Neamt

Extras din referat Cum descarc?

-asezare: in partea de nord-est a Romaniei, (partea central-vestica a Moldovei), pe valea larga a Bistritei si pe valea Moldovei, pana la confluenta cu Siretul, strajuit de Ceahlau; -vecini: la nord-vest-Suceava; la est-Iasi, Vaslui; la sud-Bacau; la vest-Harghita; -suprafata: 5 836 km? (respectiv 2, 5% din teritoriul tarii); -populatie: 584. 000 locuitori; -orase: PIATRA NEAMT-resedinta de judet (cu 128. 00 locuitori, unul dintre cele mai frumoase orase ale Moldovei, pe terasele din stanga Bistritei, la confluenta a doua rauri: Cuejdi si Bistrita, la 345 m altitudine, inconjurat de culmile impadurite ale magurilor Cernegura, Cozla (de 850m), Pietricica (de 532m), Carloman (de 617m), la rascruce de drumuri turistice). Se bucura de toate avantajele unei naturi unice, o clima temperat continentala, cu veri scurte, racoroase si placute, toamne lungi, senine si romantice, ierni blande, fara geruri mari si zapada din abundenta.
-relieful: este variat si in mare parte accidentat, dispus in trepte de la vest la est, de la munti (ce ocupa mai mult de jumatate din suprafata judetului, in vest), reprezentati de Stanisoara (de 1531m), Bistrita (de 1864m), Ceahlau (cu vf. Ocolasul Mare de 1907m) - Olimpul Moldovei, Tarcau, Hasmas, compartimentati prin vai longitudinale), de dealurile subcarpatice (Subcarpatii Moldovei, in centru, ce inchid depresiunile subcarpatice Neamtului si Cracau Bistrita, dar si culmile de 900m ale Dealului Plesului, alungite nord-sud), care se pierd in valea larga, cu carcter de culoar (largit prin terase bine dezvoltate, mai ales la confluenta cu raul Moldova) a Siretului, dincolo de care apar dealurile Podisului Barladului; -clima: are caracter cotinental, cu variatii mari in functie de treptele de relief, cu vanturi predominante din directia nord-vest si vest, iar pe valea Siretului de la nord si sud; -cursurile de apa: apartin Bistritei, ce dreneaza judetul, cu afluentii sai: Bistricioara, Bicaz, Tarcau, Cracau, cursul inferior al Moldovei si unei parti din cursul mijlociu al Siretului la iesirea din judet. Obiective turistice -Masivul Ceahlau- (la 40 km vest de Piatra Neamt}, cel mai circulat masiv din Carpatii Orientali, denumit si piatra nestemata a Moldovei (D. Cantemir), urias cu fruntea-n soare (G. Cosbuc), batranul rege al Carpatilor Moldovei (Al. Vlahuta). Ceahlaul formeaza o entitate geografica bine individualizata si, desi are inaltimi moderate (Vf. Ocolasul Mare, de 1907 m), pe timp senin se vede de la departari enorme. Forma lui, de castel urias ruinat de vanturi, de ploi si ape, cheama irezistibil la drumetie. Este alcatuit din piramide si turnuri (Detunatele, Turnul Sihastrului), chei si cascade (Duruitoare, Statuile, Bistra Mare). Pentru fiecare stanca (interesant modelata de natura) exista cate o frumoasa legenda: Dochia (fiica regelui dac Decabal care), Turnul lui Butu si Ana (Butu-viteaz ostean al domnitorului Alexandru cel Bun) -Muntii Bistritei; Muntii Tarcau.
Chei, defilee si cascade -Defileul ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Neamt.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!