Istoricul Hărților

Extras din referat Cum descarc?

Primele harti au fost facute de babilonieni in jurul anului 2300 i. H., fiind realizate pe placi de clei. Harti mai cuprinzatoare au fost gasite in China, fiind facute pe matase si datand din sec. II i. H. Aptitudinea si nevoia de a cartografia pare a fi universala. Una dintre cele mai interesante tipuri de harti primitive este harta marina din trestie construita de catre locuitori Insulei Marshall din sudul Oceanului Pacific. Arta cartografierii a avut mari progrese in civilizatiile Maya si Inca, iar incasii, inca din sec. XII d. H., au inceput sa realizeze harti ale teritoriilor cucerite.
Se presupune ca prima harta care a reprezentat lumea cunoscuta a fost facuta de filosoful grec Anaximandru, in sec. VI i. H. Avea forma circulara si arata teritoriile cunoscute ale lumii, grupate in jurul Marii Egee, fiind aflate in mijlocul hartii si inconjurate de ocean. Una dintre cele mai faimoase harti ale timpurilor clasice a fost facuta de catre geograful grec Eratostene in jurul anului 200 i. H. Reprezenta lumea cunoscuta de la Anglia, in nord-vest, pana la gura de varsare a raului Gange, in est, si pana la Libia, in sud. Aceasta harta a fost prima care sa aiba linii transversale paralele care sa arate latitudini egale. Harta a avut, de asemeni, niste meridiane, dar erau neregulat spatiate.
In jurul anului 150 d. H., invatatul alexandrian Ptolemeu a publicat harti geografice ale lumii, realizate de el, bineinteles. Acestea erau primele harti care sa utilizeze proiectie conica precisa din punct de vedere matematic, desi detineau mai multe erori, cum ar fi proportii excesive ale teritoriilor din Eurasia. Dupa caderea Imperiului Roman, cartografierea in Europa a incetat; astfel de harti au mai fost facute de obicei de calugari, care adesea infatisau Terra incorect. Marinarii arabi, totusi, au facut si utilizat harti marine foarte precise in aceeasi perioada. Geograful arab al-Idrisi a realizat o harta a lumii in 1154. Incepand aproximativ din sec. XIII, navigatorii din Marea Mediteraneana au facut harti marine exacte, cu linii care aratau trasee intre porturi importante. Aceste harti erau, de obicei, numite portolano. In sec. XV, copii ale hartilor lui Ptolemeu au fost tiparite in Europa; pentru urmatoarele sute de ani aceste harti au exercitat o mare influenta asupra cartografilor europeni.
O harta facuta in 1507 de catre Martin Waldseemuller, un cartograf german, a fost probabil prima care sa poata folosi numele America, conform noilor teritorii transatlantice descoperite. Harta, tiparita pe 12 coli de hartie diferite, a fost de asemenea prima care sa separe in mod clar America de Sud si Nord de Asia. In 1590, Abraham Ortelius, un cartograf flamand, a publicat primul atlas modern, Orbis Terrarum. Continea 70 de harti. In sec. XVI, multi alti cartografi au facut harti in care erau incorporate informatii cat mai multe aduse de catre navigatori si exploratori. Gerardus Mercatur este cel care, totusi, este recunoscut ca cel mai mare cartograf al ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoricul Hartilor - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!