Mondializarea, occidentalizarea și impactul acestora asupra vieții sociale

Referat
7/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 15 în total
Mărime: 732.91KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Introducere

În privința procesului de globalizare nu există încă o definiție universal acceptată și nici definitivă întrucât acesta subinclude o multitudine de procese complexe privind domenii diverse ale societății umane. Ca atare, globalizarea poate fi definită ca un fenomen, o strategie, o ideologie sau toate la un loc.

Trebuie demarcată noțiunea de globalizare și mondializare. Mondializarea este o mișcare mondială care nu include liberalizarea, reprezintă mai mult declararea unui teritoriu specific - un oraș, un municipiu, un stat, de exemplu - ca teritoriu internațional, mondial, cu responsabilități și drepturi la scară internațională.

Globalizarea se constituie ca un ansamblu complex de procese având ca obiectiv realizarea integrării internaționale la nivel economic, militar, politic, socio-cultural și de securitate, conducând la uniformizarea nivelului de trai și de dezvoltare la scară planetară.

Istoria Globalizării

Fenomenul de Globalizare nu este invenția secolului al XX-lea, “Ea se pierde în negura timpului, apărând sporadic, fără nici o conotație deliberată, conștientă conceptuală”. Este un fenomen care în timp istoric, pe diferite spații s-a manifestat sub forme specifice, în funcțiile de condițiile și posibilitățile epocii.

Prin Globalizare se urmărește un feed-back între diferitele civilizații și culturi pentru promovarea unei noi ordini internaționale, care la rândul ei să asigure stabilitate, dezvoltare durabilă, securitate și pace. Primele manifestări deliberate de globalizare, s-au înfiripat către sfârșitul secolului al XIX-lea, mai ales odată cu secolul al XX-lea. Tot în această perioadă capitalismul a luat o amploare mare de dezvoltare, deși putem vorbi despre capitalism încă din perioada fiziocraților. În acest sens Globalizarea provoacă o dezvoltare a capitalismului în sfera internațională.

Ca proces, impactul economico-social și politic al globalizării se răspândește “neuniform și cu intensități diferite asupra statelor, în ierarhia lor globală”, adică în slab dezvoltate, globalizarea încă nu se legitimează, pentru că există inegalități precum cele economice și sociale, tehnice, științifice, educaționale etc, între țările dezvoltate și cele slab dezvoltate. De aici poate rezulta și o atitudine de respingere.

Globalizarea și politica

Relațiile dintre globalizare și politică au jucat și continuă să joace un rol important în acțiunea, perfecționarea și dezvoltarea sistemului relațiilor sociale. Ele apar ca fiind esențiale în contextual în care are la spatele ei un suport politic, care trebuie să fie în concordanță cu voința comună. Factorul politic a constituit motorul apariției UE, al regionalizării la nivelul continentului European.

Dimensiunea politică este acea latură care stabilește politica globalizării, direcțiile și strategiile sale, treptele de realizare a societății globale. Intensifiacrea, amploarea, și întinderea spațială a proceselor integratoare, implică cu multă rigoare și determinare în armonizarea deciziilor, programelor și proiectelor commune, stretegiilor cu priorități economice și sociale, politice și militare pentru zona dată, Toate aceste măsuri și eforturi conduc pentru o cooperare internțională. Așadar, globalizarea apare ca o valoare politică, la scară universală.

Globalizarea și economia

Factorul economic are un rol cu totul special în fiecare societate, care determina schimbări radicale asupra domeniilor de activitate și sigur asupra calității vieții. Putem sesiza o conexiune de dependență. Esența și mecanismul relațiilor de producție în toate sferele de reproducție socială, sunt determinate de relațiile de proprietate,dar, în același timp și de factori care țin de perspective globalizării.

Ce presupune în fapt globalizarea economie? O dezvoltare a capitalismului la nivel internațional și relații interstatatale economice . Libertarea economică, circulația mărfurilor, 3 capitalurilor și persoanelor, liberal schimb, concurența, chiar și corupția și crima organizată, toate aceste concepte determina economia ca să se globalizeze.

Conținut arhivă zip

  • Mondializarea, occidentalizarea si impactul acestora asupra vietii sociale.pptx

Te-ar putea interesa și

Studiu Geografic al Municipiului Brașov

INTRODUCERE ISTORICUL CERCETĂRILOR GEOGRAFICE Braşovul, a devenit un oraş renumit din punct de vedere cultural şi al învăţământului foarte...

Autoevaluarea Activității de Pregătire Pedagogică

AUTOEVALUAREA ACTIVITĂŢII DE PREGĂTIRE PEDAGOGICĂ Una dintre cele mai importante etape în formarea mea ca professor, în trecerea de la statutul de...

Ai nevoie de altceva?