Muntii Buzaului

Extras din referat Cum descarc?

Muntii Buzaului fac parte dintr-o grupa de munti mijlocii situata aproximativ in partea centrala a Carpatilor de Curbura. Numele este imprumutat de la raul ce ii strabate si care prin multimea afluentilor de pe dreapta si stanga i-au fragmentat in numeroase unitati si subunitati, fiecare cu o fizionomie proprie si cu un anumit har turistic. Principalele unitati sunt reprezentate de masivele Siriu (in vest), Podu Calului (in centru), Penteleu (in est) si de culmea Ivanetu (in sud).
Incadrati in vest de Muntii Ciucas, in est de Muntii Vrancei, in sud de culmile Subcarpatilor de Curbura, iar in nord de Clabucetele Intorsurii, Muntii Buzaului se desfasoara pe o suprafata de aproape 1 900 kmp. In sud si in nord, contactul cu regiunile limitrofe este subliniat prin diferente de nivel de 200-350 m ce apar adesea sub forma unor versanti abrupti. Acest aspect este si mai pregnant pe aliniamentul Paltineni - Colti - Lopatari, adica acolo unde eroziunea a pus in evidenta pereti abrupti alcatuiti din strate groase de gresie, in pozitie verticala.
Limita fata de muntii din est si vest se poate urmari in lungul vailor Buzau, Siriu in vest; Basca Mica, Basca Mare in est, al unor inseuari largi (intre varful Furu Mare si Ivanetu in sud-est, Lacauti - Menesbert in nord-est) si culmi joase. Pozitia geografica a acestor munti la circa 40 km de Brasov si 80 km fata de Buzau, in vecinatatea unor areale dens populate, si faptul ca sunt strabatuti de o artera de comunicatie importanta faciliteaza accesul si le asigura o perspectiva frumoasa in practicarea turismului.
Masivele Siriu, Penteleu, Podu Calului si culmea Ivanetu se afla in partea central-sudica a regiunii, ele fiind separate de vaile Buzau, Basca Mica, Basca Rosilei.
Geologia
Muntii Buzaului sunt constituiti din mai multe unitati ale flisului carpatic. Rocile din care sunt formati sunt predominant reprezentate prin gresii, argile si marne. La acestea se adauga, secundar, microconglomerate, marno-calcare, menilite, sisturi disodilice, etc. Ele alcatuiesc strate cu grosimi de la cativa centimetri pana la 2-10 m, dispuse in alternanta. Deosebirile care apar de la o unitate la alta rezida, pe de o parte, din compozitia mineralogica a rocilor, pe de alta, din ponderea si grosimea stratelor.
Cea mai mare parte a Masivului Siriu, de exemplu, este formata din bancuri groase de gresii, care, frecvent, trec in microconglomerate. Este o formatiune grosiera, dura, rezistenta, de culoare cenusie, care alcatuieste principalele culmi ale acestor munti denumita de geologul I. Popescu Voitesti ,, Gresia de Siriu", data fiind frumoasa si larga sa desfasurare in acest masiv.
In Penteleu, Podu Calului si Ivanetu se disting sectoare in care orizonturile de gresii sunt mai subtiri si alterneaza cu cele marno-argiloase. La nord de aliniamentul Nehoias - Secuiu predomina faciesul gresiei de Tarcau, in alcatuirea careia intra strate de gresii de pana la 2-3 m grosime si intercalatii subtiri de argile. Gresia propriu-zisa are culoare cenusie, contine mult cuart, mica si un ciment calcaros. Adesea are caracter microconglomeratic. Rezistenta mai mare la eroziune a facut ca fizionomia interfluviilor sa degaje masivitate, iar vaile sa prezinte caractere specifice defileelor.
Faciesurile de Fusaru si Kliwa, desfasurate in partea central-sudica a regiunii, se remarca prin existenta unor orizonturi extrem de variate ca alcatuire si duritate. Gresiile, tari, galbui-albicioase, predominant silicioase formeaza strate de 0,5 - 2 m grosime ce alterneaza cu formatiuni moi, friabile, usor de dislocat, reprezentate prin sisturi disodilice, argile, etc. Ca urmare, versantii vailor se infatiseaza extrem de variat, cu frecvente ruperi de panta, avand corespondent in talvegul vailor o serie de praguri; pe podurile interfluviilor apar alternante de varfuri si inseuari.
La aceasta suita de faciesuri, local, se adauga si altele predominant argilo-marnoase (in lungul Bascei Rosilei) sau microconglomerate (Tataru - Tatarut).


Fisiere in arhiva (1):

  • Muntii Buzaului.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!