Municipiul Chisinau

Cuprins referat Cum descarc?

1. Caracteristici generale 
2. Structura administrativa 
3. Structura demografica 
4. Economia locala a 
5. Lacasuri de cult 
6. Ansambluri de arhitectura 
7. Edificii cu menire administrtiva
8. Edificii cu menire socio-culturala


Extras din referat Cum descarc?

Caracteristici generale ale Municipiului Chisinau
Asezarea geografica
- zona de timp: +3 ore in raport cu Grinvici
- coordonate geografice: 47?2? latitudine nordica si 28?50? longitudine vestica
- structura geologica: Orasul se afla in partea centrala a unei structuri geologice din sud-estul Europei, a carei baza este formata din placi de granit si gnaisuri, dispuse la o adancime de cca. 1150 m sub nivelul marii. Partea superioara a sectiunii geologice a acestei structuri este reprezentata de roci sedimentare. In sectiunea erozica apar numai argile, nisipuri si piatra calcaroasa. De la nord la sud orasul este intersectat de un strat de recife mediosarmatice. Straturile argilo-nisipoase, prezente pe intreg teritoriul orasului, au o adancime de la 2 pana la 30 m. Pe pantele vaii raului Bac se gasesc terase aluviale cu latimea de pana la 1,3 m. Perturbari tectonice neinsemnate au fost inregistrate in partea de nord-vest a orasului.
- forma de relief: Teritoriul municipiului si al periferiilor lui este impartit in doua zone: de vest si de sud, care tin de zona Colinei Codrilor, reprezentate de cumpene inguste ale apelor si de pante de teren alunecator si, de asemenea, de sectoarele de est si de nord ce se marginesc cu Campia Nistrului. O componenta importanta a reliefului chisinauean o constituie valea Bacului si pantele ei dezmembrate. Partea cea mai mare, de pe malul drept al Bacului, ocupa trei terase strabatute de cateva valcele. Zona de nord-vest si partial cea de vest sunt despartite la centru de valea ingusta a rauletului Durlesti.Orasul este amplasat pe o margine a pantei de sud-est a Podisului Central al Moldovei si este strabatut de riurile Bic si Isnovat.
- clima: Clima Chisinaului este temperat continentala. Iarna este blanda si scurta, iar vara calduroasa si de lunga durata. Temperatura medie este de 20,5 ?C, iar cea maxima absoluta 39 ?C, in iulie si august. Temperatura minima absoluta a fost de -32 ?C, in februarie.
Umiditatea relativa medie anuala a aerului este de 71%, maxima inregistrandu-se in decembrie, iar minima in mai.
- structura solului: Solurile Municipiului Chisiau sint reprezentate de provincia predunareana de stepa cu cernozeomuri tipice slab humifere si carbonatice.
- bogatiile minerale: Pe teritoriul Chisinaului si in imprejurimele lui se afla numeroase zaacaminte de materiale de constructii: calcar, piatra de constructie, argila, nisip, pietris. Sunt exploatate 5 zacaminte de piatra si de var stins: la Cricova, Milestii Mici, Chisinau, Fauresti, Goian. Caramida si tigla se produc din materia prima extrasa la carierele din Bubuieci si Milestii Mici, iar nisip, pietris si prundis - la Cobusca si Vadul lui Voda. Rezervele de ape subterane ale Chisinaului permit aprovizionarea partiala a municipiului cu apa potabila. Din cantitatea totala de apa folosita de chisinauieni, cca 20 la suta revin apelor subterane. In straturile acvatice sarmatice sunt si ape minerale.
- 
- flora: Orasul Chisinau este considerat unul din cele mai verzi orase din Europa. Flora este reprezentata de peste 50 de specii de arbori si arbusti, dintre care: castan, salcie, mesteacan, plop, artar, tei, frasin de munte, molid si altele, iar din speciile rare: cedru, bunduc canadian, wisteria.
- fauna: Pe teritoriul Chisinaului au fost inregistrate 27 specii de mamifere, 75 specii de pasari si 14 specii de reptile si amfibii. Dintre mamifere se intalnesc mai des cartitele, aricii, soarecii-de-camp, liliecii, diferite rozatoare, veveritele s.a. Dintre animalele rapitoare pot fi enumerate nevastuicile, dihorii, jderii. Isi fac cuib 53 specii de pasari, altele sunt migratoare, celelalte obisnuiesc sa ramana numai in timpul iernii. In ultimii ani a sporit considerabil numarul porumbeilor de padure, lastunilor, graurilor, vrabiilor, iar numarul mare de pasari a dus la formarea coloniilor de grauri si ciorilor-de-camp, care, de la inceputul anilor '60, ierneaza an de an la Chisinau. Componenta reptilelor si amfibienilor nu este prea bogata. Cel mai des sunt intalnite soparlele, serpii, broastele, broastele de rau, broastele testoase. In lacul Valea Morilor (fostul lac al Comsomolului) si in cel de la Ghidighici au fost numarate cca 20 specii de pesti. Se intalnesc diferiti fluturi si gandaci
Structura administrativa a mun. Chisinau
Din punct de vedere administrativ, municipiul Chisinau include 35 localitati si are o suprafata totala de 573.4 km2. Mediul urban cuprinde o suprafata de 140.1 km2 si include mun. Chisinau si orasele Singera (cu 2 localitati in componenta), Durlesti, Vatra, Codru, Vadul lui Voda si Cricova. Mediul urban este divizat in 12 comune si are o suprafata de 433.3 km2. In limitele comunelor se afla 26 localitati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Municipiul Chisinau.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!