Mortalitatea in Ungaria

Extras din referat Cum descarc?

In aceasta lucrare ne propunem sa analizam fenomenul formalitatii in Ungaria, prin ce factori este influentata cresterea sau scaderea acesteia la nivelul populatiei. Populatia la nivel teritorial scade datorita fenomenului mortalitatii, ceea ce reprezinta un aspect negativ al demografiei maghiare.
Obiectivele principale ale lucrarii constau in analiza ratei mortalitatii generale (indicele brut de mortalitate) care masoara frecventa deceselor la 1000 de locuitori, ratele specifice de mortalitate (pe sexe, pe grupe de varsta, medii de rezidenta, cauze medicale de deces), care masoara frecventa deceselor in subpopulatii, mortalitatea proportionala (letalitatea), care reprezinta ponderea deceselor de o anumita, categorie din totalul deceselor, 
rata standardizata a mortalitatii, raportul standardizat de mortalitate. Speranta de viata la nastere (durata medie a vietii) - e0 reprezinta un indicator sintetic al mortalitatii si in acelasi timp al starii de sanatate. Este numarul mediu de ani pe care o persoana spera sa-l traiasca in
conditiile caracteristicilor modelului de mortalitate pe grupe de varsta a populatiei din care provine persoana, pentru un anumit an.
Factorii care influenteaza fenomenul de mortalitate in Ungaria sunt exteriori de natura politica, de natura economica, si interiori care tin de sanatatea, si anume bolile. In mod normal economia reprezinta baza conditiilor de viata si de sanatate, de multe ori cresterea mortalitatii se datoreaza saraciei. Statele membre ale Uniunii Europene care se confrunta cu acest fenomen, trebuie sa ia masuri in prevenirea cauzelor mortalitatii. Este observabil faptul ca, la nivel rural mortalitatea este mai scazuta decat la nivel urban, datorita conditiilor de trai, un trai mai sanatos si mai natural.
In general, separarea conceptului de dezvoltare socio-economica de conceptul de sanatate este periculoasa pentru ca reduce suportul necesar actiunilor de sanatate. Daca se analizeaza mortalitatea strict biologic, nu se poate sustine la nivelul comunitatii necesitatea dezvoltarii socio-economice ca baza (suport) pentru ameliorarea starii de sanatate apreciata prin cresterea longevitatii. In ultimul timp s-au inregistrat efecte paradoxale ale dezvoltarii socio-economice asupra sanatatii. In Europa s-a inregistrat un declin al mortalitatii ca urmare a actiunilor complexe vizand sanatatea si dezvoltarea economica.
La inceput declinul s-a manifestat in tarile in curs de dezvoltare; in aceste tari dupa ce initial mortalitatea generala a scazut, s-a inregistrat o stagnare in evolutia fenomenului insotita chiar si de o scadere a duratei medii a vietii. Acest lucru s-a inregistrat si in Ungaria.
In tarile dezvoltate s-a consemnat o deteriorare a castigului in ani potentiali de viata, fenomen imputat imbatranirii populatiei. Aceasta situatie explica de ce programele de sanatate din aceste tari vizeaza, pentru varstnici, nu scaderea mortalitatii, ci scaderea invaliditatii, adica ameliorarea calitatii anilor de viata.
Relatia dintre dezvoltarea economico-sociala si starea de sanatate poate fi sintetizata prin corelatia care exista intre venitul national brut pe cap de locuitor si durata medie a vietii ca indicator sintetic al mortalitatii si al starii de sanatate. Aceasta corelatie este de tip direct: cresterea venitului national brut pe cap de locuitor este insotita de o crestere a duratei medii a vietii.
Prin urmare in aceasta lucrare vom analiza nivelul de crestere al fenomenului de mortalitate si speranta de viata a populatiei din Ungaria.
CAPITOLUL 1. 
Istoricul Ungariei
Ungaria (in maghiara Magyarorszag) sau Republica Ungara (maghiara Magyar Koztarsasag) este o republica din sud-estul Europei Centrale. Este vecina cu Austria (vest), Slovacia (nord), Ucraina (est), Romania (est), Serbia (sud), Croatia (sud) si Slovenia (sud).
Populatia maghiara din Ungaria de azi reprezinta 89 - 95%, limba ei este maghiara din familia Ugro-fonica, alte minoritati : rromi, (5%), germani sau (1.2%),slovaci (0.4%),croati (0.2%),sarbi (0.2%), ucraineni (0.1%), si romani (0.1%). Romanii din Ungaria, grupati in special in zona orasului Gyula (Giula); sunt 8.000 - 10,000 oameni din totalul populatiei tarii (10.000.000).
Fenomenul de mortalitate
Mortalitatea reprezinta componenta negativa a miscarii naturale, fiind fenomenul demografic al deceselor intr-o populatiei data si intr-o perioada data de timp (de obicei un an). Evenimentul demografic al acestui fenomen este decesul. Decesul este evenimentul disparitiei definitive a oricarui semn de viata in orice moment dupa inregistrarea starii de nascut viu.
Mortalitatea in Ungaria perioada 1960-2011
Deteriorarea starii de sanatate a populatiei in Ungaria a evoluat de pe la mijlocul anilor 1960.
Ca urmare a acestui proces, Ungaria ramane in urma tarilor cu cultura mai dezvoltata de sanatate. General starea de sanatate a poporului maghiar este mai rau decat justificata de nivelul de dezvoltare economica. Rata mortalitatii din generatii mai tinere a crescut in ultimii ani si rata de mortalitate premature in grupa de varsta 40-64 este extrem de ridicat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mortalitatea in Ungaria.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!