Mondializarea, occidentalizarea si impactul acestora asupra vietii sociale

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In privinta procesului de globalizare nu exista inca o definitie universal acceptata si nici definitiva intrucat acesta subinclude o multitudine de procese complexe privind domenii diverse ale societatii umane. Ca atare, globalizarea poate fi definita ca un fenomen, o strategie, o ideologie sau toate la un loc. 
Trebuie demarcata notiunea de globalizare si mondializare. Mondializarea este o miscare mondiala care nu include liberalizarea, reprezinta mai mult declararea unui teritoriu specific -  un oras, un municipiu, un stat, de exemplu -  ca teritoriu international, mondial, cu responsabilitati si drepturi la scara internationala. 
Globalizarea se constituie ca un ansamblu complex de procese avand ca obiectiv realizarea integrarii internationale la nivel economic, militar, politic, socio-cultural si de securitate, conducand la uniformizarea nivelului de trai si de dezvoltare la scara planetara. 
Istoria Globalizarii
Fenomenul de Globalizare nu este inventia secolului al XX-lea, "Ea se pierde in negura timpului, aparand sporadic, fara nici o conotatie deliberata, constienta conceptuala". Este un fenomen care in timp istoric, pe diferite spatii s-a manifestat sub forme specifice, in functiile de conditiile si posibilitatile epocii.
Prin Globalizare se urmareste un feed-back intre diferitele civilizatii si culturi pentru promovarea unei noi ordini internationale, care la randul ei sa asigure stabilitate, dezvoltare durabila, securitate si pace. Primele manifestari deliberate de globalizare, s-au infiripat catre sfarsitul secolului al XIX-lea, mai ales odata cu secolul al XX-lea. Tot in aceasta perioada capitalismul a luat o amploare mare de dezvoltare, desi putem vorbi despre capitalism inca din perioada fiziocratilor. In acest sens Globalizarea provoaca o dezvoltare a capitalismului in sfera internationala.
Ca proces, impactul economico-social si politic al globalizarii se raspandeste "neuniform si cu intensitati diferite asupra statelor, in ierarhia lor globala", adica in slab dezvoltate, globalizarea inca nu se legitimeaza, pentru ca exista inegalitati precum cele economice si sociale, tehnice, stiintifice, educationale etc, intre tarile dezvoltate si cele slab dezvoltate. De aici poate rezulta si o atitudine de respingere.
Globalizarea si politica
Relatiile dintre globalizare si politica au jucat si continua sa joace un rol important in actiunea, perfectionarea si dezvoltarea sistemului relatiilor sociale. Ele apar ca fiind esentiale in contextual in care are la spatele ei un suport politic, care trebuie sa fie in concordanta cu vointa comuna. Factorul politic a constituit motorul aparitiei UE, al regionalizarii la nivelul continentului European.
Dimensiunea politica este acea latura care stabileste politica globalizarii, directiile si strategiile sale, treptele de realizare a societatii globale. Intensifiacrea, amploarea, si intinderea spatiala a proceselor integratoare, implica cu multa rigoare si determinare in armonizarea deciziilor, programelor si proiectelor commune, stretegiilor cu prioritati economice si sociale, politice si militare pentru zona data, Toate aceste masuri si eforturi conduc pentru o cooperare interntionala. Asadar, globalizarea apare ca o valoare politica, la scara universala.
Globalizarea si economia
Factorul economic are un rol cu totul special in fiecare societate, care determina schimbari radicale asupra domeniilor de activitate si sigur asupra calitatii vietii. Putem sesiza o conexiune de dependenta. Esenta si mecanismul relatiilor de productie in toate sferele de reproductie sociala, sunt determinate de relatiile de proprietate,dar, in acelasi timp si de factori care tin de perspective globalizarii. 
Ce presupune in fapt globalizarea economie? O dezvoltare a capitalismului la nivel international si relatii interstatatale economice . Libertarea economica, circulatia marfurilor, 3 capitalurilor si persoanelor, liberal schimb, concurenta, chiar si coruptia si crima organizata, toate aceste concepte determina economia ca sa se globalizeze.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mondializarea, occidentalizarea si impactul acestora asupra vietii sociale.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!