Modul de Trai al Populației Republicii Moldova

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In conditiile actuale de modernizare a tuturor sferelor vietii, concomitent cu afirmarea tot mai larga a principiilor si normelor demografice, creste interesul pentru tot ce tine de societatea umana sau, in expresie geografica, populatia unui teritoriu. In perioada actuala de tranzitie, are loc o intensificare a diferentierii socio-teritoriale, procesele si fenomenele sociale capatand un caracter regional bine exprimat. Cercetarea noilor tendinte de dezvoltare sociala si de autoorganizare a grupurilor regionale ale populatiei, exprimate prin modul de trai al ei, reprezinta una dintre problemele principale ale actualului studiu. Corespunzator, abordarea sistemica interdisciplinara a modului de trai al populatiei, cu pronuntate trasaturi cantitative si calitative in profil regional reprezinta o necesitate obiectiva, o conditie esentiala a dezvoltarii socio-teritoriale.

Modul de trai al populatiei reprezinta un concept generalizator si de sinteza al vietii populatiei unui teritoriu, constituind ansamblul activitatilor, al alegerilor (optiunilor), materiale si spirituale perpetuate de-a lungul timpului si considerate definitorii identitatii lor. In conditiile actuale, tot mai pronuntate de integrare regionala, de globalizare a vietii economice, politice, sociale, o provocare a natiunilor lumii se bazeaza pe concentrarea si mobilizarea eforturilor in directia pastrarii si consolidarii identitatii proprii, modul de trai inscriindu-se ca parte componenta a acesteia.

Analiza problematicii modului de trai al populatiei este actuala din mai multe considerente. Este foarte important de a prognoza structura populatiei dupa modul de trai, in scopul unei mai bune gestionari a resurselor umane. Elaborarea programelor de dezvoltare regionala, economica, sociala, trebuie sa tina cont de insusirile si particularitatile modului de trai al grupurilor umane, in particular, si ale societatii, in general.

Modul de trai al populatiei reprezinta un indicator al dezvoltarii sociale; starea si evolutia componentelor modului de trai sub aspect cantitativ si calitativ reprezinta un argument al directiei de dezvoltare socio-teritoriala. In acest context, monitorizarea componentelor modului de trai, constituie o necesitate obiectiva, o conditie esentiala a dezvoltarii durabile.

Modul de trai poate fi inclus in calitate de oferta in industria turismului. Fiind determinat de comportamentul populatiei, manifestarile de ospitalitate, cordialitate, de deschidere, acesta poate fi utilizat cu succes in atragerea turistilor straini, stiut fiind ca, actualmente, creste interesul pentru manifestarile modului de viata rural-traditional, cu elementele sale autentice, inedite.

Actualitatea cercetarii rezida si in necesitatea scoaterii in evidenta a rezervelor, deficientelor, a aspectelor problematice, retrograde ale vietii populatiei, in general, sau a componentelor acesteia. Un rol important il capata cercetarea legitatilor si a tendintelor ce se contureaza vis-a-vis de viata materiala si spirituala a populatiei in noile conditii social-economice, modalitatile de adaptare la aceste noi conditii.

Actualitatea este dictata si de faptul ca, desi unele aspecte ale modului de trai al populatiei din spatiul geografic al Republicii Moldova au fost abordate in mai multe publicatii, deocamdata nu exista nici o lucrare de sinteza ale acestora. Reconstituirea tabloului vietii umane dincolo de evenimentele politice, economice si sociale majore, constituie o necesitate stringenta.

Un alt considerent ce dicteaza necesitatea investigatiei survine din interesul strainilor de a ne cunoaste mai bine, prezentul studiu avand ca scop si suplinirea, partiala, a acestui gol informational.

Scopul si sarcinile lucrarii. Scopul de baza al prezentului studiu consta in dezvaluirea conceptului mod de trai, dat fiind ambiguitatea interpretarii conceptului; monitorizarea factorilor

Bibliografie:

1. Consideratii geografice privind modul de trai al populatiei Republicii Moldova. //Simpozionul stiintific al corpului didactico-stiintific cu tema: ,,Evolutia reformelor economice in Republica Moldova". - Chisinau, 1994. - P. 198-199.

2. Aspectele teritoriale ale dezvoltarii gospodariilor auxiliare in Republica Moldova. //Simpozionul stiintific ,,Formarea economiei eficiente prin fortele pietei". - Chisinau 1995. - P. 155-157.

3. Influenta factorilor religios si etno-cultural asupra modului de trai al populatiei Republicii Moldova. - Economica (supliment). -Chisinau, 1997. - P. 41-43.

4. Caracteristica geodemografica a satelor foarte mici din Republica Moldova. //Al III-lea Simpozion national de istorie si retrologie agrara a Moldovei. Societatea de istorie si retrologie agrara din Moldova in colaborare cu Academia de Stiinte a Republicii Moldova. " Chisinau, 1998. - P. 18-20.

5. L'influence de la religion sur le mod de vie de la population de l' espace geographique de la Republique de Moldova. //Simpozion stiintific Universitatea ,,Al.I.Cuza". - Iasi. Analele stiintifice 1996?1997. Tom.XLII-XLIII, s. II. c. 1996-1997. - P. 219-226.

6. Locul industriei casnice in viata populatiei Republicii Moldova. / /Simpozionul stiintific ,,Politica industriala si comerciala in

Republica Moldova". - Chisinau, 1997. - P. 482-485.

7. Structura familiala a populatiei Republicii Moldova si influenta ei asupra modului de trai. //Simpozionul stiintific ,,Dezvoltarea geografiei stiintifice si didactice", Universitatea de Stat Tiraspol. - Chisinau, 1998. - P. 156-157.

8. Geografia modului de viata al populatiei. //Geografie economica si sociala mondiala. - Vol.I. - Chisinau, 1999. - P. 268-279.

9. Traditionalul si modernul in modul de viata al populatiei rurale din Republica Moldova in contextul tranzitiei. //Simpozionul stiintific international ,,Strategii si modalitati de intensificare a colaborarii dintre Moldova si Romania in conditiile extinderii Uniunii Europene spre Est". - Vol.I. - Chisinau, 2000. - P. 165-167.

10. The socio-economic transformation's and populations developmant in the Republic of Moldova. //??????????? ???????? ????????? ? ??????????????????. - ?????? 3. - ??????? 2000. - C. 46-51.

11. Structura ocupationala si modul de trai al populatiei Republicii Moldova: evolutie si perspective. //Simpozionul international ,,Probleme regionale in contextul procesului de globalizare. -Chisinau 2002. - P. 305-308.

12. Imbatranirea populatiei ca fenomen demografic. //Probleme metodologice ale prognozei demografice. - Chisinau, 2002. - P. 99-113.

13. The socio-economic transformation of rural areas in Russia and Moldova. //Republic Moldova. Demografic problems and migration of the population. //Herausgegeben vom Institut fur Geographie der Universitat Potsdam. - 2003. - P. 134-160.

14. ,,Consumul informational"- element al dezvoltarii durabile a societatii. //Conferinta internationala ,,Rolul stiintei si invatamantului economic in realizarea reformelor economice din Republica Moldova". - Chisinau, 2003. - P. 243-245.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modul de Trai al Populatiei Republicii Moldova.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
6 556 cuvinte
Nr caractere:
36 407 caractere
Marime:
32.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
moldova, populatie, trai
Predat:
la facultate
Specializare:
Geografie economică, socială şi politică
Materie:
Geografie
Profesorului:
Alexandru Mihăiescu
Sus!