Macedonia

Extras din referat Cum descarc?

Nume oficial: Fosta Republica Iugoslava Macedonia FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia)
Nume lung local: Republika Makedonija/Republica Macedonia
Localizare: Sud-Estul Europei, Peninsula Balcanica
Suprafata: 25.713 km patrati
Capitala: Skopje
Independenta: 17 Septembrie 1991.
Zi Nationala: 8 Septembrie, Ziua Independentei
Constitutia: adoptata la 17 Noiembrie 1991, este aplicata incepand cu 20 Noiembrie 1991
Populatie: 2.046.209 in 2001
Alegeri: peste 18 ani, cu conditia cetateniei macedonene
Nationalitati: macedoneni 66,6%, albanezi 22,7%, turci 4%, tigani 2,2%, sarbi 2,1%, 
Limbi vorbite: macedoneana 70%, albaneza 21%, turca 3%, sarbo-croata 3%
Religii: ortodocsi 67%, musulmani 30%, altele 3%
Tari invecinate: Albania la vest, Bulgaria la est, Grecia la sud, Serbia la nord, Kosovo la nord vest
Clina: veri si toamne calde si uscate si ierni relativ reci si cu multa zapada.
Relief: teritoriu muntos acoperit cu bazine si vai adanci; trei lacuri mari, fiecare dintre ele impartide de linia de frontiera; statul este strabatut de catre raul Vardar
Resurse Naturale: crom, plumb, zinc, magneziu, tungsten, nichel, minereu de fier inferior, azbest, sulf, lemn, teren arabil
Moneda denar macedonean
1 euro = 62 mdk
Capitala este orasul Skopje ce are peste 600 000 locuitori. Are mai multe orase mai mici, cum ar fi Bitola, Prilep, Tetovo,Kumanovo, Ohrid, Veles, Stip si Strumica.
Republica Macedonia este adesea denumita o tara de lacuri si munti. Exista mai mult de 50 de lacuri naturale si artificiale si saisprezece lanturi montane cu o inaltime de peste 2000 de metri. 3 lacuri importante : Ohrid, Prespa, Dojran. Ohrid este cel mai vechi lac din lume.
Tara este membra a Organizatiei Natiunilor Unite, Consiliului Europei, membru asociat al La Francophonie, Organizatiei Mondiale a Comertului, OSCE, este, incepand cu decembrie 2005, stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana, si urmeaza sa devina membra a NATO.
Regiuni
Regiunile statistice ale Macedoniei exista doar pentru scopuri legislative si statistice. Regiunile sunt: Skopje, Pelagonia, Polog, Estica, Sud-estica, Nord-estica, Sud vestica, Vardar 
Regiuni statistice macedonene
Macedonia este o tara fara iesire la mare, geografic definita de o vale centrala, formata de raul Vardar, incadrata de-a lungul albiei sale de lanturi muntoase.
Terenul este mai mult abrupt, situat intre Muntii Sar si Osogovo, care incadreaza valea raului Vardar. Trei lacuri mari : Ohrid, Prespa si Dojran, se afla la frontiera sudica a Republicii, intersectandu-se cu frontierele cu Albania si Grecia. Ohrid este considerat unul dintre cele mai vechi lacuri si biotopuri din lume.Regiunea este activa din punct de vedere seismic, si a fost afectata de mai multe cutremureimportante in trecut, cel mai recent fiind cel din 1963, cand capitala Skopje a fost puternic afectata, o mie de oameni murind.


Fisiere in arhiva (1):

  • Macedonia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!