Italia

Extras din referat Cum descarc?

Italia a devenit stat-natiune in 1861, cand cea mai mare parte a statelor Peninsulei au fost unite de regele Victor Emanuel al II-lea din dinastia de Savoia. O contributie insemnata la unificarea Italiei au avut-o contele Camillo Benso di Cavour, primul ministru al regatului, si generalul Giuseppe Garibaldi. Roma a ramas inca un deceniu capitala a Statului Papal, devenind parte a Regatului Italiei la 20 septembrie 1870, data unificarii complete a Italiei.
Situata pe malul fluviului Tibru, in partea centrala a tarii, Roma este capitala Italiei. Cunoscuta si sub denumirea de Caput mundi (Capitala lumii), Citta Eterna (Orasul etern) sau, pur si simplu, l 'Urbe (Orasul), este o capitala europeana moderna si cosmopolita. Intregul centru istoric al Romei se afla sub protectia patrimoniului mondial UNESCO.
Roma, a fost transformata intr-o capitala moderna in anii 1920-1930, fiind centrul administrativ, cultural si de transport al Italiei. Colosseumul, Columna lui Traian, Bazilica Santa Maria Maggiore, Bazilica Sf. Petru, Capela Sixtina, Fontana di Trevi, Panteonul, Fontana dei Fiori, Forul lui Augustus si Forul lui Traian, Arcul lui Costantin, Piazza Venezia, Piazza Navona, Muzeul Capitoliului, Capitoliul, Palatul Montecitorio, Forul Imperial, Forumul Roman, Bazilica Santa Francesca Romana, Piazza di Spagna, Bazilica, Piata Trinita dei Monti sunt doar o parte dintre obiectivele turistice ale capitalei Italiei.
Italia este asezata in milocul bazinului Marii Mediteaniene , ocupand Peninsula Italica, mai multe insule si o parte continental, in nord, cuprinzand Campia Padului si versantul sudic al Muntilor Alpi. Spre continent se invecineaza cu Franta, Elvetia Austria si Slovenia. 
Tarmurile Italiei sunt marginite de mai multe mari si au numeroase golfuri, peninsule, stramtori si insule.
Italia are o suprafata de 301. 340 km2 , uscat 294.140 km2, apa 7.200 km2 si o populatie de 60,4 milioane de locuitori cu o densitatea a populatiei 198.55 locuitori/km2. 
Tara este impartita in 20 de Regiuni, dintre care 15 au "statut obisnuit" si 5 au "statut special" (Sicilia, Sardinia, Trentino-Alto Adige, Friuli Venezia Giulia, Valle d'Aosta), statut functie de caracteristicile etnice/de traditie, geografice si lingvistice. Cele 20 de regiuni italiene sunt impartite in provincii, acestea fiind in numar de 110. Provinciile la randul lor sunt subdivizate in comune (in jur de 8.094). Asezarea geografica face ca Italia sa aiba asa numita ,,clima mediteraneana", partea de nord fiind insa mai apropiata de clima specifica zonei temperat-continentale.
Cele 20 de regiuni ale Italiei sunt:Abruzzo, Basilicata, Calabria, Campania, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lazio, Liguria, Lombardia, Marche, Molise, Piemonte, Puglia, Sardinia, Sicilia, Toscana, Trentino-Alto Adige, Umbria, Valle d'Aosta, Veneto.
Principalele 10 orase, functie de numarul de locuitori (dupa ultimele date statistice furnizate de ISTAT, la data de 28 februarie 2011), sunt: Roma 2.866.761 locuitori, Milano 1.348.685 locuitori, 1.326.734, Napoli 972.468 locuitori, Torino 889.974, Palermo 671.696, Genova 585.407, Bologna 387.554, Firenze 382.950, Bari 325.487, Catania 314.300 locuitori.
Relieful este determinat de doua lanturi muntoase majore: Alpii si Apeninii. Muntii Alpi sunt situati in partea de nord, au forma curbata si se impart intrei mari grupe: Alpii Occidentali in partea de vest,care au varful Mont Blanc - 4807 m; Alpii Cerntrali in nord; Allpii Orientali in partea de est. In epoca glaciara au fost acoperiti de ghetari.
Intre Alpi si Apenini se intinde campia Padului, strabatuta in partea centrala de la vest la est, de raul Pad, care aduna apele din regiunile montane vecine.
Muntii Alpi se impun prin numeroasele statiuni montane pentru sportulri de iarna ,unele cu o dotare tehnica dintre cele mai moderne si cu accesibilitate usoara dinspre Austria (cu 4 cai de acces transalpin) si Elvetia (cu 7 artere rutiere si pe cale ferata ).Cele mai multe statiuni se grupeaza in Alpii Dolomitici (63) intre care celebra Cortina d'Ampezzo (1231 m),Maso Corto(2004 m),Merano (1880 m),Maransa Alba (1480 m) si faimoasa Valle d'Aosta ,important nod de comunictie intre Italia si Franta (prin celebrul tunel de sub Mont Blanc de 11,5km si prin teleferic),sau Elvetia (prin tunelul Marele St.Bernhard de 5,8 kilometri ),cu sase statiuni :La Trinite(1367 m), Courmayer(1228 m),La Thuile Breuil-Cervinia (2006 m),Champoluc si doua parcuri nationale si europene:Grand Paradiso(459 kmp),si Cogne. Insasi Aoste se remarca prin obiective turistice : vestigii romane, catedrala , muzeu. 
Muntii Apenini formeaza structura principala a Peninsulei Italice, prelungindu-se peste stramtoarea Messina, in nordul Insulei Sicilia. In partea centrala a Apeninilor, denumiti Abruzzi, cele mai mari altitudini se apropie de 3000 m. (Gran Sasso - 2914 m.)
Regiunile colinare (dealuri, podisuri, depresiuni si inaltimi submontane) marginesc muntii si lasa, spre regiunile de coasta, locul unor mici campii litorale. Vulcanii reprezinta un fenomen deosebit al Peninsulei Italice. Cei mai cunoscuti vulcani sunt Vezuviu (1.277 m.), langa Napoli si Etna (3.323 m.), in Sicilia.
Clima Italiei este determinata de pozitia sa geografica in mijlocul bazinului Marii Mediteraniene, in partea de nord a Muntilor Alpi ( care formeaza o bariera greu de trecut pentru masele de aer rece) si de desfasurarea in latitudine. Elementele cele mai vizibile sunt predominarea climatului mediteranean si scaderea accentuata a temperaturii medii anuale de la sud la nord. 
Pe o suprafata restransa Italia are mai multe tipuri de clima: climat alpin carecteristic Muntilor Alpi la altitudini de peste 3000 m, cu ierni lungi, reci si precipitatii bogate, mai ales sub forma de zapada;
Climat continental, submediteranean, in Campia Padului, regiunile colinare si pe pantele muntilor Apenini; climat mediteranean, cald si relative umed; climat semiarid in interiorul Siciliei.
Denumirea oficiala a tarii este Republica Italiana, iar forma de guvernamant este de Republica Parlamentara democratica. Constitutia a fost adoptata in decembrie 1947 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1948. Prin Constitutie s-a consfintit crearea celor trei Puteri: Parlamentul bicameral - Camera Deputatilor (Camera dei Deputati) si Senat (Senato della Repubblica), Putere executiva - Guvern (condus de Premier care este si Presedintele Consiliului de Ministri) si Puterea Juridica -  Justitia. Seful statului este Presedintele Sergio Mattarella, ales in februarie 2015 pe o perioada de 7 ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Italia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!