Niobo-Tantalitii din Regiunea Komu-Nigeria

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1325
Mărime: 2.17MB (arhivat)
Publicat de: Nina-Janina Mihai
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dolenciuc Mihai

Extras din referat

Rezumat

Mineralele Niobiu şi Tantal apar în pegmatitele beril-columbitice din regiunea Komu din sud-vestul Nigeriei. Textura şi chimismul mineralelor indică 3 faze distincte, şi anume: una timpurie, de culoare neagră, una intermediară, de culoare gri, şi una târzie, strălucitoare, fiecare dintre acestea corespunzând unui regim hidrotermal diferit.

În urma analizelor unor probe in-situ, s-au gasit cantităti considerabile de Al, Fe, Mn, Nb, O, Si, Ta, Ti în toate cele 3 faze; în plus, o cantitate detectabilă de Ca a fost identificată în fazele intermediare şi târzii în urma studiilor spectrografice.

Compoziţia chimică a fazei timpurii este direct legată de topitura de origine felsică, în timp ce celelalte doua faze derivă din doua fluide hidrotermale diferite.

Geologia zonei

Regiunea Komu se situează în SV-ul Nigeriei, şi se află lângă cratonul Vest-African. Rahaman (1988) a confirmat 6 unităţi petrologice diferite în subsolul acestei zone:

1. un complex de migmatite-gnaise-cuartite

2. roci meta-sedimentare şi meta-vulcanice (şisturi)

3. roci gabroice şi dioritice

4. granitoide de origine pan-africană

5. roci vulcanice calco-alcaline metamorfozate

6. dyck-uri acide şi bazice

În urma cercetării complexului subsolic al Nigeriei, s-a ajuns la concluzia că evoluţia scoarţei din această zonă este puternic influenţată de mişcările plăcilor tectonice. Conform teoriei lui Burke şi Dewey (1973) în zona respectivă sedimentarea a fost de tip oceanic, ca urmare a existenţei unui paleoocean, acum cca 900 Ma.

Când orogenul Pan-African s-a incheiat, paleooceanul s-a închis, iar sedimentele existente au constituit componente pelitice ale centurilor de şisturi. Îngroşarea scoarţei a dus la o topire masivă, ce a avut ca rezultat formarea granitelor Pan-Africane şi a pegmatitelor cu Nb-Ta.

La scara locală, în regiunea studiată întâlnim, pe langă pegmatite, paragnaise, amfibolite şi granite. Distribuţia acestor roci este arătată în figura de mai jos:

Pegmatitele din regiunea Komu

În general, pegmatitele cu metale rare prezintă cantitaţi considerabile de Rb, Cs, Ga, Nb, Ta, Sn sau Li. Originea lor granitică este atestată de rapoartele destul de mari dintre K:Ba si Rb:Sr, respectiv mici dintre K:Rb.

Preview document

Niobo-Tantalitii din Regiunea Komu-Nigeria - Pagina 1
Niobo-Tantalitii din Regiunea Komu-Nigeria - Pagina 2
Niobo-Tantalitii din Regiunea Komu-Nigeria - Pagina 3
Niobo-Tantalitii din Regiunea Komu-Nigeria - Pagina 4
Niobo-Tantalitii din Regiunea Komu-Nigeria - Pagina 5
Niobo-Tantalitii din Regiunea Komu-Nigeria - Pagina 6
Niobo-Tantalitii din Regiunea Komu-Nigeria - Pagina 7
Niobo-Tantalitii din Regiunea Komu-Nigeria - Pagina 8
Niobo-Tantalitii din Regiunea Komu-Nigeria - Pagina 9
Niobo-Tantalitii din Regiunea Komu-Nigeria - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Niobo-Tantalitii din Regiunea Komu-Nigeria.docx

Ai nevoie de altceva?