Monografia Orasului Sannicolau Mare

Extras din referat Cum descarc?

Pozitia unui oras, intr-un anumit areal geografic, exprima particularitatile zonei respective, desprinsa din unitatea carpato-danubiano-pontica. Sannicolau Mare, de-a lungul istoriei, sale a fost, este si va fi un centru polarizator pentru localitatile din jurul sau, datorita pozitiei sale geografice. Asezat la intretaierea drumurilor comerciale V-E si N-S si de-a lungul vaii Muresului, Sannicolau Mare a fost un centru nodal, cu diferite functiuni administrativ-teritoriale, in etapele istoriei.
Prin localitate, au trecut, de-a lungul vremii, armatele marilor imperii: roman, habsburgic si otoman, in confruntarea lor pentru cucerirea acestui pamant manos, care este Banatul. A fost, de-a lungul timpului, un loc de popas al postalioanelor, diligentelor si carausilor care veneau si plecau din aproape toata zona central europeana si cea estica, pe axa Istambul-Bucuresti-Timisoara-Viena-Berlin precum si pe axa Bucuresti-Sibiu-Timisoara-Viena. Odata cu dezvoltarea economica a Banatului, localitatea a devenit un nod de cale ferata important, de unde veneau si plecau trenuri in patru directii: In existenta sa, ca centru administrativ-teritorial in diferite etape ale istoriei, a facut sa fie, mereu, in contact cu problemele localitatilor din jur, creandu-si rolul de influenta in partea cea mai vestica a tarii.
Schimbarea sistemelor sociale si administrative nu a redus importanta sa zonala, ci a continuat sa aiba un rol important, in dezvoltarea economica a zonei.
Localitatea, fiind un spatiu multietnic (un adevarat mozaic de la 10 la 17 nationalitati), in care toate etniile traiesc si convietuiesc impreuna, a atras dupa sine imaginea unui oras deschis, in care orice persoana, indiferent de nationalitate, se poate afirma si convietui, respectand traditia locului.
O caracteristica generala a rolului sau de centru polarizator, l-a constituit, de-a lungul vremii, si faptul ca aici, au trait evreii, negustorii greci si macedo-romani renumiti pentru activitatile lor in domeniul economic, iar colonizarea germanilor svabi, in localitate, alaturi de romani, sarbi si unguri, a dat un impuls nou preluand de la acestia valorile si conceptele europene.
Dezvoltarea sa industriala, evolutia sistemului educational, marea diversitate a activitatilor economice particulare a atras un numar mare de cetateni din comunele din jur, din multe localitati ale tarii si din alte zone ale Europei.
Fiind un oras cu un sistem deschis, un oras de granita, el si-a schimbat, de-a lungul istoriei sale, structura etnica, dar a ramas un centru polarizator, fiindca cei care au venit in locul celor plecati au continuat traditia, ca sa pastreze personalitatea orasului, in aceasta zona.
La o analiza facuta, privind relatiile interumane se poate spune, ca locuitorii sai au legaturi de familie, prieteni, cunoscuti pe tot mapamondul incepand cu Romania, Europa, SUA si pana in Australia, dovedind, inca o data, ca orasul este permanent in contact cu realitatile lumii ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Orasului Sannicolau Mare - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!