Macedonia din Perspectiva Greciei

Extras din referat Cum descarc?

Balcani este o denumire istorica si geografica folosita pentru a descrie Europa de Sud-Est. Regiunea are aproximativ 550.000 km2 si o populatie de circa 53 de milioane de oameni.Numele regiunii provine de la Muntii Balcani, care incep din rasaritul Serbiei si traveseaza centrul Bulgariei. Caracteristica speciala a Balcanilor tine de istoria zbuciumata si adeseori violenta a zonei precum si de relieful muntos. Regiunea a fost de-a lungul timpurilor la frontiera marilor imperii, fiind teatrul a numeroase razboaie, invazii, cuceriri, revolte, confruntari intre imperii, din timpul Imperiului Roman si pana la ultimele Razboaie din Iugoslavia.Tendintele manifestate in zona pentru impartirea in entitati politice si militare rivale au dus la consacrarea termenului de "balcanizare", care sugereaza violenta, rivalitatea religioasa, confruntarile etnice si sentimentul de hinterland. Date fiind conotatiile de mai sus ale termenului "Balcani", multi oameni prefera sa foloseasca in locul sau termenul Europa de Sud-est. Acesta din urma este din ce in ce mai des folosit. Astfel, o initiativa a Uniunii Europene din 1999 este denumita Pactul de stabilitate pentru Europa de Sud-est, iar in 2003 editia on-line a ziarului Balkan Times se redenumeste Southeast European Times. Fiind de natura pur geografica, termenul "Europa de Sud-est" include, teoretic, si Romania, Republica Moldova si Ucraina.
In general se considera ca tarile care fac parte din Balcani sunt:
- Albania 100%
- Bosnia si Hertegovina 100%
- Bulgaria 100%
- Grecia 100%
- Muntenegru 100%
- Republica Macedonia 100%
- Serbia 73%(inclusiv provincia Kosovo) 80%
- Croatia 49%
- Slovenia 27%
- Romania 9% (de fapt, doar 6% din teritoriul Romaniei este balcanic)
- Turcia 5%, (partea europeana) numita uneori Rumelia sau Tracia Rasariteana
Regiunea balcanica a fost prima zona a Europei in care a inceput sa se cultive pamantul in neolitic. Practicile cultivarii granelor si a cresterii turmelor de animale au fost aduse in Balcani din Orientul Mijlociu prin Anatolia si s-au intins catre vest si nord, in Panonia si Europa Centrala.
In antichitatea pre-clasica si antichitatea clasica, regiunea a fost locuita de greci, iliri, paioni, traci si alte grupuri antice. Regiunea a fost cucerita mai tarziu de Imperiul Roman, cultura romana si limba latina impunandu-se in zona, in conditiile in care o buna parte a ramas sub influenta elina. In timpul evului mediu, Balcanii au devenit teatrul de lupta dintre bizantini, bulgari si sarbi, fiecare incercand sa obtina controlul asupra acestei regiuni cheie.
Pana la sfarsitul secolului al XVI-lea, Imperiul Otoman a devenit forta stapanitoare in zona, desi leaganul puterii turcesti se afla in Anatolia. In ultimii 550 de ani, datorita frecventelor razboaie otomane in Europa duse in aceasta zona, ca si datorita izolarii Imperiului Otoman fata de curentul principal al dezvoltarii economice, (reflectata prin schimbarea centrului de greutate politic si economic din Levant catre Oceanul Atlantic), Balcanii au devenit partea cea mai slab dezvoltata a Europei.
Natiunile balcanice au inceput sa-si recastige independenta in secolul al XIX-lea, iar in perioada 1912 - 1913, o alianta zonala, Liga Balcanica, a invins Turcia in razboaiele balcanice, reducandu-i teritoriul european la ceea ce este azi. Primul Razboi Mondial a izbucnit in 1914 datorita asasinarii Arhiducelui Franz Ferdinand de Austria in Sarajevo, capitala Bosniei.Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Uniunea Sovietica si comunismul au jucat un rol foarte important in Balcani. Pe timpul Razboiului rece, cele mai multe tari ale regiunii au fost conduse de guverne pro-sovietice.
In ciuda faptului ca aveau guverne comuniste, Republica Socialista Federala Iugoslavia (in 1948) si Albania (in 1961) au iesit din sfera de influenta sovietica. Iugoslavia, condusa de Maresalul Josip Broz Tito (1892-1980), dupa ce, la inceput, a propus, ca mai apoi sa respinga unirea intr-o federatie a slavilor de sud cu Bulgaria, a cautat sa stranga relatiile cu tarile capitaliste vestice, ajungand, in cele din urma, sa se alature mai multor tari din lumea a treia in Miscarea de Nealiniere. Pe de alta parte, Albania s-a apropiat de Republica Populara Chineza, apoi, in cele din urma a adoptat o pozitie izolationista.Singurele tari necomuniste din zona erau Grecia si Turcia, care erau (si sunt si in ziua de azi) membre ale NATO.
La sfarsitul secolului trecut, regiunea a fost afectata de conflictul armat din republicile fostei Iugoslavii, care au avut ca rezultat interventia fortelor NATO in Bosnia si Hertegovina, Kosovo si Republica Macedonia. Statutul regiunii Kosovo si a etnicilor albanezi au ramas probleme nerezolvate pana in ziua de azi.Tarile balcanice controleaza direct culoarul european terestru dintre Europa Occidentala si Asia de sud-vest (Asia Mica si Orientul Mijlociu). In zilele noastre, tarile balcanice au atitudini prietenoase fata de UE si SUA.
Grecia este membru al UE din 1981, Slovenia si Cipru sunt din 2004, iar Romania si Bulgaria au devenit membre ale UE in 2007. Croatia este asteptata sa devina membra a acestei organizatii in curand, dar datorita lipsei de cooperare cu Tribunalul International pentru Crimele de Razboi din Fosta Iugoslavie pentru prinderea generalului Ante Gotovina, admiterea ei a fost amanata. Turcia a cerut sa fie admisa in 1963, dar nici pana azi negocierile nu au inceput, desi s-au semnat unele intelegeri. Bulgaria, Slovenia si Romania au devenit membre NATO din 2004.Toate celelalte tari si-au exprimat dorinta sa intre, in viitor, in UE 
Conflicte in peninsula balcanica
Dupa cum spuneam, caracteristica speciala a Balcanilor tine de istoria zbuciumata si adeseori violenta a zonei.Inca din antichitate, violentele au fragmentat aceasta regiune, rivalitatea in acea perioada manifestandu-se intre Grecia, Macedonia si triburile de traci prezente aici.Poate cel mai cunoscut si mai controversat conflict in Peninsula Balcanica in antichitate a fost cucerirea Greciei de catre Imparatul macedonean Alexandru Macedon.Grecia Antica cunoscuta in istorie drept "leaganul civilizatiei europene", oamenii Eladei avand marea capacitate de a deschide drumuri noi in economie, filosofie, stiinta, arta etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Macedonia din Perspectiva Greciei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!