Mediul subpolar, temperat excesiv, taigaua canadiană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un calotor roman care a calotorit prin taigaua canadiana din nordul orasului Quebec, prin care a trecut in timpul verii: Padurea de conifere este sumbra si posomorata. Numai coaja alba, varuita, a mesteacanului asterne pete de lumina pe fondul clar obscur. Atmosfera grea, hieratica, de catedrala. Sub copaci muschi, ferigi si ciuperci intind un covor palid limfatic. Din cand in cand masina surprinde fiare cu blana abundenta care se salveaza de tainitele tufisurilor ori de fug buimace sub copaci. Tacerea deplina, apasatoare, ca de basm fermeat. Nu canta nici o pasere, iar vantul s-a oprit si el inmarmurit. Trecem din cand in cand peste rauri reci si negre. La maluri plutesc si acum, uitate de vreme, frunze uscate din toamna trecuta. Din stufarisuri si mlastini nici o vietate nusi i-a zborul. Totul e atat de incremenit, incat miscarile noastre si ale masinilor par stranii. Cand automobilul se opreste si glasul nostru amuteste tacerea ajunge totala, abstracta. Totul lasa o impresie de irealitate, existenta faxtice, artificiala; lumea adormita, incremenita de bagheta unui vrajitor ca in povestile copilariei. In sudul regiunii, unde se intind padurile de conifere, dela Oceanul Antlantic pana la depresiunea lacului Winnipeg, apare zona padurilor amestecate conifere si foioase. Speciilor de conifere li se alatura mesteacanul galben, frasinul, fagul, artarul dulce, teiul si altele. In regiunea sudica a Canadei, aceste paduri au suferit multe distrugeri din cauza defrisarillor si a incediilor.

mai mare ca in regiunea Marilor Lacuri si a fluviului Sf. Laurentiu. Splendoarea peisajului canadian, toamna, atmosfera este aproape peste tot calma, zilele sunt caldute si cu bruma, iar noptile sunt racoroase. Padurile de amestec si artar, sterjar si tufele de arbusti, atinse de primele geruri isi schimba haian frunzisurilor intr-o gama de culori deosebit de frumoase si variate. Dela inceputul lunii septembrie si pana la inceputul lui octombrie, cat tine toamna insorita a acestei regiuni, nu stii ce sa admiri mai intai: culorile aprinse-argintiu si galben-verzui ale copacilor, ale arbustilor si ale ierburilor caracteristice acestor zone, sau tonurile galben-auriu si rasu-purpuriu ale florilor. Asociatiile orbitoare de culor se intalnesc, aici, intr-o simfonie cromatica ca contrasteaza net cu monotonia si uniformitatea periilor din vest si a padirilor de conifere din nord.

Fauna canadiana este in general saraca incea ce consta numarul de specii si familii. Se cunosc cateva zeci de familii de vertebreate, dintre care numeroase manifere, multe familii de pasari, reptile si amfibieni. Unele din speciile cele mai cunoscute prezinta afinitatea cu fauna regiunilor nordice ale Europei si Asiei. In zona taigalei din masivul Cordilierilor se intalnesc, Ointre animalele caracteristice, capra de zapada si berbecul de munte. Cele mai raspandite pasari din zona padurilor sunt: cocosul si gainusa de munte, ciocanitoarea, sfredelusul etc.

Numoroase ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mediul Subpolar Temperat Excesiv Taigaua Canadiana
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 223 cuvinte
Nr caractere:
6 751 caractere
Marime:
610.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
mediu, padure
Predat:
la liceu
Sus!