Muntii Caucaz

Extras din referat Cum descarc?

La hotarul dintre Europa si Asia, intre Marea Neagra si Marea Azov, la vest, si Marea Caspica, la est, se extinde ca unitate geografica de tranzitie, o regiune complexa, Caucazia. Oglic pe acest areal, pe o lungime de peste 1200 km si cu o latime de peste 200 km, se desfasoara impunatorul lant muntos Caucaz (Kavkaz). Regiunea Caucaziei este alcatuita dintr-o serie de campii joase si netede, din podisuri piemontane si munti cu altitudini ce depasesc constant 4000 m, orientate, in general, pe directia nord vest-sud est, sub forma unor fasii paralele. Cea mai impunatoare fasie montana este cea nordica, cu o lungime de circa 1200 km si cu o latime de pana la 100 km-Caucazul Mare (Bolsoi Kavkaz) -care formeaza, ca sii Pirineii, o importanta bariera orografica transversala, atat in calea maselor de aer, cat si a circulatiei oamenilor.
Ciscaucazia reprezinta partea nordica a regiunii, avand in componeneta Campia Kubanului, Podisul Stavropolului si Campia Terekului.
-Campia Kubanului, situata in extremitatea nord-vestica a Caucazului Mare, are altitudini de sub 150 m, inclinand usor spre Marea Neagra si Marea Azov. Este o campie mlastinoasa in cea mai mare parte, numeroase lacuri fiind presarate pe intreaga sa suprafata. Clima este caracterizata de ierni foarte aspre si de veri caniculare, ceea ce determina o dezvoltare ampla a stepei. In zona litorala se remarca o veche asezare ampla ucrainiana, Kerci-oras cu peste 100. 000 locuitori, cunoscut din antichitate sub denumirea de Panticapelo. Mai spre sud-est, orasul Novorossisk, cu peste 180. 000 de locuitori, este un important terminal petrolier al Federatiei Ruse la Marea Neagra, pe aici fiind exportata o mare parte a titeiului extras din regiunea caucaziana. Cel mai mare oras din aceasta este Krasnodar, care are o populatie de peste jumatate de milion de locuitori si situat la contactul Campiei Kubanului cu Muntii Caucaz, pe raul Kuban. Orasul a fost fondat in anul 1794, de tarina Ecaterina a II-a, numindu-se o lunga perioada Ekaterinodar.
-Campia Terekului este situata in extremitatea estica a Ciscaucaziei, fiind reprezentata in cea mai mare parte de delta Terekului si stepa Nogai. In cea mai mare parte, altitudinile acestei campii se situeaza sub zero metri, pentru ca Marea Caspica, considerata nivel de baza a raului Terek, este cu circa 25 m sub nivelul Oceanului Planetar. Altitudinea campiei creste spre zona de contact cu muntele si cu depresiunea Kuma-Manici, vechi brat de mare fosil ce unea in trecut Marea Neagra cu Marea Caspica. Climatul este foarte aspru, precipitatiile fiind de circa 100-200 mm/an, ceea ce impune o vegetatie de stepa desertica. Principalul oras al acestei campii este Groznai (cu peste 400. 000 locuitori), capitala a Republicii Autonome Ceceno-Inguse, aflata in sudul Federatiei Ruse. Machackala (Mahacikala) este un alt oras important (circa 300. 000 de locuitori), este situat pe taramul caspic, in extremitatea estica a Muntilor Caucaz, la contactul cu Campia Terekului.
Machackala este capitala Republicii Autonome ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Muntii Caucaz.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!