Marile Sisteme Hidroenergetice

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Apa a fost dintotdeauna considerata izvorul vietii. De la cele mai nesemnificative intrebuintari pana la intretinerea vietii, apa este inceputul a toate si a tot. Pamantul inainte de a i se forma continentele era format in intregime din apa. Este ceea ce numesc cercetatorii o sursa inepuizabila. Din cele mai vechi timpuri, omenirea a inceput sa ii exploateze calitatile incepand cu propria-i fiinta. Putini stiu insa ca apa poate fi folosita in mult mai multe domenii, precum hidroenergia. 
Hidroenergia este energia produsa prin forta apei. Este un proces complex, dar odata inteles, usor. Prima oara cand a fost pusa in practica forta apei a fost prin morile de macinat graul. A fost primul pas catre descoperirea unei noi surse de exploatare a apei. Totusi apa ca sursa de energie are inteles dublu : 
o energia, de care toti avem nevoie pentru a putea trai; 
o energia fizico-chimica., folosita in casele fiecaruia pentru aparatura electronica.
Energia apei depinde nu numai de volumul afluent de apa ci si de diferenta intre nivelul unde se capteaza apa si nivelul unde apa iese din turbina (caderea). Astfel, se poate obtine aproximativ aceeasi energie in cazul unui debit mic si unei caderi mari (amenajari montane) si in cazul unui debit mare si a unei caderi mici (amenajari fluviale). Ca atare, maximizarea energiei se poate face prin marirea caderii sau prin marirea volumului de apa afluent (de exemplu prin captarea mai multor rauri). 
Repartitia geografica a potentialului hidroenergetic depinde de particularitatile reliefului si de regimul climatic. Pe continente situatia se prezinta astfel: Africa detine 27% din resursele hidroenergetice ale globului, Asia (25,2%), Europa cu partea asiatica a Rusiei (18,8%), America de Sud (15%), America de Nord (11,5%), Oceania (2,5%). 
Remarcabil este faptul ca statele in curs de dezvoltare se angajeaza intr-o proportie crescanda la valorificarea energiei hidraulice, pe aceasta cale - ele detin aproape 20% din puterea instalata a tuturor hidrocentralelor iar din cele 80 de hidrocentrale cu o capacitate de peste 1000 de MW, 15 s-au construit intr-un singur stat - Brazilia. Tarile cu cele mai mari potentiale hidroenergetice sunt: China (2168 mii MW), Rusia (1740 mii MW), Brazilia (1116 mii MW), Indonezia (709 mii MW), Canada (614 mii MW), Republica Democrata Congo (418 mii MW), S.U.A. (376 mii MW).
POTENTIALUL HIDROENERGETIC
Potentialul hidroenergetic teoretic (sau brut) reprezinta totalitatea resurselor de energie naturala ale unui bazin, fara sa tina seama de posibilitatile tehnice si economice de amenajare. El corespunde unei utilizari integrale a caderii si a disponibilului de apa al bazinului si unui randament total de 100%. Acest potential teoretic include atat potentialul de suprafata, cat si potentialul liniar. 
Potentialul teoretic de suprafata se refera la apele de la suprafata pamantului si anume la cele de precipitatii si la cele de scurgere. 
Potentialul hidroenergetic total se calculeaza in functie de totalitatea scurgerii superficiale si de totalitatea diferentelor altitudinale.
Pe continente potentialul hidroenergetic se distribuie astfel : in Asia, continentul cel mai intins - peste 35% din potentialul Globului (22 486 miliarde KWh anual), Africa - circa 19%, America de Nord - 18,5%, America de Sud 16%, Australia 4,5%, Europa 6,5%, Regiunile polare 0,5%.
Continentul Suprafata Potentialul teoretic 
106km2 MW % kW/km2 
Africa 30,4 720.000 19 23,7 
America de Nord 20,4 700.000 18,5 34,3 
America de Sud 18,2 620.000 16 34,1 
Asia 44,7 1.330.000 35 29,8 
Australia 7,6 170.000 4,5 22,4 
Europa 9,8 240.000 6,5 24,5 
Regiunile polare 12,4 (20.000) (0,5) - 
Total mondial 143,5 3.800.000 100 26,2 
Fluviile si raurile cu un potential hidroenergetic ridicat sunt: Congo(700 TWh/an), Chang Jiang (500 TWh/an), Brahmaputra (475 TWh/an), Parana (175 TWh/an).
In prezent, valorificarea potentialului hidroenergetic al globului este de 26%, cu mari diferente intre tari : S.U.A.- 77%, Canada - 62%, China - 59%, Brazilia - 48%, Rusia - 42%, Columbia - 7%, Argentina - 7%, Indonezia - 12%, Republica Democrata Congo - 2%.
Valorificarea potentialului hidroenergetic al apelor curgatoare a inceput din primele veacuri ale erei crestine, cand apar primele mori de apa (in Europa in sec. VI), dar hidrocentralele sunt mult mai recente, fiind legate de realizarile fizicii si tehnicii sec. XIX. Se considera ca cea mai veche hidrocentrala din lume este cea de la Lancey (Franta), construita in 1869, iar in Romania Sadu I din Muntii Candrelului (1896).
In prezent hidrocentralele produc 19% din energia electrica a lumii.
MARILE HIDROCENTRALE ALE LUMII 
O hidrocentrala utilizeaza amenajari ale raurilor sub forma de baraje, in scopul producerii energiei electrice. Potentialul unei exploatari hidroelectrice depinde atat de cadere, cat si de debitul de apa disponibil. Cu cat caderea si debitul disponibile sunt mai mari, cu atat se poate obtine mai multa energie electrica. Energia hidraulica este captata cu turbine. 
Folosirea caderii de apa acest parametru este determinat de diferenta de nivel dintre oglinda apei din lacul de acumulare (in spatele barajului) si oglinda apei de jos dupa ce apa a trecut prin turbina. Dupa acest criteriu sunt hidrocentrale:


Fisiere in arhiva (1):

  • Marile Sisteme Hidroenergetice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!