Muntii Fagaras

Extras din referat Cum descarc?

Muntii Fagarasului fac parte din lantul Carpatilor Meridionali. Ei se intind intre Masivul Piatra Craiului si Defileul Oltului de la Turnu Rosu pana la Cozia pe o distanta ceva mai mare de 70 km. In latime masoara 40 km, acoperind o suprafata de aprox. 3000 km2. Asezare, Limite. La nord, Muntii Fagarasului sunt marginiti de Depresiunea Fagarasului, cunoscuta si cu numele de tara Fagarasului sau tara Oltului. La vest, Valea Oltului constituie o demarcatie foarte precisa intre Muntii Fagarasului de o parte, si Muntii Lotrului, respectiv Muntii Capatanii, de partea cealalta. Spre sud, culmile masivului se continua cu Muscelele Argesului si Campulungului. Sirul depresiunilor Campulung, Bradetu, Arefu, Jiblea concretizeaza intr-o anumita masura limita sudica. Limita estica a Muntilor Fagarasului a fost si mai este inca subiect de discutie intre specialisti. Ea poate fi plasata intr-o zona cuprinsa in dreptul Vaii Dambovitei. Din punct de vedere turistic se poate considera ca linie de demarcatie paraul Tamasului, Barsa Tamasului si Curmatura Foii, aceasta fiind granita unde roca devine de alta natura (pe Tamas sisturile cristaline sunt pe partea dreapta, calcarele Pietrei Craiului pe malul opus). Limita de demarcatie cu Iezer Papusa (Fagarasul Sudic) este formata tot de Valea Dambovitei cu paraul Boarcasu si paraul Oticu pana la Raul Doamnei.
Geologie. Muntii Fagarasului sunt formati din roci metamorfice provenite din rocile sedimentare si eruptive preexistente care au suferit transformari, metamorfozandu-se sub forma de sisturi cristaline Relieful. Muntii Fagarasului se prezinta sub forma unei creste principale, o veritabila coloana vertebrala orientata pe directia est-vest din care se desprind mai multe culmi laterale atat spre nord cat si spre sud. Privita dinspre nord, creasta principala apare ca o insiruire de varfuri separate prin sei putin adanci.
Intre varful Lutele (2176 m) la est si Gavanul (Lacustele, 2135 m) la vest, pe o lungime de 45 km, co o singura exceptie (Curmatura Zarnei) creasta se mentine la o altitudine mai mare de 2100 de m.
Datorita eroziunii ghetarilor care s-a manifestat mai puternic in partea umbrita (Nordica) a masivului, vaile cu orientare septentrionala sunt in general scurte, accidentate, echidistante si se ramifica putin. Culmile sudice, mai putine la numar sunt mai domoale si mult mai intinse.
Muntii Fagarasului sunt cei mai inalti munti ai Romaniei. In cuprinsul lor se afla opt din cele 14 varfuri ale muntilor Romaniei care ating altitudinea de 2500 m: Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535 m), Coltul Vistei Mari (2527 m), Lespezi (2522 m), Cornul Caltunului (2510 m), Vanatoarea lui Buteanu (2507 m), Hartopu (2506 m), Dara (2500 m) Relieful din zona inalta poarta amprenta glaciara. Aici se intanesc circuri si vai glaciare, cu profil transversal in forma de U, despartite prin custuri ascutite. In jumatatea inferioara vaile devin inguste si adanci.
Reteaua Hidrografica. Apele din masivul Fagarasului ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Muntii Fagaras
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!