Megalopolisul Boswash

Extras din referat Cum descarc?

Geograful francez Jean Gottman (1915-1994) a studiat coasta de est a Statelor Unite ale Americii si a publicat in 1961 si a descris aceasta regiune ca pe una intens populata care se intinde de la Boston in nord si pana la Wshington in sud, pe o lungime de peste 300 mile.Aceasta regiune, la fel ca titlul cartii, este "Megalopolis".Termenul de "megalopolis" provine din limba greaca si inseamna "oras foarte mare".In antichitate, un grup de greci au planuit construirea unui imens oras in peninsula Peloponez.Planul lor nu a dat roade, dar au construit, totusi, micul oras Megalopolis care exista si azi.
Megalopolisul reprezinta cea mai spectaculoasa forma urbana; sunt arii urbanizate, de regula, de tip coridor si litoral ce se disting prin continuitatea in teritoriu a diferitelor categorii de orase, individualitatea administrativa a fiecarei formatiuni urbane, un numar mare de locuitori, restrangerea spatiilor agricole si predominarea, eventuala, a spatiilor forestiere.
Megalopolisuri exista pe tot globul : in Brazilia Rio de Janeiro-Sao Paulo-Belo Horizonte, in Japonia "Tokaido" (ce cuprinde orasele Tokio, Osaka si Kobe), dar mai ales in SUA:"BosWash" ( alcatuit din Boston, NewYork, Philadelphia, Baltimore si Washington), "ChiPitt" sau Marile Lacuri (cu orasele Chicago, Cleveland, Detroit si Pittsburg) si "San-San" (alcatuit din San Francisco, Los Angeles si San Diego).In curs de formare sunt megalopolisuri in Europa, India, China si Indonezia.
Primul magalopolis al lumii, cristalizat dupa cel de-al doilea razboi mondial, Boswash-ul, ramane cel mai tipic, reprezentand, in acelasi timp, cea mai puternica concentrare mondiala de bunuri materiale si umane. 
Beneficiind de tarmuri propice amenajarilor portuare, cat si de pozitia geografica foarte avantajoasa atat pentru patrunderea in interiorul continentului, cat si pentru intensificarea legaturilor economice cu Europa, orasele din zona litorala s-au dezvoltat vertiginos, mai ales in a doua jumatate a secolului trecut si prima jumatate a secolului XX. Cresterea rapida a populatiei pe baza imigrarilor masive, conjugata cu posibilitati reduse de dezvoltare a asezarilor spre interior (datorita Muntilor Apalasi) a determinat o extindere a suprafetelor urbane in campia litorala si respectiv o contopire a oraselor, formand un mare areal urban, extins aproape continuu de la Boston la Washington.


Fisiere in arhiva (1):

  • Megalopolisul Boswash.ppt

Bibliografie

,,Mari concentrari urbane ale lumii" - autori: George Erdeli, Ioan Ianos - editura:" Stiintifica si enciclopedica" - anul aparitiei 1983.
,,Enciclopedia statelor lumii" - autori: Horia Matei, Silviu Negut, Ion Nicolae, Caterina Radu - editura: ,,Merona" - anul aparitiei: 2001.
Microsoft Encarta '98


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!