Luxor - Egipt

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Egipt-Tara faraonilor si a piramidelor, o tara in care frumusetea si misterul se impletesc intr-o combinatie unica.

Loxor este cel mai important si mai dramatic loc din intregul Egipt. Aici prazile de razboi, tributurile si taxele se varsau in cuferele faraonilor din dinastia XVIII si XIX, fiecare intrecandu-si inaintasii in construirea frumoaselor temple si morminte creand o aglomeratie de monumente.

Templul din Karnak si templul de la Luxor au fort construite in lungi perioade de timp. Ctitorii originali au construit sanctuare in locuri care, secole la rand au fost venerate,iar faraonii care au urmat au adaugat progresiv detalii tot mai grandioase.

In general, toate templele urmeaza aceleasi principii : au axa est-vestica astfel incat soarele rasaritului sau apusului sa poata patrunde direct in cele mai ascunse colturi ; usile inalte, placate cu aur, erau flancate de piloni in forma de coridoare si erau decorate in exterior cu enorme basoreliefuri ale faraonilor care isi infrangeau dusmanii si care pazeau locul sacru in fata fortelor malefice.

Complexul de temple ale lui Amun-Ra de la Karnak se intinde pe o suprafata de 25 ha si contine 20 de templuri mai mici , aflandu-se la 3 km nord de centrul Luxorului,iar constructiile din vecinatate constituie cel mai coplesitor sintre toate monumentele Egiptului. In afara de imensul conglomerat de elemente care alcatuieste templul in sine, are cea mai complicata forma din tara. Karnak, numit 'cel mai select dintre Palate' era unul dintre cele mai importante centre religioase si intelectuale ale antichitatii si timp de peste 13 secole, faraonii au fost mandrii sa contribuie la sporirea minunatiei acestuia.

Templul de la Luxor, cunoscut ca 'Haremul Sudului' este relativ lung(230m) si ingust se intinde aproape pana in centrul Luxorului.

Excelentul muzeu Luxor gazduieste o colectie restransa dar impresionanta de statui si obiecte funerare gasite in zona Luxorului astfel incat fiecare piesa reprezinta in sine o capodopera.

Pe langa o mumie ce apartine dinastiei XXI, muzeul de mumificare gazduieste o gama bine documentata de unelte si materiale folosite in arta staveche. Mai sunt etalate de asemenea cateva din bunurile esentiale pe care mumiile le doreau pentru ultimul lor drum spre lumea cealalta.

Valea Nilului este larga in regiunea Luxor, iar muntii de calcar de un roz misterios care se intinde spre vest, deasupra campiei verzi luxuriante, sunt atat de preserate cu comori si secrete, legende si curiozitati, incat una sau doua zile petrecute in preajma lor nu sunt indeajuns. Marginile dealurilor desertice se intind pe o suprafata de 4 km la vest de Nil, prin campie, iar aici marele temple mortuare ale faraonilor Noului Regat sunt rasfirate in semicerc. Valea Reginelor, Mormintele Nobililor si Satul Muncitoresc se gasesc la poatele dealurilor din spatele lor. Drumul ce duce inspre Valea Regilor ocoleste rocile inainte de a urca intr-un defileu stancos spre nord-vest.

Temple Mortuare. Faraonii inovatori al dinastiei XVIII, au renuntat la traditia piramidelor si au inceput sa-si sape adanc mormintele in interiorul muntilor, sperand ca astfel sa le fereasca de jefuitori. La marginea vaii, la distanta de locurile lor de veci,

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Luxor - Egipt.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 072 cuvinte
Nr caractere:
5 869 caractere
Marime:
297.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
comori secrete, legende, faraoni
Predat:
la liceu
Sus!