Monografia comunei Chiojdeni

Extras din referat Cum descarc?

I.Localizarea localitatii Chiojdeni
Este asezata in sud-vestul judetului Vrancea pe ambele maluri ale raului Ramnicul Sarat, in regiunea dealurilor subcarpatice.
Comuna Chiojdeni a apartinut raionului Ramnicul Sarat, regiunea Ploiesti, fiind inclusa judetului Vrancea in anul 1968 ca urmare a perfectionarii organizarii administrativ-teritoriale a tarii.
Locuitorii mai pastreaza legaturi statornice cu orasul Ramnicul Sarat in sfera caruia s-a plasat vreme indelungata, mai ales ca drumul rutier de acces spre orasul Focsani este de data recenta (1975).
II.Sate componente: perimetrul administrativ al comunei Chiojdeni inglobeaza satele: Chiojdeni, Catauti, Lojnita, Luncile, Maracini, Poduri, Seciu, Tulburea si catunele Mohartari, Rotaria, Fundatura si Rapa Lunga apartinand satelor Lojnita si Catauti.
Satul resedinta este Chiojdeni. Ocupatia de baza a locuitorilor este cultivarea pomilor fructiferi si cresterea animalelor.
Relieful este reprezentat de culmi alungite, domoale, numite in limbaj local ,,ceaire": Tanjala, Staneica, Gubernu, acoperite de faneata si livezi.
Comuna mai ingloba pana in anul 1960 si satul Spidele care in prezent apartine de comuna Buda, judetul Buzau.
Distanta din centrul comunei Chiojdeni pana la Focsani, orasul resedinta de judet, este de 45 Km.
Populatia era, la recensamantul din 2002, de 2456 locuitori.
Populatia activa este 1302 locuitori avand ocupatii ce se prezinta astfel:
- salariati - 71;
- agricultori - 824;
- meseriasi - 2;
- alte categorii - 405.
Venitul mediu pe locuitor in anul 2001 a fost de 6483000 lei.
III.Relieful - este puternic afectat de alunecari de teren. Dintre factorii provocatori se remarca rocile friabile de tipul argilei si marne. 
In anul 1999 un numar de cca 16 gospodarii din satul Luncile au fost afectate de o ampla alunecare de teren. Aceasta a distrus si drumul judetean dintre localitatile Chiojdeni si Jitia.
IV.Modul de utilizare al terenurilor - se caracterizeaza prin predominarea suprafetelor forestiere in proportie de cca 70%, predominand fagul. Suprafetele ocupate de livezi (prun si mar) precum si pasunile ocupa o proportie covarsitoare din suprafata agricola a comunei. De altfel, pe teritoriul comunei, se gaseste o statiune de cercetari pomicole.
V.Invatamant, cultura si sanatate
Comuna Chiojdeni are un numar de 4 unitati scolare in cadrul carora functioneaza 3 gradinite, doua scoli primare, doua scoli gimnaziale si S.A.M. In localitate exista un dispensar uman si unul veterinar. De asemenea, exista o biblioteca comunala avand un numar de 6450 volume si una scolara cu 4600 volume. Nu exista dotari cu apa curenta, gaze, telefonie mobila, etc. de altfel, comuna Chiojdeni este declarata zona defavorizata.
Exista o biserica, toate satele comunei fiind in parohia acesteia. A fost construita in perioada 1836 - 1839 cu cheltuiala proprietarului Constantin Niculescu si a sotiei Marghioala. 
In fata are o clopotnita din 1898. Biserica are forma de cruce, cu o singura turla, in intregime din lemn. Pictura este in ulei pe pereti de scandura. Catapeteasma este sculptata in lemn de tei si este mult mai veche decat biserica, provenind de la o mai veche biserica distrusa in urma unui cutremur, pe cateva icoane fiind mentionat anul 1786. Usile sunt pictate de pictorul zugrav Nae Orasteanu. Biserica e gaseste si in perimetrul unui mai vechi locas bisericesc cu hramul ,,Constantin si Elena" construita din nuiele si pamant de Serdar Iordache Niculescu.
S-au pastrat multe obiecte vechi, cu valoare istorica si de arta:
- carti de litere vechi - dupa 1750;
- un manuscris cu note muzicale bisericesti din sec. al XIX-lea cu 170 de file, avand litere chilirice si latine;
- un manuscris de 145 de file cu litere chilirice.
Biserica actuala poarta hramul ,,Sfintii voievozi". Referitor la sarbatorile traditionale, in ziua de 6 august - ,,Schimbarea la fata" - are loc un balci denumit din 1996 ,,Festivalul Pobreajenului" la care participa reprezentanti ai cantecului popular, national si local.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia comunei Chiojdeni.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!