Marile Descoperiri Geografice

Extras din referat Cum descarc?

In secolul XV-XVI, creste numarul expeditiilor indepartate de navigatori si exploratori spanioli si portughezi. Ei descopera noi lumi.
Incetul cu incetul, sunt cucerite imense teritorii.
Curiozitatea, progresele navigatiei, dorinta de a descoperi noi teritorii, bogatii si nazuinta de a converti alte popoare la crestinism ii imboldesc pe oamenii secolului al XI-lea din Europa se lanseaza in mple expeditii pe mare.
Acestea devin posibile datorita sprijinului regilor portughezi si spanioli.
Prin 1430, Henric, unul dintre fii regelui Portugaliei, viseaza la tari indepartate. escoperirea lor le-ar permite europenilor sa nu mai cumpere exorbitant de scump mirodeniile, matasea si nenumaratele marfuri de la negustorii srabi care controleaza comertul cu Orientul, adica cu India si China. Printul Henric, supranumit Navigatorul, incearca sa deschida o noua ruta comerciala spre acele tari, pe mare, trecand prin sudul Aficii. El se incnjoara de carturari si de marinari care exploreaza istematic coastele africane. Marile descoperiri sunt inlesnite de novatiile tehnice, cum ar fi construirea caravanelor, nave rapide ale caror panza rezista bine la furtuni, sau de intocmirea unor hartii maritime precise, portulanele. In timpul primei umatati a secolului al XV-lea, portughezii descopera diverse insule in Atlantica, cum ar fi zorele si Canarele; ei abordeaza pe coastele africana, in Senegal, apoi in Guineea unde nstaleaza stabilimente de comert. Totusi, calea spre Orient, pt a ajunge in India, pare de negasit. In fine, in 1487, capitanul Bartolomeu Diaz gasesete trecerea, numita mai tarziu Capul Bunei Sperante, in extremitatea sudica a Africii. Portughezilor li se deschide drumul spre Indii. In 1494, vasco da Gama este primul navigator care inconjoara Africa si ajunge Ca si vecinii lor prtughezii, suveranii lor spanioli viseaza si ei la ayr si mirodenii. Cristofor Columb, un navigator originar din Genova, le propune sa traverseze Oceanul Atlanti si sa ajunga India prin vest. In 1492, el omanda o flota cre, dupa 43 de zile de navigat pe mare, acosteaza pe o coasta. Columb crede ca a ajuns in India. In realitate, insa, el a escoperit Antilele, niste insule de langa America.
In numele Spaniei, Columb pune stapan re pe teritoriile descoperite si numeste poulatiile din aceste insule indieni In 1498, el ajunge pe continentul american in apropiere de Venezuela de astazi. Alti navigatori calca pe uemele sale. Unul dimtre ei, Amerigo Vespucci, exploreaza coastele Americii de Sud: in onoarea sa, continentul este botezat America.
Expeditiile se inmultesc, iar progresele navigatiei permit o noua actiune de amploare: intre 1519 si 152, o expeditie spaniola condusa de navigatorul portughez Fernando de Magellan, apoi, dipa moartea sa, de secundul sau, intreprinde prima calatorie in jurul lumii.
PRIMELE CUCERIRI Dupa vremea descoperirilor, urmeaza cea a cuceririlor. Inca de la inceputul ecolului al XVI-lea, spaniolii se lanseaza in expeditii militare pentru a pune ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Marile Descoperiri Geografice - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!