Județul Galați

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Judetul Galati este situat in partea central-estica a tarii noastre, desfasurandu-se intre 45 ? 25' si 46 ? 10' latitudine nordica, intre 27 ? 20' si 28 ? 10' longitudine estica. Ca pozitie geografica, judetul Galati se inscrie in aria judetelor pericarpatice-dunarene, fiind situat in partea cea mai sudica a Moldovei, la confluenta a trei mari ape curgatoare: Dunare, Siret si Prut, in sectorul fluvio-maritim al tarii. In partea de nord se margineste cu judetul Vaslui, la est Prutul formeaza granita naturala cu Republica Moldova, spre sud Dunarea stabileste limita cu judetul Tulcea, la sud-vest, pe linia Siretului, are ca vecin judetul Braila, iar la vest si nord-vest, in mare parte pe cursul ace luiasi rau, se invecineaza cu judetul Vrancea. In aceste limite geografice judetul Galati ocupa 4466,32 km, adica 1,9 la suta din suprafata Romaniei.

Judetul Galati are o clima blanda si este bogat in resurse naturale. Dovezi ale existentei sale de-a lungul timpului stau descoperirile arheologice care dateaza din paleolitic. Situat de-a lungul drumurilor comerciale europene, asezarea Mila 80 de pe Dunare, este multimilenara. Fortificatiile geto-dacice de la varsarea Siretului in Dunare, au fost transformate intr-un castrum militar si asezare civila. A fost nodul care a transmis civilizatia romana in Moldova si in tarile din nordul Marii Negre. Timp de secole, zona a fost traversata de drumurile comerciale romane si grecesti. Consolidarea autoritatii statale in Moldova in secolul al XV-lea, a transformat Galatiul intr-un oras-port, centru important economic si comercial - singurul port liber al Romaniei timp de multe secole.

Relieful

Prin pozitia sa la exteriorul arcului carpatic, judetul Galati ocupa zona de intrepatrundere a marginilor provinciilor fizico-geografice, est-europeana, sud-europeana si in parte central-europeana, ceea ce se reflecta fidel atat in conditiile climaterice, in invelisul vegetal si de soluri, cit si in structura geologica a reliefului.

Aceasta din urma ofera o priveliste cu inaltimi domolite, cuprinse intre 310 m in nord si 5-10 m la sud. Regiunea in sine prezinta un relief tabular cu o fragmentare mai accentuata in nord si mai slaba in sud, distingandu-se, dupa altitudine, pozitie si particularitati de relief, cinci unitati geomorfologice: Podi sul Covurluiului, Campia Tecuciului, Campia Covurluiului, Lunca Si retului Inferior si Lunca Prutului de Jos.

Clima

Teritoriul Judetului Galati apartine in totalitate sectorului cu clima continentala(partea sudica si centrala insumand mai bine de 90% din suprafata, se incadreaza in tinutul cu clima de campie, iar extremitatea nordica reprezentand 10% din teritoriu, in tinutul cu clima de dealuri). In ambele tinuturi climatice, verile sunt foarte calde si uscate, iar iernile geroase, marcate de viscole puternice, dar si de intreruperi frecvente provocate de advectiile de aer cald si umed din S si SV care determina intervale de incalzire si de topire a stratului de zapada. Pe fundalul climatic general, luncile Siretului, Prutului si Dunarii introduc in valorile si regimul principalelor elemente meteorologice, modificari care conduc la crearea unui topoclimat specific de lunca, mai umed si mai racoros vara si mai umed si mai putin rece iarna. Circulatia generala a atmosferei are ca trasaturi principale frecventa relativ mare a advectiilor lente de aer temperat - oceanic din V si NV (mai ales in semestrul cald), frecventa de asemenea mare a advectiilor de aer temperat - continental din NE si E (mai ales in anotimpul rece), precum si advectiile mai putin frecvente de aer arctic din N si aer tropical maritim din SV si S.

Regiune

Judetul Galati face parte din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est ( impreuna cu judetele Vrancea, Buzau, Braila, Constanta si Tulcea ), din Euroregiunea Dunarii de Jos ( alaturi de raioanele din sudul Republicii Moldova si vestul Ucrainei ) precum si din Zona Economica Libera "Galati-Giurgiulesti-Reni".

Asezarea geografica

Situat in partea central-estica a tarii, la varsarea Siretului si Prutului in Dunare, judetul Galati ocupa o suprafata de 4.466 kmp, reprezentand 1,9 % din suprafata Romaniei. Judetul are 2 municipii Galati si Tecuci si 2 orase, Beresti si Targu Bujor, 56 de comune cu 186 de comune. Zona de legatura dintre Podisul Covurlui la nord (50% din suprafata judetului), Campia Tecuci si Covurlui (34%), si Lunca Siretului si Prutului (16%) la sud, asigurs judetului o configuratie geografica coerenta. La 1 Ianuarie 1996, populatia numara 643.000 locuitori sau 2,8% din populatia totala a tarii (locul 9 pe tara din punct de vedere al populatiei). Structura populatiei judetului este urmatoarea: 50,1% barbati si 49,9 % femei; 60,4% populatie urbana si 39,6 % populatie rurala. Din punct de vedere al densitatii populatiei, judetul Galati se situeaza pe locul al treilea in tara cu 145 locuitori /kmp. Resedinta administrativa - Galati - este al 5-lea oraa al tarii ca marime (329.300 locuitori) si cel mai mare port situat pe Dunarea maritima. Orasul Galati este situat la 130 km de tarmul Marii Negre si la aproximativ 250 km de Bucuresti

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Judetul Galati.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 324 cuvinte
Nr caractere:
12 881 caractere
Marime:
69.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
galati, clima, relief
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!