Județul Vâlcea - față în față cu integrarea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Situat in partea central-sudica a Romaniei,pe cursul mijlociu al raului Olt,in fosta provincie Oltenia,judetul Valcea are o suprafata de 2,42% din cea a tarii.

Resedinta administrativa a judetului este Ramnicu Valcea,oras mentionat documentar in 1388,in timpul domniei lui Mircea cel Batran.

Depozitele de fosile cu o vechime de peste doua milioane de ani descoperit la Bugiulesti (comuna Tetoiu) este cea mai veche urma a existentei umane de pe continent-Australanthropus otenienis fiind prima legatura a antropogenezei in Europa. La Ocnita,Gradistea,Rotesti si Tetoiu,au fost descoperite fortarete dacice,care formeaza un sistemmm defensiv ingenios in partea sud-estica a resedintei regilor daci din Muntii Orastiei.

LUPTE. In apropiere de Masivul Ocnele Mari,a fost scoasa la lumina cetatea dacica Buridava,mentionata de Ptolemeu. Dupa retragerea administratiei romane,populatia autohtona a trebuit sa faca fata invaziei popoarelor magratoare. Urme ale unor comunitati puternice au fost descoperite la Costesti,Goranu,Inatesti,Ionestii Govorei,Lacusteni etc.

Diploma Cavalerilor Ioaniti,emisa in 1247,mentioneaza existenta Tarii lui Farcas in aceasta zona. Intre 9-12 noiembrie 1330,in depresiunea Lovistea,armata condusa de Basarab I a invins armata lui Carol Robert de Anjou,victoria consacrand independenta Tarii Romanesti. Valcea este primul judet atestat intr-un document datat 8 ianuarie 1392,aflat la Manastirea Cozia,care mentioneaza un dar facut de domnitorul Mircea cel Batran,conducatorul Tarii Romanesti,manastirea avand dreptul sa creasca albine in judetul Valcea.

IMN. Prima carte in limba romana a fost tiparita in acest judet-" Pravila de la Govora", in 1640,in timpul domniei lui Matei Basarab. Judetul Valcea a fost atat centru de invatamant cat si centru de arta populara si civilizatie in timpul lui Constantin Brancoveanub (1688-1714), care da si numele stilului arhitectonic preponderent in acea vreme. Manastirea Hurez este o adevarata bijuterie a artei feudale romanesti. In judet a fost cantat pentru prima data,la 29 iulie 1848 "Desteapta-te Romane",cu muzica de Anton

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Judetul Valcea - Fata in Fata cu Integrarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
792 cuvinte
Nr caractere:
4 836 caractere
Marime:
58.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
judet, amplasament, geopolitica
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Vasile Alexandru
Sus!