remarcat sunt obiectivele: Fortareata Akershus, Palatul Regal, Parlamentul, Institutul Nobel, Domul (monumest de arhitectura gotica) si numeroase muzee: Postei, Schiului, Folcloric (intr-un parc) si "Kon-Tiki" - construit in 1957 pe doua niveluri, intr-un imens acvariu unde gazduieste (intr-o tainica semiobscuritate) celebra pluta a exploratorului Thor-Heyerdahl, cu mica ei coliba de tulpini, care pluteste pe o intindere de apa, iar pe fundal, harta cu drumul parcurs etc. Biserica lui Gol, Catedrala Domkirk, Muzeul Fram, Muzeul Barcilor Vikinge. De asemenea, orasul dispune de o serie de parcuri si gradini atractive.
Exista 40 de insule pe terioriul orasului, cea mai mare fiind Malmoya (0,56 km2). Oslo are 343 de lacuri, cel mai mare fiind Maridalsvannet (3,91 km2). Acesta este si sursa cea mai importanta de apa. Cel mai inalt punct este Kirkeberget, cu 629
VESTLANDET cuprinde fasa atlantica a Norvegiei, unde se desfasoara o intensa activitate economica, cu numeroase orase mici industriale sau centre pescaresti, unde se practica o agricultura traditionala. Fiordurile, cascadele, ghetarii (Jostedalsbreen - 855km2, cel mai mare din Europa), peisaujl insulelor din fata litoralului, orasele Bergen si Stavanger constituie interesante obiective turistice de mare atractie. Stavanger - asezat intr-un fiord de o mare frumusete naturala, are un farmec aparte prin simbioza arhitecturala si urbana; se remarca Catedrala - un frumos monument istoric si Biserica Medievala in stil anglo-normand. Bergen - oras renumit prin pitorescul fiordului si al numeroaselor monumente istorice (case din lemn sec. XVIII, primaria veche), multe muzee (Marinei, Agriculturii). Este renumit si prin Targul de Peste unde se etaleaza pesti de cele mai diferite specii. 
TRONDELAG reprezinta sectorul central al Muntilor Scandinaviei, cirmunscris fiordului Trondheim, cu altitudini mai reduse, favorabile agriculturii (cea mai nordica zona agricola de pe Glob), mineritului, pescuitului si comunicatiilor. Tronddheim este centrul polarizator al zonei, important port si centru urban intemeiat de regele vicking Olaf in anul 997, intr-un fiord de mare frumusete. Se remarca catedrala (stil gotic), cea mai mare din Scandinavia, si sutele de casute mici din lemn, frumos colorate, care reprezinta locuintele de vara sau refugiul la sfarsit de saptamana.
NORVEGIA DE NORD este regiunea unde traiesc si peste 20.000 de laponi, cu o economie mai redusa, cu centre urbane in dezvlotare: Narvik, Tromso, Boldo. Narvik - oras port, pitoresc prin asezarea sa intr-un fiord, renumit prin frumusetea aurorelor boreale si recunosc ca rampa de lansare in lumea intreaga a fierului suiedez de la Kiruna. Ny-Alesunt, cea mai nordica atezare de pe Glob, intr-un pitoresc peisaj in Arhipelagul Svalbart. Frumusetea cadrului natural, puritatea aerului dat de imensese paduri de conifere, precum si numeroasele obiestive cultural-istorice si arhitecturale fac din Norvegia o zona pitoreasca de mare atractie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Norvegia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!