Mestesuguri si Artizanat in Banat

Extras din referat Cum descarc?

Banatul, supranumit de locuitorii sai si "Fruncea Tarii", este o regiune situata in partea de vest a Romaniei unde locuitorii se disting prin caracteristici culturale usor diferentiate de celelalte zone care au de asemenea specificul lor: Muntenia, Moldova, Ardealul, Bucovina, Dobrogea sau Maramuresul. Banatenii, asa cum isi spun oamenii care ocupa acest meleag, au costume populare, muzica, grai, bucatarie si obiceiuri specifice. Specificul zonei este dat in mare parte de influentele vecinilor. 
Banatul are o suprafata de aproximativ 19.000 km2 si cuprinde judetul Timis, judetul Arad de la sud de Mures si o parte din judetele Caras-Severin, Mehedinti si Hunedoara.
Pozitia Banatului este favorizata dat fiind ca este situata in extremitatea vestica a Romaniei, fiind cel mai aproape punct de Europa vestica. Regiunea Banat se invecineaza la est cu regiunile Hunedoara si Oltenia, la sud si vest cu Serbia si Ungaria iar la nord cu regiunea Crisana.
Relieful Banatului este foarte divers, in componenta sa intrand deopotriva campii, dealuri si munti.
Muntii zonei Banatului cuprind formatiuni situate in Carpatii Meridionali sau in Carpatii Occidentali. Carpatii Meridionali cuprind de la nord la sud, muntii Tarcu cu varfurile Tarcu-Caleanu (2190 m), Baicu (2123 m), Bloju (2192 m) si Muntele Mic (1.806 m) precum si Muntii Cernei cu varful Poiana Mare (1363 m).Carpatii Occidentali au in componenta Muntii Poiana Rusca (1.359 m) si Muntii Banatului cu diviziunile Semenic (1.447 m), Aninei, Dognecei, Almajului si Locvei.
Dealurile piemontane apusene reprezinta aproximativ o treime din teritoriul Banatului istoric. In partea de nord a raului Timis se gasesc dealurile Lugojului, Lapugiului, depresiunea Fagetului si dealurile Lipovei, iar la sudul raului, dealurile Poganisului, Dognecei, Oravitei si Depresiunea Carasului.
Campia inalta (100-140m) cuprinde campiile Vingai, Buziasului, Gataii si Fizesului. Campiile cu altitudini intermediare (100 - 130m), sunt campiile Hodoni, Duboz, Tormac, Jamu Mare, Arad si Sannicolau Mare, iar Campia joasa (sub 100 m), este reprezentata de luncile raurilor. 
Din componenta formatiunilor de relief nu pot fi omisi vulcanii stinsi Piatra Rosie (altitudine 211 metri), respectiv Sumigu (altitudine 200 metri). 
Caleidoscopul turistic bogat in traditiile atat de diferite, apartinand populatiilor romana, maghiara, sarba si germana, dezvaluie un melanj armonios intr-un ansamblu de obiceiuri specifice fiecarei etnii. Astfel, influenta germana se resimte in sistematizarea satelor din zona Banatului, cu strazi largi si drepte si casele ascunse in spatele unor porti mari de fier sau de lemn. Cele mai importante manifestari folclorice sunt reprezentate de: Nedeea de la Tacasele-judetul Arad (in luna iunie), Targul Sarutului de la Halmagiu (judetul Arad), Sarbatoarea liliacului la Carasova (judetul Caras-Severin, luna mai). Traditiile specifice cele mai insemnate sunt la nunta svabilor unde se danseaza vals si polca, la cea a ungurilor ciardasul, la bulgari si la sarbi kolo si sitno, iar la romani lugojana, hora si ardeleanca.
Olaritul in Banat 
Ceramica populara are o existenta milenara si ea reprezinta o dovada a unitatii si continuitatii poporului roman in spatiul carpato-danubiano-pontic. Inceputul ceramicii se leaga de mestesugul impletiturilor. Initial, se realizau cosuri din impletituri pentru depozitarea rezervelor de hrana. Deoarece boabele se risipeau printre nuiele, peretii vaselor au inceput sa fie lipite cu lut muiat. Ca urmare a unor incendii, aceste vase au ars si s-a observat ca acestea au devenit mai rezistente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mestesuguri si Artizanat in Banat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!