Marea Neagră

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Pozitie geografica, tarmurile si suprafata
II. Geneza Marii Negre
III. Relieful Marii Negre - platforma continental, abruptul continental si campia abisala
IV. Caractere hidrologice
4.1. Dinamica apelor - mareele, valurile si curentii marini
4.2. Proprietatile apei - temperature, salinitate, structura
V. Flora si Fauna Marii Negre
VI. Litoralul romanesc al Marii Negre
VII. Bibliografie

Extras din referat:

A treia mare ca suprafata in Europa, dupa Marea Mediterana si cea a Nordului, Marea Neagra este situate in S-E Europei, intre Asia si Europa.

Marea Neagra este o mare continentala situata intre Europa sud-estica si Asia mica care scalda tarmurile Romaniei pe o lungime de 245 km. Prin sistemul de stramtori Bosfor-Marea Marmara-Dardanele comunica cu Marea Mediterana, iar prin stramtoarea Kerci cu Marea de Azov - mare care reprezinta de fapt o anexa a Marii Negre. Are in linii mari forma ovala si tarmuri putin crestate (cu exceptia peninsulei Crimeea), iar in partea de nord-vest are numeroase limanuri. Platforma continentala este foarte extinsa, mai ales in nord-vest, apoi adancimile cresc, ajungand in regiunea central-sudica la 2.425 m.

Marea Neagra se invecineaza cu 6 state si anume : la nord, cu Ucraina si Rusia, la sud cu Turcia, la est cu Georgia iar la vest cu Bulgaria si Romania. Tarmurile sunt putin crestate: peninsula Crimeea, golful Odessa, Insula Serpilor. Suprafata este aproximativ de doua ori mai mare decat suprafata Romaniei (413000km2).

Marea Azov se prezinta ca un golf nordic al Marii Negre, de care este legata prin Stramtoarea Kerci, adanca de 5-19 m; are latimea (N-S) de 150 km si lungimea (V-E) de 445 km, adica suprafata marii este de circa 38 000 km2. Adancimea medie a Marii Azov este de 9 m - iar cea maxima este de 13 m.

II. Geneza Marii Negre

Ca si alte mari, acest bazin reprezinta o relicva a oceanului ce inconjura in trecutul indepartat globul nostru asemenea unui brau si pe care geologii l-au numit Marea Sarmatica. In timpurile geologice mai recente, in miocenul superior, Marea Neagra facea parte dintr-un complex de bazine cu totul separate de Mediterana, care formau Marea Sarmatica.

Ea ingloba Marea Neagra, cu anexa ei Marea Azov, Marea Caspica si Lacul Aral; dupa cum arata Grimm, complexul Sarmatic se prelungea din bazinul Vienei pana dincolo de lantul Uralilor si pana in Oceanul Inghetat de Nord. In interiorul Marii Sarmatice se gaseau o serie de insule, reprezentate prin lantul actual al Muntilor Carpati, Muntii Caucaz, nordul Dobrogei si sudul Crimeei.

In timpuri mai noi, in pliocen, intinderea primitiva a acestei mari se reduce la limitele bazinului Aralo-carspopontic sau la asa-zisa Mare Pontica, din care se desprind in cuaternar cele trei bazine marine actuale.

Formele si dimensiunile ei de mai tarziu au fost constatate dupa fosilele gasite in diferite straturi in marile sau in portiunile lor, denumite Marea Sarmatica, Marea Meotica, Marea Pontica, Marea Cimerica (cu Golful Dacic), Bazinul Levantin, etc..

Tot in cuaternar se prabuseste pragul care despartea Marea Neagra de Marea Mediterana si ia nastere Bosforul, prin care incep sa comunice apele celor doua mari. Acest eveniment, la care, probabil a asistat si omul, aparut de curand, schimba profund caracterele fizice, chimice si biologice ale apelor Marii Negre - cu importante consecinte biooceanografice.

Paleontologia ne arata ca in tot cursul acestei evolutii, de la formarea intinsei Mari Sarmatice si pana la prabusirea Bosforului, apele Marii Negre erau salmastre (cu o salinitate sub 15?) asa cum rezulta din resturile de scoici fosile gasite pe fundul Marii Negre (Dreissensia

Bibliografie:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_Neagr%C4%83

*** http://www.e-scoala.ro/referate/geografie_neagra.html

*** http://www.sar.org.ro/Microsoft%20Word%20-%20Policy%20memo20%20ro.pdf

*** http://albinutza.3x.ro/relieful_fundului_marii_negre.htm

***http://www.ebacalaureat.ro/c/11/92/797/0/Marea-Neagra--Geneza--relief--litoralul-romanesc

*** http://www.pescuitul.ro/ps/page.php/id/marea/nav/1

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marea Neagra.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 496 cuvinte
Nr caractere:
25 639 caractere
Marime:
85.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
mediu, habitat, natura, marea neagra
Predat:
Colegiul Economic “partenie Cosma”
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Profesorului:
Moldovan Cornelia
Sus!