Mediul Polar

Extras din referat Cum descarc?

Acest tip de mediu se intalneste in Antarctida, Groenlanda, Insula Novaia Zemlea, Insula Tara lui Franz Joseph, Arhipelagul Spitzbergen, Arhipelagul Nord-Canadian. Substratul se caracterizeaza printr-o participare redusa la structurarea enviromentului, el stand sub incidenta calotei glaciare care ii imprima nota dominanta de modelare. In consecinta, la aceste latitudini se instaureaza un mediu morfogenetic de tip polar, in care formele de relief intalnite sunt reprezentate de fjeld-uri, roches moutonees, monadnok-uri, lacuri si mlastini, drumulinuri, depozite de dezagregare, platouri usor ondulate. Solul este inghetat pana la adancimi mari (in Antarctica 400 m). Comunitatea vie. La nord de 83 lat N si 56 lat S comunitatile biotice lipsesc sau sunt restranse, in rest au o desfasurare destul de buna.
-iarna este incredibil de severa, temperaturile atingand -50. -70 C la Oimeakon, unde in ciuda acestora, regiunea este locuita sau colonizata de catre rusi; -o alta trasatura a climatului este bruschetea schimbarilor de temperatura, mai ales pe versantii opusi ai muntilor cu expunere la mare, afectati de o circulatie atmosferica de tip foehn; aceste variatii bruste de temperatura pot oscila iarna intre -20 C si 4 C ceea ce duce la dereglarea fiziologica a corpului uman; -conditii speciale de luminozitate si termicitate, conferite de inclinarea razelor solare fata de suprafata topografica (exista doua situatii de intuneric si de lumina totala, respectiv noaptea si ziua polara, fiecare avand o durata de circa 6 luni); -circulatia atmosferica permanent descendenta, dezvoltata in cadrul puternicilor anticicloni polari care determina precipitatii reduse (sub 100 mm/an) si sub forma solida, precum si prezenta unor vanturi puternice si permanente (vanturile polare); In cadrul acestui mediu se diferentiaza cateva submedii cu trasaturi specifice: a) mediul calotei glaciare, in care factorul de semnificatie este reprezentat de platosa de gheata, la acesta asociindu-se luminozitatea alternanta, lipsa cominitatii vii.
b) mediul deserturilor reci pietroase, cu caracter dezolant restrictiv.
c) mediul de mlastina, situat in zona de contact cu mediul subpolar.
b) mediul subpolar Ocupa 10 % din emisfera nordica, fiind intalnit in nordul Canadei, Alaska, Siberia, tundrele euro-asiatice si cele ale muntilor inalti (Pamir, Himalaya, Anzi, Alpi) Substratul se caracterizeaza prin inghetul permanent sau sezonier, care sub raport pedogenetic, este mai activ decat substratul din mediul polar, influentand componenta hidrica si biotica. Orizontul inghetat (numit tjale in Scandinavia, merzlota in Rusia si permafrost in Canada) joaca un rol de orizont impermeabil, acesta fiind inghetat diurn, sezonier sau de lunga durata si are inconveniente similare in toata lumea arctica.
Dintre efectele impuse de substratul inghetat mentionam: -impiedicarea dezvoltarii unei vegetatii forestiere; -limitarea construirii de aeroporturi si drumuri in Rusia si ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Mediul Polar
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!