Mortalitatea in Olanda

Extras din referat Cum descarc?

Mortalitatea constituie un fenomen demografic care descrie multimea deceselor produse in cadrul unei populatii, situate intr-un anumit teritoriu, intr-o perioada de timp determinata, de obicei un an calendaristic, uneori si a cauzelor producerii lor. Unitatea de masura a mortalitatii este decesul, care a fost definit ca fiind "incetarea definitiva a oricarei evidente a vietii, in orice moment de timp dupa ce a avut loc nasterea vie" (V.Rugina). 
Decesul reprezinta evenimentul final, nerepetabil, punctul terminus, ce se inscrie pe linia vietii unei persoane si descrie incetarea definitiva a tuturor functiilor sale vitale. Decesul este un fapt biologic dar in acelas timp si unul social. 
Cunoasterea cat mai precisa a mortalitatii unei populatii prezinta o importanta deosebita pentru determinarea efectivului unei populatii la un moment dat, pentru caracterizarea miscarii naturale si a celei migratorii ale acesteia, pentru organizarea sistemului de sanatate si a celui de asistenta sociala, pentru efectuarea prognozelor demografice, pentru determinarea primelor de asigurari de viata etc.
Reducerea mortalitatii a fost evenimentul cei mai important cu care s-a confruntat omenirea, cu deosebire, in ultimele trei secole ale mileniului trecut, care a determinat cresterea efectivului populatiei planetei, fara precedent in intreaga ei istorie si accelerarea acesteia pe masura scurgerii timpului. Mortalitatea variaza in functie de factori de natura diferita: biologici, sociali, economici si de mediu.
Sursele principale de informatii pentru studiul mortalitatii sunt reprezentate de statistica starii civile completate cu cele provenite din anchete selective, special organizate asupra acestui fenomen. Alaturi de acestea, pot fi folosite ca surse de date pentru studiul mortalitatii si recensamintele, buletinele statistice pentru deces, anuarele statistice si demografice, inregistrarile din cadrul sistemului de sanatate etc. 
Sanatatea populatiei constituie un element de baza in dezvoltarea armonioasa a societatii si un element cheie al securitatii umane in tara. Ea este in corelatie directa cu posibilitatile economice ale statului si ale fiecarei familii. 
Aceste doua notiuni corelative (sanatate si mortalitate) au la un moment dat cauze si factori comuni care le influenteaza. 
Situatia economica si gradul de civilizatie sunt factori importanti in ceea ce priveste sanatatea si mortalitatea dintr-o tara. Mortalitatea este mai redusa in lumea dezvoltata si mai ridicata in cea slab dezvoltata, diferita pe sexe, pe medii sociale, in functie de nivelul de educatie, de varsta, de stare civila, de ocupatie, pe cauze de deces, pe sezoane ale anului etc.
Actiunile guvernamentale influenteaza sanatatea unei populatii prin masurile si programele pe care le adopta cu privire la prevenirea, inlaturarea si anumitor boli, care ar afecta un numar mare al populatiei. Exemplul cel mai la concludent este reactia statului la aparitia diferitelor boli cu transmitere orala, sau cele ce provin de la alimente (de exemplu gripa porcina, gripa aviara etc).
Alt factor de impact asupra sanatatii si mortalitatii, este cel de natura medicala, care intotdeauna va fi strans legat de cel guvernamental. Cadrul de manifestare a acestui factor este legat de serviciile medicale oferite populatiei, de sistemul de sanatate adoptat, de infrastructura medicala, de medicamentele si noile descoperii in domeniul, care pot creste starea de sanatate a populatiei, pot creste speranta medie de viata, si pot reduce mortalitatea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mortalitatea in Olanda.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!