Letonia

Extras din referat Cum descarc?

Aspecte generale. Istoria Letoniei
Letonia este o tara baltica in Europa de Nord. Letonia este in mod traditional perceputa ca o tara mica, in termeni de populatie, de aproximativ 2.6 milioane de locuitori, care ii merita aceasta denumire. Din punct de vedere geografic, cu toate acestea, Letonia cuprinde 64,589 kilometri patrati, o dimensiune care depaseste mai bine cunoscute state europene, precum Belgia, Olanda, Elvetia si Danemarca. 
Singura frontiera distincta a Letoniei este coasta Marii Baltice, care se intinde pe o suprafata de 531 km. Vecinii sai includ : Estonia la nord (267 km de frontiera comuna), Lituania la sud (453 km), Belarus la sud-est (141 km) si Rusia, pe partea de est (217 km).
Inainte de al doilea razboi mondial, Letonia era marginita la est de Polonia, dar ca urmare a schimbarilor la granita Uniunii Sovietice, acest teritoriu a fost atasat la Belorusi.
Letonia exista ca stat din 1918, ca urmare a Tratatului de Pace de la Paris si a acordarii de teritorii pe baza etnico-lingvistica. 
Inainte de 1918, Letonia fusese o provincie a Imperiului Rus, (gubernie) condusa de un guvernator numit de tar. Numele ei era Livonia, iar teritoriul acesteia includea si sudul Estoniei de astazi. Denumirea de Livonia dateaza din perioada primei ocupatii germane a teritoriilor baltice, de la inceputul secolului al XIII-lea si deriva de la cuvantul Liv, care denumea locuitorii bastinasi.
Teritoriul baltic populat de acesti livi a fost treptat colonizat de o populatie germana in cautare de noi pamanturi si surse de venit. Pretextul prezentei crescande a populatiei germane a fost crestinarea acestei populatii inca pagane la inceputul anilor 1200. 
Erau implicati in aceasta strategie Biserica Catolica germana si mai ales scaunul episcopal din Bremen , precum si cavalerii Ordinului Fratilor de Sabie, o grupare militara ce-si pierduse orice menire in Germania odata ce cruciadele luasera sfarsit. Initial, cele doua institutii au decis sa colaboreze pentru a-si imparti teritoriile insusite, dupa care relatia a devenit competitiva si conflictuala.
Dupa o initiala riposta a bastinasilor (triburile live, zemgale, curoniene) ce a durat peste 100 de ani, germanii au reusit sa isi insuseasca majoritatea teritoriilor locale fie prin forta, fie prin jaf, fie prin alocari ilicite. In acest mod a pierit unul din cele mai razboinice triburi baltice, prusii. Cavalerii germani au exterminat sistematic orice prezenta prusaca pe teritoriul baltic, adoptand ulterior numele acestora.
In 1201 a fost fondata Riga, construita treptat pe locul unei foste asezari live. Orasul a devenit si locul de scaun al episcopului de Bremen, acum de Riga - Albert. Datorita prezentei germane din ce in ce mai numeroase, Riga devine cel mai important centru comercial din golful baltic, la gurile raului Daugava. In mai putin de 100 de ani, Riga devenise deja membru activ si cu drepturi depline in cadrul Ligii Hanseatice. Populatia locala, indiferent de apartenenta tribala, este exclusa de la administrarea orasului, avand un statut de paria. 
Riga devine incepand cu anii 1210 un oras preponderent german si va ramane asa pentru urmatorii 700 de ani.
Anii 1520 afecteaza si statutul credinciosilor germani din Riga, cand sub influenta puternica a luteranismului, cavalerii Ordinului Fratilor de Sabie incearca sa sustraga Bisericii Catolice toate proprietatile. Populatia bastinasa este si ea implicata, chiar si indirect, in aceasta feuda si multi localnici (fie livi, fie latgali, fie zemgali ori cursi) se convertesc la luternaism ca urmare a promisiunilor celor ce il promovau si impotriva prezentei Bisericii Catolice.
Dupa o scurta perioada de independenta intre cele doua razboaie mondiale, Letonia a fost anexata de catre URSS in 1940 Este restabilita independenta acesteia in 1991, ca urmare a rupturii de Uniunea Sovietica. Desi ultimele trupe ruse au plecat in 1994, statutul de minoritate rusa (aproximativ 30% din populatie) ramane un motiv de ingrijorare la Moscova. Letonia a aderat la NATO si UE, in primavara anului 2004.
Repere constitutionale, forma de guvernamant. Evolutie
Dupa ruptura de Imperiul Rus ca urmare a primului razboi mondial, la data de 18 noiembrie 1918, Letonia a fost declarata republica independenta.
Consiliul National a declarat Letonia ca fiind o republica bazata pe principiile democratiei, stabilind de asemenea, un sistem politic si economic al tarii, de aparare nationala, drepturile altor nationalitati - culturale si nationale, libertatile politice de presa, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Letonia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!