Mijloace de Transport pe Cablu in Poiana Brasov

Extras din referat Cum descarc?

1. Incadrarea in spatiul geografic montan. Muntii Timisului se detaseaza in extremitatea nord-vestica a Carpatilor de Curbura, fiind reprezentati de Postavaru (1799m) si Piatra Mare (1843m). Cele doua masive sunt mentionate in literatura de specialitate si sub denumirea de Muntii Barsei, Muntii Brasovului si Muntii Cristianu (dupa cel mai reprezentativ varf din Masivul Postavaru). Poiana Brasov (cartier al municipiului Brasov), statiune climaterica si de sporturi de iarna, s-a dezvoltat pe versantul nordic al Masivului Postavaru, la altitudinea de 950-1050m, pe un nivel depresionar. Suprafata de nivelare Poiana Brasov, este inconjurata de 4 mari masive muntoase: Postavaru (altitudine 1799m), Piatra Craiului (altitudine 2238m), Bucegi (altitudine 2505m), Piatra Mare (altitudine maxima 1848m).
2. Trecut si prezent. Din vechi timpuri a fost destinatia drumetiilor si a practicarii sporturilor de iarna. Prima mentiune documentara a locatiei dateaza din 1427, in contextul activitatilor de oierit ce aveau loc aici. Schiorii au urcat Postavaru inca din 1895. Fondata in 1895, Poiana Brasov a inceput prin a fi o zona turistica pentru orasul Brasov. Prima constructie inceputa aici a fost in anul 1904. In 1906 Poiana Brasov a devenit statiune turistica de ski si doar trei ani mai tarziu a avut loc prima Competitie de Ski din Romania. Pana in preajma lui 1950, statiunea s-a mentinut in limitele dotarilor naturale. In 1951, la Poiana Brasov, au avut loc Jocurile Mondiale Universitare de iarna. Tot atunci, se da in folosinta un modern hotel al sporturilor si primul teleferic - Poiana-Postavarul - pe o lungime de 2150m. Cu timpul statiunea Poiana Brasov a devenit un important centru turistic national si international, la ora actuala fiind pe locul intai intr-un clasament al statiunilor realizat de presa britanica Daily Mail. Tabloidul britanic lauda aceasta statiune si o recomanda turistilor britanici, amatori de schi, pe care ii informeaza ca la Poiana Brasov gasesc cel mai bun raport calitate-pret (un pachet complet de servicii pentru schiori, de la inchirierea echipamentului la permise pentru telescaun si mese, costa 196 de lire sterline pe saptamana, ceea ce inseamna aprox. 1000 Ron). Poiana Brasov a devansat statiunea Borovet, din Bulgaria, unde un sejur similar costa 250 de lire sterline. Pe locul trei in clasament se afla Muntii Tatra, din Slovacia, unde o saptamana la ski costa 264 de lire sterline.
3. Mijloacele de transport pe cablu sau mecanice, reprezinta una dintre partile infrastructurii tipice activitatilor turistice si sunt in stransa legatura cu amenajarile turistice din spatiul geografic montan. Transportul pe cablu este singura categorie destinata exclusiv activitatilor turistice, fiind utilizat pentru accesul rapid in zona montana dotata cu partiile schiabile si facand legatura intre masivele montane de o mare atractivitate turistica.
75% din concentratia mijloacelor de transport pe cablu se regaseste in zona Prahova-Brasov. Lungimea totala a traseelor deservite de mijloacele de transport pe cablu din Poiana Brasov este de 10500m, iar capacitatea potentiala de transport este de aproximativ 7000 persoane/ora. Poiana Brasov, statiune care se apropie de standardele internationale, insumeaza noua mijloace de transport pe cablu: doua telecabine, o telegondola si sase teleschiuri.
Conform articolului publicat de Dl. Prof. Cianga Nicolae in revista "Studia" din 1996, " telecabinele sunt mijloace de transport pe cablu, grele, de mare complexitate a caror functionare necesita masuri de securitate deosebita [...] deoarece orice defectiune oricat de mica poate dezechilibra si provoca panica, cu urmari imprevizibile". Telecabinele prezinta o dubla functionalitate atat prin accesul rapid in zona montana inalta cat si la partiile de schi de mare dificultate si lungime, cum sunt cele din Vf. Postavaru.
Telecabina Kanzel a fost pusa in functiune in 1971 avand o lungime de 2449m, face legatura intre Poiana Brasov si Vf. Cristianu Mare (situat foarte aproape de Vf. Postavaru si punctul terminus al telecabinei Capra Neagra). Diferenta de nivel intre statia de plecare si statia terminus este de 693m, altitudinea la care se gaseste statia de plecare este de 1020m, iar altitudinea statiei terminus este de 1727m. Capacitatea unui vehicul este de 43 de persoane, iar capacitatea de transport pe ora este de 350 persoane, durata unui traseu fiind de 7 minute.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mijloace de Transport pe Cablu in Poiana Brasov.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!