Marea Neagră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Marea Neagra constituie cea mai importanta zona turistica a tarii noastre avand o flora si o fauna extrem de atractive si impresionante. Litoralul romanesc al Marii Negre este supranumit si Riviera romaneasca, fiind delimitat de Capul Midia si Vama Veche.

Marea Neagra este cuprinsa intre Europa sud-estica si Asia mica si este definita ca fiind o mare continentala apartinand bazinul atlantic. In totalitatea lui, litoralul romanesc al Marii Negre se intinde pe o distanta de 245 km (153 de mile), de la fascinantele si minunatele rezervatii naturale intacte ale Deltei Dunarii la numeroasele centre moderne de vacanta, numeroase statiuni si porturi maritime.

In Marea Neagra se varsa numeroase fluvii mari, dintre acestea remarcandu-se: Dunarea, Nistru, Bug, Nipru, Rioni, Kizil-Irmak. Ca urmare a acestui fapt, salinitatea ei este caracterizata ca fiind scazuta ( aproximativ 15-22% ) in comparatie cu cea a oceanului planetar, aceasta scazand si mai mult la gurile de varsare ale Dunarii.

Temperatura medie anuala ajunge pana la +12.5o C, si poate depasi cu 2o C temperatura medie a aerului.

Iarna poate fi destul de friguroasa, temperaturile scazand extrem de mult. Vanturile de nord-vest, care provoaca valuri mari extrem de periculoase pentru navigatie, pot fi destul de frecvente.

Marea Neagra poate fi caracterizata prin faptul ca se formeaza un curent circular, sub influenta vanturilor, dirijat de linia tarmurilor. Acest curent poate fi impartit in doua ramuri inchise: ramura estica si cea vestica. Apele mai dulci ale Marii Negre sunt trimise din Bosfor catre Marea Mediterana, de catre un curent de suprafata. Insa in adancime are loc formarea unui curent invers, care transporta ape cu salinitate mare. Ca urmare a lipsei de circulatie verticala, la adancimi mari nu poate patrunde suficient oxigen, formandu-se astfel hidrogen sulfurat, foarte periculos pentru viata omeneasca.

Ca forma de relief predomina podisul, cu altitudini joase, insa o deosebita importanta o au si lacurile, estuarele si lagunele. Dintre podisuri poate fi remarcata Dobrogea, cea mai veche provincine romaneasca, si una dintre cele mai vaste si pline de bogatii tinuturi ale teritoriului romanesc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marea Neagra.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
2/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
566 cuvinte
Nr caractere:
3 205 caractere
Marime:
12.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
marea neagra, geografie, mare, romania
Predat:
la liceu
Profesorului:
Muset Rodica
Sus!