Județul Brăila

Extras din referat

LOCALIZAREA SI CARACTERIZAREA JUDETULUI BRAILA
Judetul Braila este situat in Campia Romana mai precis in partea de est a acestei formatiuni, deci in sud-estul Romaniei. Avand o suprafata de 4766 judetul Braila ocupa locul 32 pe tara si locul 29 ca numar de locuitori avand o populatie la 1 ianuarie 2005 de 385066.Braila se situeaza la 6016'17'' latitudine nordica si 27058'33'' longitudine estica, avand ca judete vecine: la nord Galati la nord-vest Vrancea, Buzau la vest, Ialomita in sud, Constanta in sud-est si Tulcea in est. 
NIVELUL DE DEZVOLTAREA SOCIO-ECONOMIOCA A JUDETULUI BRAILA
Din totalul populatiei de 385066 populatia ocupata la finela anului 2005, populatia ocupata a fost de 126.1 mii personae din care 63,6 mii femei reprezentand o pondere de 1,5 respectiv 1,6 si ocupand locurile la niv tarii: 32 si 31.
Salariul mediu brut este de 797 RON adica doar un loc 34 la niv tarii, iar in functie de castigul mediu salarial net Braila ocupa locul 35 cu 622 RON.
Din punct de vedere al infrastructurii, judetul Braila ocupa locul 22 cu 323 Ha de spatii verzi in orase, 376 km de strazi din care 236 modernizate, o lungime totala simpla a retelei de distributie a apei de1154,3 care au asigura un necesar de apa potabila de 15297 mii mc din care 11508 de mii mc pentru uz casnic in 2005. Lungimea totala simpla a retelei de distributie a gazelor in orase in 2005 era de 327,4 km ceea ce asigura 266729 mii mc.
CAI DE ACCES IN JUDETUL BRAILA
Caile de acces in judetul Braila sun: DJ221B prin nord, E87 (DN28) prin nord-vest, DN22 prin nord-est si E577 (DN21) prin sudul judetului
POTENTIAL TURISTIC
Braila se poate baza in perspectiva unei viitoare dezvoltari turistice pe istoria sa foarte plina si interesanta adica pe vestigiile lasate de aceasta din inima municipiului pana in cele mai indepartate colturi ale judetului.
Putem vorbi astfel despre celebrele catacombe care strabat tot orasul trecand chiar pe sub Dunare construite de turci in momentul in care orasul era raia turceasca. Alta particularitate cu potential turistic pe care o poseda orasul este aceea a diversitatii culturale si etnice care facea celebru orasul in perioada sa de glorie. Aceasta diversitate pe care o prezint a fost datorata in special importantei pe care orasul o avea in momentul in care primise in perioada interbelica statutul de Porto Franco, atragand aici pe langa o multitudine de consu;ate si ambasade si negustori veniti din intreaga europa si nu numai, a lasat inca urme adinci in inima orasului prin intreaga paleta arhitectonica din actualul centru vechi.
Mai putem vorbi despre Lacu Sarat, situat la marginea municipiului langa satul cu acelasi nume, care desi renumit pentru proprietatile sale curative, nu este destul de bine intretinut chiar daca in jurul sau s-au dezvoltat o multime de hoteluri de una sau doua stele. Mai putem vorbi despre un lac cu proprietati curative langa comuna Movila Miresii, dar despre care nu stiu decat de catre cei care locuiesc in acea zone.
RESURSE ANTROPICE
Cetatea Brailei a fost construita in secolul 17 in momentul in care orasul era raia turceasc. Zidurile cetatii au fost daramate dupa razboiul ruso-turc adica in anul 1821, insa in momentul de fata se mai pot vedea cateva ramasite din zid in centrul istoric al orasului, mai precis in parcul Gradina Mare. De asemenea din ramasitele vechii cetati mai putem vorbi si despre tunelurile care strabat orasul dar care insa nu sunt deschise publicului.
Alta particularitate ale orasului ar mai fi modul in care strazile acestuia sunt dispuse si anume ca o panza de paianjen adica, la fel ca Parisul toate strazile incep si se termina la Dunare.
In centrul orasului in piata Traian exista una dintre cele mai ciudate biserici din Romania si anume singura biserica fara turle, aceasta particularitate se datoreaza faptului ca biserica a fost initial loc de rugaciune pentru turci, schimbandu-si insa statutul dupa cucerirea orasului de catre rusi.
Festivalul international de muzica clasica 'Haricleea Darcle' este un punct de reper in activitatile culturale din Braila si nu numai.


Fisiere in arhiva (1):

  • Judet Braila.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!