Lacurile artificiale din Județul Bacău

Extras din referat Cum descarc?

1.Factorii care determina repartitia si tipurile de lacuri din judetul Bacau
Pe teritoriul judetului Bacau au fost identificate un numar de 52 de lacuri (6593,7 ha) ce ocupa o suprafata de 1,1% din suprafata judetului.
La formarea si evolutia lacurilor din judetul Bacau au contribuit 2 categorii de factori:a.factorii naturali-varietatea petrografica,dinamica versantilor,factorii climatici(in special precipitatiile),factorii hidrologici(debitul raurilor) si b.factorii antropici.
a.Factorii naturali
Factorii naturali au determinat formarea lacurilor de baraj natural in zona montana,prin procesele de prabusire si alunecare (L.Balatau, L.Asau, L.Tarnita, L.Goioasa, L.Sec, L.Strigoi, L.Baltile Nemirei,L.Groapa Burlacu).
Tipul lor este influentat si de resurele subsolice exploatate - L.Groapa Burlacu,L.Gura Slanic sunt sarate fiind localizate in zona cutelor diapire (arealul Tg.Ocna-Slanic Moldova).
Procesele de aluvionare in asociere cu variatia debitelor ,precipitatii sau interventii antropice din lunca Siretului au contribuit si ele la formarea de suprafete lacustre sub forma de garle,belcige,brate de foste albii(L.Tamasi,L.Siretu)
Procesele de dizolvare a sarii si gipsului din Subcarpatii Moldovei au dereminat formarea de lacuri de dolina cum sunt cele din apropiere de orasul Tg.Ocna de pe dealul Fetele Targului .Infiltrarea apelor de precipitatii a determinat procese de tasare si formarea de doline in care se acumuleaza temporar apa din ploi.
Cele mai mari suprafete lacustre au fost create de factorul antropic (lacuri de acumulare,iazuri, helestee)-Racaciuni,Beresti,Galbeni,Viforeni,Horgesti,Motoseni etc.
2.Tipuri de lacuri antropice
Pe teritoriul judetului Bacau lacurile antropice sunt reprezentate prin lacuri de acumulare, elesteee ,iazuri si lacuri de agrement
a) Lacuri rezultate prin rectificarea de meanderelor (foste brate ale Siretului).
Fig.1-Lacuri din fosta albie a Siretului
Aceste lacuri sunt situate in Lunca Siretului si sunt legate permanent sau temporar de raul principal prin brate secundare.Ele sau format ca urmare a depunerilor de aluviuni de raul Siret (in urma procesului de indreptare a meandrelor) care au dus la colrmarea de belcige,garle si balti.Au forma de semicerc si inchid in interior mici insule.Astfel de lacuri apar in zona Tamasi,Ieusesti,Siretu,Furnicari,Marvila,Dragesti, Boanta,Oniscani etc .
Pe teritoriul judetului Bacau ele totalizeaza o suprafata de circa 100 ha si au fost amenajate ca iazuri in fosta albie a Siretului.Sunt alimentate continuu de printr-un brat cu apa raului Siret si alte izvoare dar si din precipitatii. Au functii pentru pescuit(crap,biban,salau,somn).
Intre Racaciuni si Gheorghe Doja apar mici suprafete lacustre cu un grad de colmatare mai mare formate si ele in lunca Siretului(Balta Teiului si Balta Ciungareasca).
b) Lacurile de acumulare
Lacurile de acumulare sunt situate pe raurile Siret,Bistrita,Uz si Racatau.
- Lacurile de acumulare de pe Siret sunt Beresti,Racaciuni,Galbeni.
Lacul Beresti este situat pe valea Siretului la altitudinea de 110,7m si se desfasoara pe teritoriul localitatilor Beresti ,Racaciuni,Corbeasca,Sascut,Valea Seaca,Orbeni si Homocea din judetul Vrancea..Lacul are o forma alungita pe directia NV /SE (fig.2,3,4)si se desfasoara pe o lungime de 15 km cu o suprafata de 1793,1 ha. Este alimentat de apa raului Siret si o serie de paraie cu izvoare in 
zona Colinelor Tutovei(Bacioiu) fie in Subcarpati(Boldean,Pancesti,Fantanele) dar si pluvial. Lacul este utilizat pentru producere de energie electrica,(hidrocenrala de 43,5MW data in functiune in anul 1986),pescuit si alimentare cu apa.
Fig.2 Lacul Beresti Fig.3-Barajul Beresti Fig.4-Procesul de aluvionare pe lacul Beresti
Lacul Racaciuni este situat pe valea Siretului la altitudinea de 129,1m si se desfasoara pe teritoriul localitatilor Farauani,Racaciuni,Cleja,Pancesti,Horgesti si Giosieni.Lacul are o forma alungita pe directia NV /SE (fig.5)si se desfasoara pe o lungime de 12,6 km cu o suprafata de 2004 ha. Este alimentat de apa raului Siret si o serie de paraie cu izvoare in zona Colinelor Tutovei(cel mai important fiind Racataul cu o lungime de 28 km) dar si pluvial.
Lacul este utilizat pentru producere de energie electrica(hidrocenrala de 45MW),pescuit si alimentare cu apa.
Fig.5-Lacul Racaciuni
Lacul Galbeni este situat pe valea Siretului la confluenta cu Bistrita la altitudinea de 141m si se desfasoara pe teritoriul localitatilor Letea Veche,Nicolae Balcescu si Tamasi.Lacul are o forma rombica (fig.6)si se desfasoara pe o lungime de 12,6 km cu o suprafata de 2004 ha. 
Fig.6-Lacul Galbeni
Este alimentat de apa raului Siret si o serie de paraie cu izvoare in zona Colinelor Tutovei(cel mai important fiind Racataul cu o lungime de 28 km) dar si pluvial.
Este alimentat de apa raului Siret si o serie de paraie cu izvoare in zona Colinelor Tutovei(cel mai important fiind Racataul cu o lungime de 28 km) dar si pluvial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lacurile artificiale din Judetul Bacau.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.Gastescu, P., (1971) -  Lacurile din Romania, Ed. Acad. R.S.Romania, Bucuresti;
2.Nastase Ghe, (1949) -  Un lac necunoscut,Lacul Balatau,Iasis.
3.Sandru I., (1965)- Regiunea subcarpatica Onesti- Bacau, studiu de geografie fizica si economica, . 
ASUCI,GG X,2;
4. Sandru I., Toma C., Aur N., (1989)- Orasele Trotusene- studiu de geografie umana, Bacau;
5.SerbanL.,(2006)-Dictionar geografic al judetului Bacau,Editura Egal,Bacau;
6.Sorg ot V., Dobre M., ( 2007)- Geografia judetului Bacau, Editura Universitara, Bucuresti;
7. Vacarasu I.,N.Lupu,C.Brandus (1972)-Judetul Bacau , E.D.P. Bucuresti;
8. Velcea V., Savu Al., ( 1982)- Geografia Carpatilor si Subcarpatilor Romaniei, E.D.P. Bucuresti;
- ** (1992) -  Geografia Romaniei, vol. IV, Edit. Academiei RSR;
.***(1992), Geografia Romaniei , vol. I - IV. Editura Academiei, Bucuresti;
.***(1981), Studii geografice cu elevii asupra calitatii mediului inconjurator, E.D. P. Bucuresti;
.***Harta topografica,Sc.1: 50 000;
.***http://geoportal.ancpi.ro/geoportal/viewer/index.html.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!