Modele pentru curenti costieri

Extras din referat Cum descarc?

Coasta romaneasca se situeaza in partea de vest a Marii Negre si are o lungime de aproximativ 240 km. Limitele geografice sunt mai curand de natura politica decat geomorfologica, fiind constituite de frontiera ucraineana, in golful Musura, la nord, si frontiera bulgara, in apropiere de Vama Veche, la Sud. Din punct de vedere geomorfologic, coasta poate fi impartita in doua mari unitati sau zone. Aceste doua portiuni de coasta au un bilant sedimentar diferit si reactioneaza foarte diferit la actiunea principalilor factori de mediu. 
Unitatea nordica este dominata de Delta Dunarii. Aceasta este a doua delta ca marime din Europa, iar conditiile deltaice au aparut aici in era cuaternara, cand Dunarea a inceput sa se verse in Bazinul Marii Negre (Panin, 1998). Formarea sa a fost puternic influentata de o serie de transgresiuni si regresiuni in Cuaternar , dar si-a inceput faza curenta de evolutie acum cca 2000 de ani. Atunci, lobul Sulina se afla la extindere maxima (aproximativ 12 km spre larg), dar in ultimii 2000 de ani s-a aflat intr-o eroziune aproape continua, in timp ce deltele Sf. Gheorghe II si Chilia au progradat (Panin, 1998). 
Marea Neagra este o mare interioara, cu o suprafata de 436.400 km2 si o adancime maxima de 2.206 m. Este situata intr-un bazin vechi, supus activitatii tectonice care a generat in trecut o subsidenta accentuata si izolarea periodica a Marii Negre de alte mari. In prezent, se considera ca subsidenta in zona costiera din jurul Deltei Dunarii este de aproximativ 1,5-1,8 mm pe an (Panin, 1998)
Marea Neagra este legata de Mediterana, mai intai prin Stramtoarea Bosfor si Marea Marmara, apoi prin Stramtoarea Dardanele. De asemenea, este legata de Marea Azov prin Stramtoarea Kerci. Marea Neagra are un bilant hidrologic net pozitiv, cu realizarea schimbului de apa prin cele doua stramtori. Primeste, de asemenea, un aport fluvial insemnat, in special prin fluviile Dunare, Don si Nipru. 
Unitatea nordica este dominata de intinderi mai joase si de zona de delta a Dunarii, fiind in mare parte o zona protejata relativ neafectata de urbanizare. Cu toate acestea, alte interventii care au afectat cursul Dunarii si aportul de sedimente au un impact semnificativ asupra evolutiei liniei tarmului, fapt discutat mai pe larg in capitolele urmatoare din raport.
Prin contrast, Unitatea sudica este cea unde sunt concentrate activitatile economice. Constanta este al doilea oras ca marime din Romania si centrul turismului litoral romanesc, principala plaja turistica intinzandu-se de la Navodari, la nord de Constanta, pana la Vama Veche, in sud. De asemenea, de-a lungul coastei romanesti exista cateva porturi mari: Constanta, Midia si Mangalia. La Constanta, porturile Constanta Nord si Midia deservesc platformele industriale si petrochimice invecinate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modele pentru curenti costieri.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!