Marea Neagra

Cuprins referat Cum descarc?

1.INTRODUCERE 4
2.CARACTERISTICI ALE BIOTOPULUI 4
2.1Lumina 4
2.2 Temperatura apei 5
2.3 Salinitatea apei.5
2.4 Oxigenarea apei 6
2.5 Miscarea apei 6
3. BIOTOPUL PONTIC. 6
3.1 Etajul supralitoral. 6
3.2 Etajul mediolitoral 7
3.3Etajul infralitoral 8
3.4 Etajul circalitoral.9
3.5 Etajul periazoic 9
4.BIOCENOZA MARII NEGRE.9
4.1 Pelagosul 9
4.1.1Planctonul.9 
4.1.2Nectonul.10 
4.2Bentosul.12 
4.2.1Fitobentosul 12
4.2.2 Zoobentosul.13 
4.3 POLUAREA MARII NEGRE 14
4.4 PREVENIREA SI COMBATEREA POLUARII 15
4.5 CONCLUZII.16
5.BIBLIOGRAFIE 17


Extras din referat Cum descarc?

1.INTRODUCERE
Marea Neagra este o mare din bazinul atlantic, situata intre Europa si Asia , care se invecineaza cu Rusia, Ucraina, Romania, Bulgaria , Turcia si Georgia. Prin Stramtoarea Cherci se ajunge in Marea Azov, prin Bosfor in Marea Marmara, iar prin stramtoarea Dardanele in Marea Egee si deci in Mediterana. Ea este un rest al Marii Sarmatice si prezinta o serie de aspecte unice in lume. Marea se intinde pe o suprafata de 413.000 km2. Cel mai adanc punct se afla la 2466 m sub nivelul marii. Mareele sunt in general de mica amploare (cca. 12 cm). Salinitatea apei este in larg de 17-18 la mie, fata de 24-34 la mie in alte mari si oceane. In zona litoralului romanesc salinitatea scade si mai mult, in mod obisnuit fiind intre 7 si 12 la mie. Temperatura apei in timpul verii 23-25 C, in timpul iernii 0-13 C. Tarmul romanesc al Marii Negre se intinde pe o lungime de 245 km si incepe de la Gura Musura aflata la granita cu Ucraina, pana la Vama Veche, la granita cu Bulgaria
Numele Marii Negre nu are legatura cu culoarea. Grecii o numeau la inceput "Pontos Axeinos" ( marea neprimitoare, marea ostila), impresionati de furtunile si de litoralul populat de triburi salbatice. Dupa ce au colonizat regiunea si au inglobat-o in civilizatia Elena, au schimbat denumirea in ,,Pontos Euxeinos" (marea primitoare), pentru a atrage bunavointa zeilor. Turcii au denumit-o Marea Neagra (Kara Deniz), ptr a face compartia cu Marea Mediterana (denumita de ei Marea Alba)
2.CARACTERISTICI ALE BIOTOPULUI
2.1Lumina patrunde pana la 200m; intensitatea scade invers proportional cu adancimea. Transparenta apei de mare si patrunderea luminii in mare joaca un rol foarte important pentru vietuitoarele din acest mediu de viata.
In apele Marii Negre, ca si in toate marile cu salinitate scazuta, fosforescenta este de obicei scazuta. Unele fiinte marine difuzeaza luminozitate in tot corpul, altele au localizata aceasta functie in anumite puncte ale corpului lor. O fosforescenta a apei se observa si prin simplul fapt al miscarii valurilor, care creste in intensitate la lovirea lor de stanci, de corpul unei nave sau cand ramele unei barci in miscare lovesc apa. 
2.2 Temperatura apei 
Marea Neagra prezinta unele caracteristici specifice in ce priveste repartitia temperaturii in adancime. Distributia temperaturii in straturile superioare al Marii Negre, pana la adancimea de 300 m, este mult diferita la sfarsitul iernii fata de perioada de la sfarsitul verii. O data cu cresterea adancimii, creste regulat si temperatura pana la fund. Vara temperatura apei ramane constanta, pana la adancimea de 15-20 m. Spre adanc, temperatura scade foarte repede. Cea mai joasa temperatura in timpul verii se gaseste intre 50 si 100 m (in mijlocul marii). Catre fundul marii temperatura este in jur de 7-9 o C. (Temperatura apelor adanci nu se modifica, deoarece apele grele de la fund, de provenienta mediteraneana, cu temperaturi si salinitate mare, nu se pot ridica si deci nu se poate realiza un schimb de apa intre suprafata si adancime.)
In vecinatatea coastelor distributia verticala a temperaturii este modificata de schimbarile de schimbarile care se produc in directia vantului.
In viata animalelor marine temperatura joaca un rol deosebit de important, deoarece in afara de mamifere, care au temperatura corpului constanta (homeotermie), celelalte organisme ale hidrosferei oceanice au temperatura variabila si sunt dependente de regimul termic al mediului de viata.
In Marea Neagra hamsia (Engraulis encrassicholus) paraseste totdeauna tarmurile Crimeii, in cazul scaderii temperaturii de la +7oC la +5oC. Hamsia se dezvolta in mediu cu temperatura constanta si se acomodeaza la variatii bruste de temperatura. Ciocnirea curentilor reci si calzi fac ca unele organisme sa nu suporte acest fenomen (iubitoare de frig sau iubitoare de cald), ducand la pieirea in masa. Barbunoul, peste de apa calda, se inmulteste in Marea Mediterana timp de 4 luni, iar in Marea Neagra timp de o luna jumatate.
2.3 Salinitatea apei este scazuta, mai ales la gurile de varsare ale Dunarii si ridicata in paturile adanci de apa. In Marea Neagra salinitatea creste in mod regulat de la suprafata pana la fund. Marea Nnneagra este alimentata cu apa sarata pe care o primeste in adancime din Bosfor. Apa venita, mai sarata si mai grea, se scurge spre fund, se amesteca cu apele existente si le mareste salinitate pana la 23 ?.
Intre Marea Neagra si Marea Azov se produce un dublu curent, prin care se realizeaza transferul de apa indulcita, pana la adancimea de 5 metri (curent de suprafata), iar dedesupt, un curent contrar, cu salinitate de 17?, transporta apa din Marea Neagra in Marea Azov.
2.4 Oxigenarea apei
Oxigenarea apei variaza in functie de anotimp si de adancimea apei. La suprafata cantitatea de oxigen variaza odata cu anotimpul (mai mare in timpul iernii, mai mica vara). Oxigenul scade pana la adancimea de 50 metri, sau 100m ( in apropierea coastelor). La adancimi mai mari oxigenul continua sa scada. Contrar celor observate in alte mari, in Marea Neagra oxigenul inceteaza a mai exista de la adancimea de ~150-200 m, din cauza curentilor de convectie in adancime. Sub 150-200 m, oxigenul lipseste cu desavarsire, gazus solvit fiind mai ales hidrogenul sulfurat. Hidrogenul sulfurat exista datorita faptului ca straturile adanci nu comunica cu apa de suprafata. El exista si la 150 m adancime in mijlocul Marii Negre, dar in cantitati mici. Acest gaz provine din descompunerea resturilor organice, care se aduna pe fundul marii, cat si din activitatea bacteriilor (actiunea de reducere a sulfatilor)


Fisiere in arhiva (1):

  • Marea Neagra.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!