Mari Unitati Regionale Naturale ale Terrei

Extras din referat Cum descarc?

CAMPIA SIBERIEI DE VEST constituie o intinsa arie acumulativa, cu sectoare subsidente, conturate la sfarsitul pleistocenului. Este una dintre cele mai mari campii din lume. Se desfasoara pe o suprafata de 3.000.000 km2, avand o lungime de peste 2.500 km de la nord la sud si o latime ce variaza intre 1.500 km (in sud) si 900 km (in nord). Limitele sale sunt: Muntii Ural la vest, Podisul Siberiei Centrale la est, Podisul Kazahstanului, Muntii Altai si Kuznetk-Salair la sud si Oceanul Arctic la nord. Reprezinta o vasta depresiune, avand un fundament paleozoic scufundat la 2.500-4.000 m, peste care s-au suprapus depozite mezozoice si paleogene. La sfarsitul Tertiarului era uscat, cu o clima calda, cu o vegetatie constituita din Sequoia, tei, chiparosi etc. Fazele interglaciare au determinat transgresiuni marine, care au afectat o mare parte din campie. Relieful se caracterizeaza prin uniformitate, altitudinea scazand lent de la sud (250-300 m) spre nord (zona litorala, cu tarm glaciar si estuare). Eroziunea glaciara este marcata de prezenta a numeroase siruri de morene la nord si unele culmi joase, netede, in alternanta cu intinse zone depresionare la sud. Apele de suprafata apartin bazinelor hidrografice ale fluviilor Obi (care are ca afluenti principali raurile Irtis, Isim, Severnaia Sosva, Tavda, Konda, Tura, Mias, Demianka, Vasiugan, Om, Ket, Ciulim, Tim, Vah, Agan, Kasim si Tobol), Enisei, Nadim, Pur si Tas. Hidrografia este completata cu numeroase acuri relicte (Seletitenis, Ciani), glaciare si de lunca. Campia constitue una dintre cele mai mari zone umede ale lumii, cu intinse mlastini. In nordul arctic, la Marea Kara, fluviile Obi, Tas si Enisei se varsa prin mari estuare. Se evidentiaza patru regiuni in cuprinsul Siberiei de Vest, dispuse sub forma de fasii succesive de la nord la sud:
-Campia Iamal-Gidan, cu un relief de acumulare marina si glaciara (Pen. Iamal este despartita de insula Bielii prin str. Malighin); 
-Campia Obi-Taz, cu relief de acumulare glaciara si fluvio-glaciara; 
-Campia Tobolsk, cu un relief de acumulare fluvio-glaciara (sandre), care se identifica prin portiunea sudica ceva mai inalta a taigalei; 
-Campia Omsk-Tomsk, in cadrul careia relieful este de origine fluviatila si aluvio-proluviala, cu depozite loessoide, pe care s-au dezvoltat soluri fertile sub o vegetatie de stepa.
Siberia de Vest prezinta numeroase resurse ale subsolului, indeosebi energetice, care au impus-o ca una dintre marile arii de productie la nivel mondial. Asadar, in jumatatea nordica predomina relieful de campii glaciare si fluvio-glaciare, iar in sud, cel al campiilor fluviale (aluviale); in general, vaile sunt largi si interfluviile plate. Clima continentala cu ierni reci, ingheturile persistente sunt conditii de dezvoltare a termocarstului in nord; deseori patrund mase de aer arctic. Temperatura medie a lunii iulie este cuprinsa intre 3-4oC (in nord) si 20oC (in sud), iar precipitatiile sunt cuprinse intre 300-500 mm, care cad mai ales vara. Iernile sunt si ele in general lungi. Vegetatia succesiva zonala cuprinde: tundra arctica, silvotundra, taigaua, padurile de foioase, silvostepa si stepa. Solurile: de la nord spre sud, soluri de tundra, podzolurile, cernoziomurile, iar fauna bogata cuprinde numeroase mamifere: lemingi, popandai, antilope saiga, vulpi argintii, iepuri polari.
