Previzualizare referat:

Extras din referat:

Hokkaido; Honshu, cea mai mare insula avand aproaoe intinderea Romaniei; Kyushu si Shikoku ) si crca alte 4000 de insule si insulite, scaldate de apele Oceanului Pacific la est si de apele Marii Japoniei la vest.

Aceasta se desfasoara pe aproape 2000 km si este paralela cu tarmul continentului propriu- zis. Numele de Japonia inseamna ,,Tara Soarelui Rasare".

Arhipelagul Japonez este predominant muntos, peste patru cincimi din intinderea sa este ocupata de munti tineri si in majoritate vulcanici.

Tarmurile, mai ales in est, sunt foarte crestate. Reliefuleste, puternic fragmentate. Muntii au in general inaltimi de 1.500-2.000 metri, dar o serie de varfuri se ridica la peste 3.000 de metri.

Cea mai mare inaltime este atinsa de Muntele Fuji (30776 metri), are doua denumiri: Fuji-san ( Muntele Fiji )si Fuji-yama ( Domnul Fuji, denumire personificata, intrucat este considerat de japonezi o divinitate, acestia adresandu-i-se foarte respectos ).

Insula Honshu este strabatuta de o mare linie tectonica ( Fossa Magna ), pe care s-au inaltat conuri vulcanice. Peste o patrime din suprafata Japoniei este acoperita de aproximativ 200 de vulcani dintre care doar 50 mai sunt activi.

In Japonia sunt frecvente cutremurele, cele mai multe de slaba intensitate, dar unele puternice si cu consecinte catrastrofale. De exemplu cel din campia Kanto ( campie in insula Honshu, in care, la 1 septembrie 1923, s-a produs cutremurul urmat de cele mai mari distrugeri materiale, aproape 600.000 de case daramate, si cu cele mai mari pierderi de vieti omenesti, peste140.000 ).

Clima este influientata de mai multi factori intre care marea desfasurare in latitudine, relieful muntos, vanturile musonice si curentii oceanici, unul rece, in nord (Oya Shivo), si altul cald in sud (Kuro Shivo).

Datorita marii intinderi a arhipelagului japonez exista diferite climatice importante intre oartea sudica ( clima subtropicala ) si cea nordica ( clima temperata ).

Datorita acestor factori clima este tropical umeda in insulele Ryukyu, subtropicala in insula Kyushu si temperata in nordul teritorului. Fiind mai aspra in insula nordica Hokkaido (ierni lungi, friguroase si cu multa zapada).

Raurile sunt scurte dar cu debitul mare, ca prin urmare au un potential hidroenergetic bogat, bin valorificat. Exista numeroase lacuri dar putin intinse.

Vegetatia este bogata si variata. Padurile acopera pest 60% din suprafata: in nord paduri de conifere si de foioase (artar, stejar, tsuga), specifice zonei temperate, in sud paduri tropicale vesnic verzi (palmieri arbori de camfor, bananieri, magnoli etc.).

Spre deosebire de alte state ale lumii, in Japonia padurea are in principal un rol estetic si de protectie inpotriva eroziunii. Fauna japoniei este bogata, pest 140 de speci de mamnifere (cerb japonez, urs negro asiatic, maimute, hermine

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Japonia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 629 cuvinte
Nr caractere:
9 453 caractere
Marime:
14.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
suprafata, populatie, clima, relief
Predat:
la liceu
Sus!