Muntenegru

Cuprins referat Cum descarc?

1. Asezare, vecini 3
2. Relief 3
3. Clima 4
4. Apele 5
5. Vegetatia, fauna, solurile 6
6. Populatia si orasele 7


Extras din referat Cum descarc?

1. Asezare, vecini
Muntenegru este un stat localizat in Europa de Sud-Est. Are iesire la Marea Adriatica la Sud-Vest si se invecineaza cu Croatia la vest, cu Bosnia si Hertegovina la Nord-Vest, cu Serbia si Kosovo la nord-est, si Albania la Sud-Est. Capitala si cel mai mare oras al tarii este Podgorita.
Muntenegru se afla intre latitudinile 41?N si 41?N si longitudinile 18?E si 21?E.
2. Relief
Relieful muntenegrului variaza de la piscuri inalte de-a lungul granitelor sale cu Serbia si Albania, un segment carstic a peninsulei Balcani, pana la plajele netede de coasta, care au numai 6 kilometri lungime. Aceste locuri netede se sfarsesc abrupt in nord, unde Muntele Lovcen si Muntele Orjen se cufunda in Golful Kotor.
Regiunile carstice muntenegrene se afla in general, la inaltimi de 1000 metri deasupra nivelului marii; desi, in unele parti se ridica si la 2000 de metri: ca Muntele Orjen ce masoara 1894 de metri altitudine, cel mai mare masiv printre relieful calcaros de coasta. Valea Raului Zeta la o altitudine de 500 de metri sub nivelul marii, este cel mai jos segment.
Muntii muntenegreni au unul dintre cel mai accidentat relief in Europa, cu o inaltime medie mai mare de 2000 de metri in sectiunile verticale. Unul dintre cele mai remarcabile piscuri este Bobotov Kuk in Muntii Durmitor, care atinge o inaltime de 2522 metri. Datorita climei foarte umede in partile de vest, muntii muntenegreni au fost unii dintre cei mai erodati de gheata din Peninsula Balcanica in timpul ultimei perioade glaciare.
- Cea mai lunga plaja: Velika Plaza, Ulcinj -- 13.000 m 
- Cel mai mare varf: Zla Kolata, Prokletije cu o altitudine de 2,534 m 
- Cel mai adanc canion: Tara River Canyon -- 1000 m 
- Parcuri nationale: Durmitor -- 390 km2, Lovcen -- 64 km2, Biogradska Gora - 54 km2, Lacul Skadar 400 km2
3. Clima
Exista o stransa legatura intre relief si clima. In vreme ce pe litoralul muntenegrean domneste o clima mediteraneana, in imediata apropiere, la numai zece kilometri in linie dreapta, veti intalni deja o clima continentala. Cununa dinarica a muntilor Orjen, Lovcen si Rumija se inalta abrupt deasupra tarmului marii si, ca o perdea uriasa, impiedica patrunderea climei mediteraneene spre interior.
Zone climatice:
Clima de litoral (mediteraneana)
Litoralul, ca un fel de brau, cuprinde o parte ingusta langa Marea Adriatica si se intinde incepand de la Herceg Novi, in vest, si pana la varsarea raului Bojana, in est. Este intrerupt de crestele muntilor care, in unele locuri, se inalta pana la 1 700 de metri si nu permit influenta marii asupra sectorului continental. In zona litoralului, temperaturile medii ale vazduhului variaza in luna iulie intre 23,4 oC si 25,6 oC. Verile sunt de obicei lungi si uscate, iar iernile scurte si blande. Numarul mediu de ore insorite pe litoral este de 2 500. Cazul extrem s-a inregsitrat la Ulcinj si a fost de 2 700 de ore pe an.
Clima montana
Regiunea minunatilor munti incepe la nord si la est de raurile Piva, Komarnica si Moraca. Este alcatuita din depresiuni mici si bine intretinute la o inaltime medie de 1 700 de metri. De pe aceste suprafete terasate se ridica varfurile muntoase care ating si 2 000 de metri de la suprafata marii.
In regiunea montana, clima este tipic subalpina, cu ierni reci, cu zapada si cu veri temperate. In vreme ce zapada este o adevarata raritate pentru litoralul muntenegrean si pentru bazinul lacului Skadar, in masivul Durmitor ajunge si la cinci metri. In zonele din nordul Muntenegrului, indeosebi in muntii inalti, datorita temperaturilor scazute, zapada persista mai multe luni, uneori chiar si intregul an.
Clima continentala
In partea meridionala a Muntenegrului, in regiunea Zeta si Campia Bjeloplavicka, temperaturile lunii iulie sunt de 26,40 C la Podgorica si de 25,40 C la Danilovgrad. Maximul absolut ajunge uneori la 400 C. In Valea raului Bojana, peste bazinul Lakului Skadar si de-a lungul raului Moraca, reuseste sa patrunda un curent de aer mai cald, care face din Podgorica cel mai fierbinte oras din Muntenegru. Temperaturile medii de iarna variaza in jurul a 50 C, in vreme ce minima absoluta este de -100 C.


Fisiere in arhiva (1):

  • Muntenegru.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!