Lacul Baikal

Extras din referat Cum descarc?

Aflat in regiunea transbaikaliei, Lacul Baikal este situat intr-o zona muntoasa, fiind flancat de crestele Muntilor Primorskii cu inaltimi intre 1655 metri si 1752 metri, si Hamar-Daban, Ulan-Burgasi si Barguzin, in sud-est, cu inaltimi maxime de 2300 metri.
de 636 km, lacul are o latime max de 80 km, iar cea min de 25 km.
Cu o suprafata de 31000 kmp, cam cat suprafata Belgiei si Olandei impreunalacul ocupa locul al optulea printre marile lacuri ale lumii, dar, datorita adancimii sale enorme, ce atinge pe alocuri 1600 m, el este cel mai mare rezervir de apa dulce de pe planeta noastra. In acest bazin se afla nu mai putin de 23000 kmc de apa potabila, ceea ce reprezinta aproap 20% din rezervele de suprafata de apa dulce ale globului. Apa Baikului este deosebit de curata si de limpede, cu un procent foarte mic de mineralizare, aproape lipsita de substante organice, dar foarte bogata in oxigen. La suprafata, continutul de oxigen ajunge la 12-14 mg/l. Transparenta apei este de-a dreptul uimitoare: poti distinge pietrele de pe fundul lacului pana la o adancime de mai multi metri.
In ce-a mai mare parte, mlurile Baiklului sunt abrupte, stancoase, puternic crestate. Dintere toate ce 22 insule ale lacului, numai una - Olhon -este locuita. Ea are o lungime de 72 km.
Curemurele foarte dese aici (1500-2000 pe an) modifica geografia acestor locuri. In 1862, in urma unei catastrofe de mari propoti, apele lacului au acolerit o suprafata de 200 kmp, generand Golful Proval, ceea ce inseamna prabusire. Ca urmare a fenomenelor seismice, in 1966, o portiune a fundului lacului s-a scufundat cu 4 km.
Baykalul este alimentat de 330 decursuri de apa, dintre care cele mai importante sunt raurile Salenga, Barguziv si Angara superioara. DIn el se formeaza un singur rai numit Angara. In imprejurimile lacului se intind nesfarsite paduri. Bogatiile forestiere au fot valorificate in combustibil de celuloza de la BAIKALSK, de pe malul sud-vestic al lacului. Pe langa combinat s-a construit si un complex de filtrare si epurare a apelor reziduale, unul dintere cele mai performante, suprafata ocupata de acesta fiind mai mare decat cea a combinatului insusi. Apele uzuale sunt supuse aici unei interite epurari: chimica, fizica si biologica. In cea de-a treia faza, un joc important il joaca bacteriile. Un laborator special, inzestrat cu toate cele necesare, urmareste in permanenta respectarea stricta a parametrilor complicatelor procese de purificare.
Bogatie faunistica Pentru studierea faunei si florei Baikalului, in 1961 a fost infiintat aici un institut de limonologie. Baikalul este un adevarat muzeu in are liber, insa unu original, caci aici s-au pastrat numeroase fosile vii. Dintre cele 1800 de specii de plante si animale care traiesc in lac, mai bine de trei sferturi nu se mai gasesc nicaieri in alta parte a globului. Dintre pesti, cele mai cautate specii sunt sturionii, somonii si omulii, acestia din urma fiind niste pesti foarte grasi si gustosi, pe care ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Lacul Baikal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!