Muntii Bucegi

Extras din referat Cum descarc?

1. Prezentarea generala a zonei:
Masivul Bucegi s-a format odata cu sectorul Carpatiilor Meridionali si cu intregul lant carpatic, in timpul orogenezei alpine. Carpatii Meridionali si grupa Bucegilor, au fost inaltati cu 1000m la sfarsitul Neogenului si inceputul Cuaternarului
Masivul Bucegi este situat in estul Carpatiilor Meridionali, cuprinzand intre Dambovita si Prahova: Muntii Bucegi (2507m), Leaota (2135m), Piatra Craiului (2239m) si culoarul Rucar-Bran. In Muntii Bucegi apar forme structurale:Sfinxul, Babele si abrupturi majore, mai ales spre Valea Prahovei. Exista urme glaciare pe vaile ce pornesc de sub Varful Omu, iar Valea Ialomitei prezinta unele roci calcaroase care au dus la aparitia unor chei. Culoarul Rucar-Bran este o zona larga (la 1000-1200m) intre Bucegi si Piatra Craiului umanizata cu o veche functie de legatura intre Campulung si Brasov
2. Potentialul turistic:
Partile care formeaza Masivul Bucegi sunt: Muntii Bucegi cu VarfulOmu 2505m, Muntii Leota cu Varful Leaota, Muntii Piatra Craiului cu Varful Baciului; Magura Codlei-1292m in partea de est a Depresiunii Brasov. La poalele muntilor se intind de-a lungul Pahovei orasele:Azuga, Busteni, Sinaia.
- vegetatia si fauna: vegetatia este variata (alcatuita din paduri care se intind pe mai multe etaje: etajul fagului care urca pana la 1200m si chiar mai sus si etajul coniferelor), in functie de clima si dispunerea treptelor de relief. Mai sus de paduri se dezvolta o vegetatie alpina, numita si stepa rece, cu pajisti, tufisuri de ienupar si jneapan si arbusti pitici. Fauna este bogata si diversa ca numar si specii: ursi, cerbi carpatini, jderi,caprioare, lupi, mistreti, rasi, dihori, pisici salbatice, veverite, capre negre; pasari: cocosul de munte, mirla, acvila de munte, uliul, vulturul, iar dintre reptile:vipera comuna si soparla de munte. In apele reci de munte se gasesc pesti ca: pastravul, cleanul si mreana.
In Bucegi se gasesc argiluvisoluri in zonele cu altitudine mica,solurile brune si brun acide. In climatul racoros si umed se gasesc solurile podzolice in padurile de fag si conifere si soluri brun acide in zona alpina.
clima: influentata de relief si asezare, are in sud un caracter temperat continental de silvostepa, dealuri si coline, iar in nord, in munti, un caracter mai aspru, cu vanturi ce bat din nord si nord-est. Temperatura medie anuala este de 10 grade la altitudini mari. Cea mai calduroasa luna a anului este luna iulie, iar cea mai rece luna este ianuarie.
In Bucegi se intalneste climatul alpin cu temperaturi medii anuale sub 2C, iar precipitatiile sunt putine. Iarna stratul de zapada poate atinge chiar grosimea de 130cm, la fel de bine cum poate exista lipsa totala a stratului de zapada.
cursurile de apa: sunt reprezentate de Prahova, tributara Ialomitei (ce are o vale adanca formata de ghetarii cuaternari), cu afluentii: Doftana, Teleajan, Cricov. Aceastea sunt utilizate in scopuri hidroenergetice amenajate pe Ialomita si pe Dambovita.
Statiunea Sinaia aduna dintre Bucegi:Valea Cerbului, Valea Alba,Valea Jepilor, Valea Urlatoarei, Valea Pelesului,iar dintre Masivul Garbova:Valea Fetei, Zamora, Valea Rea si Valea lui Bogdan.
- Domeniul schiabil ce se desfasoara pe mari diferente altitudinale (intre 1000 - 2000 m), ceea ce permite persistenta stratului de zapada intre 180-200 zile/an cu partii amenajate. 
- Important domeniu ptr alpinism cu trasee cu grade diferite de dificultate de la 1A pana la 6B. - 250 trasee
- Foarte multe trasee turistice marcate (80) si nemarcate ptr profesionisti. 
- Pesteri: Prin actiunea apei de infiltrare au luat nastere prin dizolvarea calcarului numeroase pesteri: Pestera Ialomitei, Pestera Ratei, Pestera Ursilor, din care cea mai cunoscuta atat din punct de vedere al turismului cat si ca atestare documentara ( inca din 1509 ) este Pestera Ialomitei care este deschisa si pentru vizitare.
Obiective turistice
- Masivul Bucegi: cuprins in mare parte in teritoriul judetului Prahova, intre Valea Prahovei la est, pe care o domina printr-un abrupt de peste 1.000 m, si Muntii Leaota, la vest. Prin inaltimea si masivitatea lui alcatuieste cel mai grandios edificiu muntos din aceasta parte a tarii. Prin elementele de relief, extrem de spectaculoase si de variate (pe o suprafata relativ mica), alcatuieste una din regiunile de mare atractie turistica din Romania. Are frecvente inaltimi ce depasesc 2.000 m: Vf. Omu (2.505 m), Vf. Costila (2.498 m), Vf. Caraiman (2.326 m). 
Masivul Bucegi a fost declarat Parc National, incluzand mai multe rezervatii naturale complexe,in perimetrul carora se disting: abrupturi impresionante, creste ascutite, circuri si vai glaciare, relief carstic si vai torentiale, forme specifice de relief (datorate modelarii indelungate a rocilor de catre agentii naturali, cu infatisari dintre cele mai curioase: Sfinxul, Babele, Pietrele Singuratice). 
Splendoarea peisajului Bucegilor este completata de bogatia vegetatiei alpine (care le imprima nuante extrem de variate de la un sezon la altul), de multe specii de plante: 3500 de specii de plante cunoscute dintre care multe ocrotite de lege cum ar fi: - Taxus Bcata ( Tisa ) - Pinus Mugo ( Jneapanul ) - Leontopodium Alpinum ( Floare de colt), garofita, orhideea. Numeroase poteci turistice trec prin aceste rezervatii, prilej de a admira cadrul natural, vegetatia si uneori fauna acestor locuri .


Fisiere in arhiva (1):

  • Muntii Bucegi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!