PODISUL SIBERIEI CENTRALE este cuprins intre Enisei si Lena, dezvoltat pe o structura precambriana (Scutul Angara, alcatuit din gnaise, sisturi cristaline, strapunse de eruptiv, ce apare la zi in nucleele Aldan si Anabar). Relieful slefuit scoate in evidenta o peneplena veche cu sectoare mai inalte in podisurile Aldan, Anabar si Colinele Enisei. In regiunea Muntilor Putorana (Vf. Kame - 1701 m) relief vulcanic este gravat in tufuri vulcanice. Podisul Anabar a constituit in pleistocen centru de extensie a calotei glaciare. Clima aspra determina un inghet peren; temperatura medie in ianuarie este de -25o...-35oC. Se inregistreaza frecvente inversiuni termice in depresiuni; Precipitatiile medii anuale sunt de 300-400 mm. Principalele sisteme hidrografice sunt: Enisei (cu Angara, Tunguscele, Kotcecium, Kureika; se varsa prin estuar), Lena (cu Viliui, Tiung, Marha, Muna; se varsa la Marea Laptev prin delta), Hatanga, Anabar, Oleniok si Piasina. Hidrografia este completata cu numeroase lacuri termocarstice si glaciare (mai ales in muntii Putorana). In nord podisul prezinta o regiune vasta mai joasa (250-400 m), intre estuarele Enisei si Hatanga (Campia Siberiei de Nord sau Hatanga) si una mai inalta, a Peninsulei Tamir, cu lantul montan Byrranga (Vf, Taimirskie-1146 m), unde se afla unul din cele mai importante lacuri tectono-glaciare ale Siberiei - Lacul Taimir, din care porneste raul ce strabate de la sud la nord lantul montan, formand un splendid defileu. Campia Hatanga are un relief jos si neted, intrerupt din loc in loc de morene. La contactul sudic cu podisurile apare, ca o fasie de la est la vest, silvotundra cu specii de salcii, plopi si mesteceni pitici.
REGIUNILE ALUVIALE SI DELTELE CHINEI DE EST (Marea Campie Chineza sau Campia Galbena, Campia Manciuriei si delta Chang Jiang) sunt drenate de o bogata retea hidrografica de suprafata, formata din mari ape curgatoare (Liao-He, Huang-He, Chiang-Jiang, Ying-He, Yuang-Jiang), lacuri (Nu-Hu,Tai-Hu,Hongze-Hu, Chao-Hu, Gaoyou-Hu). In general, sunt precipitatii bogate (peste 800 mm/an) intreaga Mare Campie Chineza fiind strabatuta de Marele Zid Chinezesc si Mareke Canal Yunhe. Toata aceasta mare campie este un imens con de dejectie (I. Marin, 1996) fiind presarata de multi martori antecuaternari ce ating 150 m.
-Campia Chineza se intinde pe aproape 1.100 km lungime (de la N la S) si pe o latime care in partea central-sudica depaseste 700 km. Este situata intre litoralul Marii Galbene si al Marii Chinei de Est in partea de rasarit, Muntii Taihan si Tin-Lin la apus, Muntii Huai-yang si prelungirile nord-estice ale Muntilor Chinei de Sud la miazazi. Este un vast con de dejectie care s-a format incepand cu sfarsitul Tertiarului, pe locul unei vaste depresiuni tectonice. Fundamentul campiei este format din roci dure, vechi, apartinand Platformei Sinice, peste care, dupa prabusirea de la sfarsitul Mezozoicului, s-au depus aluviuni pe grosimi de sute si mii de metri. Aceasta campie are o inaltime medie de 50 m, cu aspect foarte neted, perturbat in afara muntilor din zona central-nordica de domurile de origine vulcanica din zona Nanjing - Bang-foi - Hefei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mari Unitati Regionale Naturale ale Terrei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!