Monografia orasului Titu

Extras din referat Cum descarc?

Actualul oras, Titu, are in componenta sa urmatoarele localitati: Fusea, Hagioaica, Plopu, Salcuta, Titu Targ si Titu Gara. Toate aceste localitati au cunoscut in timp evolutii diferite ce au mers de la mutarea vetrei sau spargerea satului pana la inglobarea in alte perimetre.
SATUL FUSEA- si-a luat numele de la proprietarul mosiei pe care se afla, respectiv ,,Cristache Fusea(1820-1890), fost deputat in Divanul Ad-hoc la 1859, var al poetului Grigore Alexandrescu si descendent al boierului Dumitrascu Fusea. Mosia Fusea s-a desprins din mosia Dambovicioara si reprezinta acea parte de pamant cu care a fost inzestrata Maria Damboviceanu la casatoria sa cu boierul Cristache" SATUL HAGIOAICA- a fost intemeiat tot pe mosia Dambovicioara, iar numele se trage de la proprietara sa, sotia hangiului Hristea Cantilie. Satul este mentionat pe harta Satmary in anul 1864 iar la inceputul acestui secol, respectiv prin anul 1911, era in proprietatea lui Alexandru Geani si avea 112 familii care munceau 160 ha de pamant.SATUL PLOPU - este amintit in documentele de arhiva abia la 5 februarie 1820, dar cu referire la un document mai vechi din anul 1536. Este inscris pe harta rusa din 1835, dar si pe harta Satmary. In secolul XIX s-a numit si PLOPEASCA dupa mosia pe care se afla. Despre intemeierea satului, legenda spune ca Vlad Tepes a rasplatit un fost ostas al capitaniei din Valeni(Cornatel) cu o fasie de pamant ca a pazit ani indelungati drumul Targovistei de talhari si de dusmani. Ajutat de prieteni, batranul a taiat din padurea din Plopeasca sa-si faca loc de casa iar la un colt al casei a lasat un plop inalt considerand ca satul viitor va prinde radacini precum plopul. Dupa ce a murit iar plopul s-a uscat, satenii au construit in jurul lui o clopotnita pentru a rasplati casa care a pus temelia asezarii.
SATUL SALCUTA - este atestat documentar, ca mosie, pentru prima data in zapisul de vanzare-cumparare din 1 aprilie 1766. Pe aceasta mosie trecea drumul sarii pe care se mergea cu carele de la Ocnita pana la Dunare. La 1 august 1778, Alexandru si Manolache Boteanu vindeau postelnicului Ionita Raminceanu o parte din mosia Salcuta si care de atunci se va numi Salcuta Ramniceanului. La 20 mai 1832 Zanfira Boteanu aduce la casatoria sa cu Stefan Maldarascu o alta parte din mosie care se va numi de acum Salcuta Maldarascului. Un rest din mosia Salcuta a ramas proprietate a Marghioarei Arapescu si este cunoscuta azi sub numele de Adunati sau Adunatii Salcutei. Langa Salcuta au mai existat sate inglobate ulterior, dar si altele care astazi nu mai sunt: Cornetu, Camarzari, Spalatura si Stupineni.TITU TARG - este situat la vest de paraul Spalatura si a fost atestat documentar la 30 mai 1635 prin martorul ,,Stoian fiul lui Pravat ot Titu,,. Aceasta prima atestare documentara este un pergament din timpul domniei lui Matei Basarab prin care se intareste o proprietate a unei domnite asupra mosiei Brancoveanu, vecina Titului. La 9 iunie 1635, la 4 august si 26 noiembrie 1638 si 22 iunie 1647 este mentionat logofatul Stoica din Titu intalnit si la 10 decembrie 1648 cu numele de Titeanu. Satul incepe sa se dezvolte dupa 1832. Aici avea loc un targ saptamanal in fiecare duminica si un balci anual la 14 septembrie (la aceeasi data ca si in prezent). ,,La 1876 in satul Titu Targ functiona 2 scoli, una de baieti cealalta de fete, la 1902 a fost infiintata Banca 
Populara Titu, in 1920 se ridica monumentul inchinat celor 74 de eroi din localitate, in 1939 se da in folosinta baia comunala, in 1934 ia fiinta Caminul Cultural" La primul recesamant datand din anul 1931 au fost inregistrate 109 familii, numarul acestora crescand la 139 in 1835 si la 146 in anul 1838. CODREANU- sat alipit la Titu Targ si mentionat in secolul XIX si-a luat numele de la Scarlat Codreanu, proprietarul mosiei Titu-Dambovicioara care a fost expropriata inca din anul 1864. Vechiul sat se identifica astazi cu strada Mihai Viteazu. TITU GARA- localitate aparuta in perioada 1872-1884 odata cu , constructia liniilor ferate Bucuresti-Pitesti si Titu-Targoviste. Dezvoltarea s-a facut treptat in jurul garii si a catorva gospodarii dispersate care la 1864 apareau sub numele Dambovicioara. Din anul 1871 este atestat aici satul Atarnati, intemeiat de lucratorii statiei C.F.R. si care in 1872 apare in documente sub numele de ,,Atarnati-Gara,,. Dupa crearea Depozitului C.A.M.(regia) in anul 1927, ia nastere asezarea ,,Atarnati-Regie,, ce se dezvolta de cealalta parte a caii ferate. Intre anii 1926-1947 intreaga localitate a purtat numele Principele Mihai fiind declarata comuna.In anul 1948, pentru o scurta perioada de timp, comuna a primit numele ,,Maresal Tito,,.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia orasului Titu.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!