Kathmandu

Cuprins referat Cum descarc?

1. Localizare.2
2. Scurt istoric.2
3. Economie.3
4. Obiective turistice.5
5. Gastronomie.6
6. Curiozitati.6
7. Concluzii.7
8. Bibliografie.8


Extras din referat Cum descarc?

1. Localizare
Kathmandu este capitala Nepalului si este deasemenea cel mai mare oras din Nepal. Este situat in partea centrala a tarii, intr-o depresiune intramontana numita valea Kathmandu, la confluenta raurilor Baghmati, Vishnumati si Dhobi- Kola, la o altitudine de aproximativ 1 300 m. Aceasta depresiune intramontana cu o suprafata de 600 km2 este centrul istoric si partea cea mai populata a tarii. Pozitionat pe versantul meridional al Himalayei, orasul are o clima temperata cu maxime si minime accentuate, cu medii de 15 ? C in peroada noiembrie-februarie si 27?C in mai-august. Noptile sunt reci iarna si racoroase vara, iar precipitatiile au o medie de 1350 mm pe an si cad mai ales noaptea.
Kathmandu se intinde de la nord la sud pe o distanta de circa 3 km si este unita cu orasele Patan si Bhaktapur, formand o aglomeratie urbana de 950 000 locuitori (1997). (Poz. 1). Limba oficiala este nepaleza, insa limba vorbita este engleza, iar moneda este rupia nepaleza.
Poz. 1: Aglomeratia urbana Kathmandu - Patan - Bhaktapur. (sursa: www.rizone.com)
2. Scurt istoric
Newarii sunt considerati primii locuitori ai Vaii Kathmandu, dar originea lor este necunoscuta. Se pare ca s-au adunat de-a lungul veacurilor, pe aceste meleaguri populatii din est si din vest, iar in urma contopirii lor a rezultat cultura unica Newari, creatoarea superbei arte si arhitecturi a acestei vai. (interpretare Marile orase ale lumii pg.108 )
Potrivit traditiei orasul a fost fondat de Manjusri, sub numele de Manju- Patan. In prezent intemeietor este considerat Raja Guraka Madeva, care in jurul anului 723 a construit orasul Kantipur ( centrul unui mic parincipat) (interpretare Marile orase ale lumii pg. 108). Numele actual provine de la Templul Kastamandap, construit in 1596 in intregime din lemnul unui singur copac ( kath inseamna ,,lemn" sau ,,copac", iar mandir inseamna ,,templu"). Acest templu este situat in parcul central al orasului.
Regele Gorkha Prithvi Narayan Shah a fost cel care a unificat Nepalul in 1768, ceea ce a insemnat sfarsitul faramitarii Vaii Kathmandu. Tot acum a fost si momentul in care Nepali, o limba vorbita de populatia din vestul tarii, a inlocuit limba Newari, ca limba folosita in administratie.
In 1789 Kathmandu devine capitala Nepalului unificat, iar in 1816 dinastia Shah inchide granitele tarii, pe care o tine izolata pana la mijlocul secolului XX. (interpretare Marile orase ale lumii pg. 108 )
In 1846, unui masacru sangeros i-au cazut victima cei mai puternici oameni din Kathmandu, in piata Durbar. La 15 ianuarie 1934, un puternic cutremur a zguduit Valea Kathmandu, provocand moartea unui numar de 4 296 de locuitor si distrugand multe temple si palate din oras. (citat Marile orase ale lumii pg.108 )
Perioada 1996- 2006 a fost marcata de razboiul civil., iar in 2001 orasul este din nou indoliat dupa ce printul mostenitor isi ucide familia.
3. Economia
Economia orasului nu este una dezvoltata si mecanizata. In comparatie cu marile puteri mondiale, putem spune ca este chiar rudimentara. Astfel principala trasatura a economiei orasului o constituie dezvoltarea productiei mestesugaresti, precum : prelucrarea iutei, a pieilor, obiecte de metal, incaltaminte, chibrituri, ceramica. In oras nu exista intrprinderi industriale moderne, ci doar mici fabrici de hartie, zahar, ciment, produse din tutun si lactate, ulei, produse textile si chimice, etc (citat)
In imprejurimi exista si resurse naturale, astfel in apropierea capitalei exista centre de unde se extrage marmura, hematita, carbune brun, turba, gaze naturale, plumb si zinc, etc.
In capitala isi duc activitatea cateva banci nationale: ,,Nepal Bank Ltd." (intemeiaa in 1937), ,,State Commercial Bank" (1956), ,,Nepal Rashtra Bank" (1956).(citat). Deasemenea la 4,8 km de oras exista si un aeroport international deschis in 1947.
In ceea ce priveste religia Kathmandu este jumatate hindus si jumatate budist, fiind considerat orasul contrastelor, deoarece consta de fapt in doua orase: o capitala a pelerinilor si a templelor roz sculptate si un oras cu constructii moderne, invaluite in gaze de esapament, in care se ingramadesc cersetori si maimutele maccaci. Maimute care inlocuiesc maidanezii nostri stradali si care daca te vad cu mancare sau cu obiecte lucioase sar pe tine din proprie curiozitate si se servesc fara nici o jena.
Expansiunea urbana necontrolata din ultimul sfert de veac a condus insa la disparitia unor constructii deosebit de valoroase specifice arhitecturii Newari. Astfel majoritatea constructiilor sunt ingramadite una int-alta, fara a se tine cont deloc de aspect.


Fisiere in arhiva (1):

  • Kathmandu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!