Istorie Geologica Everest

Extras din referat Cum descarc?

Formare
Scoarta Pamantului a suferit in decursul timpului numeroase modificari, fiind intr-o continua transformare. Ceea ce vedem astazi este rezultatul unei evolutii de sute de milioane de ani, de-a lungul carora s-au succedat momente de liniste cu cele de convulsii ale scoartei. In momentele de liniste rocile de pe continente erau macinate si transportate in marile de la periferia continentelor. Aceste mari ce inconjurau continentele, ocupau niste depresiuni adanci ce sunt denumite cu un termen general ,,geosinclinale". In perioadele de agitatie, determinate de deplasarea si apropierea continentelor unele de altele, depozitele acumulate in geosinclinale erau ingramadite, inghesuite ca intr-o menghina, cutate si ridicate deasupra ampelor dand astfel nastere muntilor. Muntii aveau astfel forma unor cordoane lungi ce se atasau la marginea continentelor, marindu-le astfel suprafata in detrimentul geosinclinalelor. Aceasta perioada agitata era urmata de una linistita , in care muntii erau erodati, iar sedimentele erau depuse in geosinclinale care acum erau mai inguste. Procesul se repeta in momentul de agitatie al scoartei, cand se forma un nou brau de munti ce se atasa la continente.
In istoria geologica a continentului euroasiatic procesul de formare al muntilor a cunoscut trei etape. Inaintea erai primare existau mai multe continente foarte vechi denumite ,,scuturi" In nord era scutul baltic, scutul rus, scutul siberian si scutul chinez, iar in sud era scutul indian. Intre acestea se desfasurau geosinclinalele de unde s-au inaltat primele lanturi muntoase denumite ,,caledonice", care pana in zilele noastre au fost roase si tocite atat de mult incat nu mai au aspectul unor munti.
La sfarsitul erei primare a avut loc o noua perioada de miscari in urma careia s-a format o noua generatie de munti, denumti ,,hercinici". Un exemplu elocvent sunt Muntii Urali, care leaga platforma rusa de cea siberiana si Muntii Tiansan ridicati in partea sudica a platformei siberiene. In aceasta perioada in partea nordica era un continent format din partea nordica a Europei si a Asiei (Laurasia), iar in sud se afla un continent si mai mare denumit Godwana, format din Africa, Peninsula Arabica, Peninsula India si Australia. Intre ele se intindea ceea ce a mai ramas din geosinclinalul initial, adica un lant ingust si adanc denumit ,,geosinclinalul alpin" din care vor rezulta viitorii munti alpini, printre care si lantul Karakorum-Himalaya. Acest lant si-a inceput procesul de inaltare in urma cu 15 milioane de ani, fiind astfel considerati munti tineri in comparatie cu ceilalti munti ai Asiei. Muntii s-au format in urma ciocnirii blocului Indian cu blocul Euroasiatic, cel indian fiind mai usor a alunecat pe sub cel euroasiatic, comprimand toate depozitele din geosinclinal si impingandu-le spre sud.(Fig.1)
Fig.1 Formarea Muntiilor Himalaya
Inaltarea Muntilor Himalaya nu s-a incheiat, dovada fiind numeroasele cutremure ce bantuie aceasta regiune, semn al nelinistii din interior. De altfel, se spune ca in 1950, cand a avut loc unul dintre cele mai catastrofale cutremure din nordul Indiei, unele portiuni ale muntilor s-ar fi inaltat brusc cu 25 m.
Ridicarea recenta a lantului himalayan a avut consecinte covarsitoare asupra hidrografiei si climei din centrul Asiei, dar si asupra populatiilor din aceasta zona.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istorie Geologica Everest.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!