Niobo-Tantalitii din Regiunea Komu-Nigeria

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
Mineralele Niobiu si Tantal apar in pegmatitele beril-columbitice din regiunea Komu din sud-vestul Nigeriei. Textura si chimismul mineralelor indica 3 faze distincte, si anume: una timpurie, de culoare neagra, una intermediara, de culoare gri, si una tarzie, stralucitoare, fiecare dintre acestea corespunzand unui regim hidrotermal diferit.
In urma analizelor unor probe in-situ, s-au gasit cantitati considerabile de Al, Fe, Mn, Nb, O, Si, Ta, Ti in toate cele 3 faze; in plus, o cantitate detectabila de Ca a fost identificata in fazele intermediare si tarzii in urma studiilor spectrografice. 
Compozitia chimica a fazei timpurii este direct legata de topitura de origine felsica, in timp ce celelalte doua faze deriva din doua fluide hidrotermale diferite. 
Geologia zonei
Regiunea Komu se situeaza in SV-ul Nigeriei, si se afla langa cratonul Vest-African. Rahaman (1988) a confirmat 6 unitati petrologice diferite in subsolul acestei zone:
1. un complex de migmatite-gnaise-cuartite
2. roci meta-sedimentare si meta-vulcanice (sisturi)
3. roci gabroice si dioritice
4. granitoide de origine pan-africana
5. roci vulcanice calco-alcaline metamorfozate 
6. dyck-uri acide si bazice
In urma cercetarii complexului subsolic al Nigeriei, s-a ajuns la concluzia ca evolutia scoartei din aceasta zona este puternic influentata de miscarile placilor tectonice. Conform teoriei lui Burke si Dewey (1973) in zona respectiva sedimentarea a fost de tip oceanic, ca urmare a existentei unui paleoocean, acum cca 900 Ma.
Cand orogenul Pan-African s-a incheiat, paleooceanul s-a inchis, iar sedimentele existente au constituit componente pelitice ale centurilor de sisturi. Ingrosarea scoartei a dus la o topire masiva, ce a avut ca rezultat formarea granitelor Pan-Africane si a pegmatitelor cu Nb-Ta.
La scara locala, in regiunea studiata intalnim, pe langa pegmatite, paragnaise, amfibolite si granite. Distributia acestor roci este aratata in figura de mai jos:
Pegmatitele din regiunea Komu
In general, pegmatitele cu metale rare prezinta cantitati considerabile de Rb, Cs, Ga, Nb, Ta, Sn sau Li. Originea lor granitica este atestata de rapoartele destul de mari dintre K:Ba si Rb:Sr, respectiv mici dintre K:Rb.


Fisiere in arhiva (1):

  • Niobo-Tantalitii din Regiunea Komu-Nigeria.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!