Marea Britanie

Extras din referat

Asezare geografica si vecini
Marea Britanie ocupa teritoriul insulei din nord-vestul continentului european si cuprinde in termeni geopolitici Anglia, Scotia, Tara Galilor precum si Irlanda de Nord. Ca vecini, Marea Britanie este inconjurata de ape, astfel: la nord si nord-vest se afla Oceanul Atlantic, la vest se afla Irlanda si Marea Irlandei, in partea de sud se afla Marea si Canalul Manecii, iar in partea de est Marea Nordului. Arhipelagul Britanic este despartit de continentul european prin Stramtoarea Calais. 
Scurt istoric
Teritoriul Marii Britanii este populat la mijlocul mileniului 1 i.e.n de triburi celtice venite de pe continent. In secolele 5-6 e.n triburile germanice ale anglilor, iutilor si saxonilor intemeiaza satulete feudale. In secolul 6-7 patrunde si se raspandeste crestinismul. Intre anii 1016 si 1042 are loc o dominatie daneza asupra Angliei, iar in secolul 12 incepe cucerirea Irlandei. Intre 1337 si 1453 are loc Razboiul de 100 de ani la sfarsitul caruia Anglia pierde posesiunile din Franta dobandite in secolul 12 de catre dinastia Plantagenet (1154 - 1399). 
Razboiul celor 2 Roze (1455 - 1485) dintre factiunile nobiliare este urmat de instaurarea absolutismului dinastiei Tudorilor (1485 - 1603), in timpul carora are loc reforma care face din suveran capul bisericii ("biserica anglicana"), apoi de cel al Stuarzilor (1603 - 1714). In timpul domniei reginei Elisabeth I (1558 - 1603) sunt puse bazele puterii maritime engleze. Prin expeditiile navale ale lui Francisc Drake si W. Raleigh sunt schitati primii pasi pe drumul crearii unui imperiu colonial britanic. Burghezia si noua nobilime ies triumfatoare din revolutia burgheza (1640 - 49), inlaturand absolutismul si proclamand republica (Commonwealth-ul, 1649). In 1707 are loc unirea definitiva a Scotiei cu Anglia in "Regatul Unit al Marii Britanii", devenit la sfarsitul secolului 17 monarhie parlamentara. 
In urma razboiului de 7 ani (1756 - 1763) Marea Britanie dobandeste coloniile franceze din Canada si India, incepe colonizarea Australiei si intemeiaza o serie de colonii pe continetul african. Congresul de la Viena (1814 -1815) confirma cuceririle coloniale britanice din perioada razboaielor antinapoleoniene (Malta, Sri Lanka (Ceylon), ins. Maldive, Mauritius, Trinidad, Tobago) care fac din Marea Britanie principala putere coloniala a lumii. 
In timpul domniei reginei Victoria, Marea Britanie forteaza prin cele doua razboaie ale opiumului (1840-42 si 1856-60) patrunderea marfurilor sale in China, obtine controlul asupra Canalului de Suez (1875), ocupa Ciprul (1878), Egiptul (1882), Birmania (1885).
La inceputul secolului 20 Marea Britanie pierde in favoarea SUA si Germaniei locul de prima putere industriala a lumii. Prin tratatele de la Versailles si Sevres, care incheie primul razboi mondial, Marea Britanie obtine colonii germane (Africa de Est, Togo, Camerun). Marea Britanie este membru-fondator ONU, iar in 1949 devine membru al NATO.
Clima Marii Britanii
Desi este situata la aceeasi latitudine cu Labradorul si Kamtceatka, Marea Britanie are, datorita influentei curentului cald Gulf Stream, un climat temperat oceanic cu ploi prelungite, ceata (foarte frecventa iarna) si geruri foarte rare; regiunea de sud-est este cea mai rece iarna (3?C), dar si cea mai calda vara (17?C) datorita apropierii de continent. Zapada si inghetul dureaza scurt timp; precipitatiile insumeaza 2000 mm in zona montana (ating 5000 mm/an in Vf. Snowdon pe coasta de V) si descresc spre E - 610 mm la Londra si 550 mm pe coasta estica.
Vegetatia
Vegetatia Marii Britanii este caracteristica zonelor oceanice europene, Europa de Vest apartinand zonei padurilor de foioase: stejar, frasin, artar, dar si specii asociate: carpen, fag, anin negru, ulm, tei. Padurile reprezinta 4-5 % din suprafata. Reprezentativa este si vegetatia ierboasa: fanete si pasuni naturale. In sectoarele inalte, reci si umede, dominante sunt landele si turbariile. In nord sunt soluri podzolice, iar in sud soluri brune de padure; solurile de mlastina si turbariile ocupa suprafete mari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Marea Britanie.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!