Kilimandjaro

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cu numai 150 de ani in urma, interiorul continentului african era, in mare parte, necunoscut. Misionarii germani J. Rebmann si L. Krapf, sustineau ca, in 1848, au vazut in apropiere de ecuator un munte atat de nalt, incat varful lui era alb, deoarece era acoperit cu zapada. Relatarile despre un munte urias au starnit curiozitatea si interesul geografilor si al exploatorilor. In Africa de Est exista, intr-adevar, un munte vulcanic acoperit cu zapada, caruia i se spunea Kilimanjaro, iar unii au crezut ca acest nume insemna Muntele Maretiei. In prezent Kilimandjaro este renumit pentru frumusetea lui extraordinara si pentru inaltimea lui impresionanta. Kilimandjaro este cel mai inalt munte de pe continentul african si se numara printre cei mai mari vulcani stinsi din lume. Se afla situat in Tanzania, exact la sud de ecuator, langa granita cu Kenya. Aici, pamantul a aruncat afara peste 4. 000. 000. 000m3 de material vulcanic, formand astfel acest munte care are varfurile ascunse in nori. Dimensiunile imense ale acestui munte sunt accentuate de faptul ca este izolat. Stand singur si departe de tot ce este in jur, el se inalta din tinutul arid, plin de arbusti, locuit de populatia masai, tinut aflat la cca. 900 m deasupra nivelului marii, si ajunge la colosala inaltime de 5985 m! Nu este de mirare ca Kilimandjaro este, uneori, prezentat drept Acoperisul Africii. Kilimandjaro este format din doua varfuri vulcanice. Kibo este principalul varf vulcanic; frumosul lui con simetric este acoperit cu gheata si zapada care nu se topeste niciodata. Spre est se inalta pana la 5150 m un al doilea varf, numit Mawenzi, care este al treilea ca inaltime din Africa, dupa Kibo si Mount Kenya care are o inaltime de 5199 m.

Spre deosebire de versantii lini ai lui Kibo, Mawenzi este un varf colturos si frumos sculptat, avand de jur imprejur pereti de stanca abrupti si crestati. Varfurile Kibo si Mawenzi sunt legate printr-un imens platou in panta, presarat ici-colo cu bolovani, aflat la o altitudine de 4600 m.

Spre vest de Kibo, se intinde Shira, adica ramasitele unui vechi vulcan care s-a prabusit si care vreme indelungata a fost erodat de apa si de vant; in prezent s-a format un platou impresionant cu mlastini de turba si iarba neagra, aflat la 4000 m deasupra nivelului marii.

Sus, in zona alpina, terenul are culori mohorate, nuante de maro inchis si gri. Putine plante pot prinde radacini in acest sol subtire si arid. La aceasta altitudine varfurile Kibo si Mawenzi sunt legate printr-o uriasa sa, un desert arid si stancos aflat la o altitudine inalta. Aici, temperaturile sunt extreme, ajungand pana la 38*C in timpul zilei, iar noaptea coborand sub 0*C. In varful plat al lui Kibo, se afla craterul vulcanului, a carui cos are forma unui cerc aproape perfect cu un diametru de 2, 5 km. Chiar in inima muntelui, se afla o groapa in cenusa, care masoara peste 300 m in diametru si coboara in gura vulcanului pana la o adancime de 120 m.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Kilimandjaro - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
487 cuvinte
Nr caractere:
2 509 caractere
Marime:
8.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
localizare, munte
Predat:
la gimnaziu
Sus!