Monitoringul Calitatii Solului

Extras din referat Cum descarc?

In prezent cand impactul omului asupra mediului se accentueaza continuu, supravegherea organizata systematic sau monitoringul calitatii mediului inconjurator a devenit o necesitate stringenta si de interes mondial. Conferinta ONU pentru Mediul Uman care s-a tinut la Stockholm in 1972 a adoptat in cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Mediul Inconjurator un program special de observare denumit "Sistemul Global de Monitoring al Mediului Inconjurator"(GEMS). La lucrarile Consiliului Interguvernamental privind Monitoringul, tinute la Nairobi (Kenia) in 1974 au fost stabilite criteriile de selectare a indicatorilor prioritari referitori la calitatea mediului inconjurator si poluantii care trebuie avuti in vedere in primul rand.
O problema care s-a pus de la inceput in legatura cu aceasta activitate a fost stabilirea nivelului de fond al mediului pentru diferite substante, nivel care sa fie considerat de referinta in legatura cu evaluarea gradului de incarcare cu diferiti agenti contaminate.
Sistemul de monitoring al calitatii mediului inconjurator si implicit a calitatii solului are ca scop urmarirea sistematica a modificarilor uneori ireversibile, produse in mediul ambient si a efectelor uneori daunatoare ale acestor modificari.Se obtin astfel informatii asupra mediului inconjurator si a evolutiei asupra schimbarilor viitoare si deci atrage la timp atentia asupra necesitatii luarii urgente de masuri pentru prevenirea sau stoparea unor evolutii negative.
Utilitatea organizarii sistemului de monitoring este de necontestat; se ridica doar probleme in legatura cu gradul de detaliere si de diversificare a acestui sistem.
Obiectivele monitoringului calitatii solului
Sistemul de monitoring al calitatii solurilor are in vedere insusirile relevante ale solului si evolutia lor, ca si capacitatea de productie a diferitelor ecosisteme si mai ales efectele actiunii antropice (legate de industrializare, traffic, urbanizare, tehnologii agricole, lucrari de imbunatatiri funciare etc). Indicele sintetic al evolutiei calitatii solurilor este variatia negative sau pozitiva a starii de calitate a solului (exprimata prin nota de bonitare sau clasa de calitate) si reflectarea acesteia in modificarea cantitativa si calitativa a productiei vegetale la parametrii anteriori.
Rolul si scopul sistemului de monitoring consta in urmatoarele aspect principale:
- urmarirea sistematica a caracteristicilor solurilor pentru a cunoaste starea de calitate si evolutia ei
- prognoza evolutiei starii de calitate a solurilor
- avertizarea organelor si utilitatilor interesate in cazul unor evolutii negative a calitatii solurilor pentru a lua masuri corespunzatoare
- furnizarea de date utile pentru stabiliraea cauzelor care genereaza fenomene de degradare sau deteriorare a solurilor in vederea fundamentarii masurilor preventive sau de combatere ori recuperare a suprafetelor afectate
- urmarirea in timp a efectelor si eficientei ecologice si economice a masurilor sau tehnologiilor de valorificare a terenurilor degradate
- furnizarea de date pentru elaborarea strategiei pe tara de armonizare a dezvoltarii economice si protectia calitatii invelisului de sol si a mediului inconjurator in ansamblu, ca si pentru fundamentarea masurilor privind protectia mediului ambiaant, cu privire speciala la resursele de sol
- furnizarea de date privind deteriorarea sau poluarea solurilor catre organismele international de specialitate cu care se coopereaza pentru schimb de date si de informatii in acest domeniu


Fisiere in arhiva (1):

  • Monitoringul Calitatii Solului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!