Mișcarea naturală a populației

Extras din referat Cum descarc?

Populatia este un sistem specific, caracterizat prin modificari cantitativ/structurale continue, datorate miscarii naturale si miscarii migratorii. 
Intrarile in sistemul populatiei se datoreaza atat nasterilor, care au ca rezultat ,,nascutii vii", cat si imigrarii unor persoane din colectivitati exterioare celei studiate. 
Iesirile din sistem se fac prin decesul unor persoane apartinand colectivitatii studiate si prin emigrarea unor persoane catre alte colectivitati. 
Privite din alt punct de vedere, nasterile si decesele formeaza ,,miscarea naturala" a populatiei, in timp ce imigrarile alcatuiesc ,,miscarea migratorie". 
In cazul in care modificarile inregistrate in efectivul populatiei, intr-o perioada de timp determinata, sunt datorate numai miscarii naturale, se vorbeste de asa-numita ,,populatie de tip inchis". 
Corespunzator, putem defini ,,populatia de tip deschis" ca fiind acea populatie ale carei intrari sunt date de nasteri si imigrari, iar iesirile de decese si emigrari. 
Datorita influentei pe care o exercita, prin intermediul fertilitatii conjugale, asupra masei nascutilor vii, ,,nuptialitatea" si ,,divortialitatea" populatiei sunt considerate fenomene ale miscarii naturale. Faptul este justificat in mare masura prin aceea ca natalitatea are drept cadru de evolutie casatoriile. Marea majoritate a nasterilor au avut loc si au loc in familii. Casatoria reprezinta un tip particular de relatii sociale, psihice si biologice a caror natura determina nu numai descendenti in general, ci si cantitatea, iar dintr-un anumit punct de vedere si calitatea urmasilor.
Natalitatea 
Natalitatea reprezinta o relatie de proportionalitate intre numarul nascutilor vii si totalul populatiei unui teritoriu pe un interval, in mod obisnuit, de un an. 
Natalitatea este fenomenul de baza al cresterii populatiei, sporul populatiei fiind rezultatul excedentului numeric de nou-nascuti asupra deceselor. 
Populatia dintr-o regiune considerata poate creste si pe seama imigratiei, dar modalitatea fundamentala a sporirii ei este miscarea naturala. 
Spre deosebire de mortalitate, unde avem de-a face cu o singura unitate, decesul, la natalitate ne putem referi atat la nou-nascuti cat si la nasteri. 
O serie de studii au pus in evidenta legatura existenta intre nivelul veniturilor si dimensiunea familiei, legatura ce poate fi descrisa sub forma unei parabole de gradul II. 
Se apreciaza ca un nivel redus al veniturilor, urmare a unei productivitati a muncii scazute sau a unor inechitati flagrante in repartizarea resurselor materiale ale societatii, favorizeaza existenta unor familii cu un numar mare de membri, ceea ce echivaleaza de fapt cu o natalitate ridicata. Pe masura cresterii veniturilor este evidenta tendinta de scadere a dimensiunii familiei, orientata spre o reducere simpla. Depasirea unui anumit nivel al veniturilor, astfel incat acestea sa nu mai conditioneze in masura hotaratoare standardul de viata, determina un comportament demografic orientat catre o reproducere largita a populatiei. 
Desi in buna masura este determinat social-economic, procesul demografic al natalitatii nu poate fi rupt de substratul biologic. 
Fertilitatea 
In scopul studierii fenomenelor de natalitate s-a fixat ca limita inferioara a perioadei fertile (la femei) varsta de 15 ani. Procesul pubertatii si adolescentei la baieti incepe mai tarziu si se prelungeste pana la 23 de ani. Din punct de vedere demografic, limita de fertilitate a femeilor este fixata la 49 de ani. Pentru barbati sunt date ca limite pentru incetarea capacitatii de procreatie diverse varste intre 60 si 70 de ani. 
Dezvoltarea morfo-fiziologica a organismului feminin are un rol mare in procreatie, fertilitatea maxima situandu-se intre 20 si 25 de ani, dupa care se produce o scadere lenta, dar sigura. 
Notiunea de ,,fertilitate" referitoare la natalitatea femeilor de varsta fertila (15-49 ani) comporta oarecare discutii. Fertilitatea este numita in limba engleza ,,fertility", iar in limba franceza, ,,fecondite" (fecunditate). Probabil ca denumirea franceza ar fi mai reala ea aratand procreatia propriu-zisa. 
Termenul de ,,fertilitate", opus ,,sterilitatii", are mai curand sensul aptitudinii sau capacitatii de procreatie. Exista femei si barbati cu o sterilitate congenitala. In anumite conditii patologice (boli venerice, etc.), dupa unele interventii chirurgicale impuse de anumite boli ginecologice, sau dupa un numar frecvent de avorturi, se poate instala sterilitatea numita secundara. Deci in studiul natalitatii trebuie avuta in vedere proportia de persoane sterile. 
Numerosi autori s-au preocupat de stabilirea capacitatii maxime de procreatie sau fertilitatii naturale ori fertilitatii nedirijate. Majoritatea autorilor considera ca, indiferent de gradul dezvoltarii colectivitatii umane, totdeauna a existat o anumita tendinta precisa de limitare a dimensiunii familiei, fie prin actiune de grup, fie prin actiune individuala. 
Nuptialitatea 
Fenomenul de nuptialitate defineste masa casatoriilor sau a persoanelor ce se casatoresc in limitele unei perioade de timp determinate, de obicei anul calendaristic. 
Pentru analiza nuptialitatii varsta joaca un rol esential. Legislatia majoritatii tarilor stabileste varsta minima la care orice persoana poate incheia o casatorie fara alte implicatii procedurale, in afara de asentimentul cuplului. Corelate cu observatiile statistice privind limita superioara de varsta dupa care numarul casatoriilor devine nesemnificativ, aceste prevederi legale permit delimitarea asa-numitului ,,contingent nuptiabil". In situatia specifica tarii noastre, contingentul nuptiabil cuprinde populatia feminina in limitele de varsta 16-39 ani si populatia de sex masculin, in limitele de varsta 18-44 ani. 
Uniunea maritala influenteaza complex si in mai multe etape fertilitatea. Autorii americani Davis si Block, inca in 1956, impart factorii sau conditiile prin care casatoriile influenteaza fertilitatea in doua grupe: 
-,,variabile ale legaturii" (uniuni maritale) care cuprind varsta la casatorie, frecventa casatoriei, divorturile, recasatorirea divortatilor si recasatorirea vaduvelor; 
-,,variabile ale conceptiei" in care intra abstinenta sexuala, avortul, infanticidul, practica anticonceptionala, sterilizarea. 
Totalitatea acestor variabile prezinta deosebiri de la o tara la alta, in functie de cultura si conditiile de existenta ale societatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Miscarea Naturala a Populatiei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!