Israel

Extras din referat

Israel, tara localizata geografic in Asia de Sud-Vest, are iesire la Marea Mediterana, avand granita la nord cu Libanul, in nord est cu Siria, in Est cu Iordania, si in sud cu Egiptul. Cel mai sudic punct al Israelului este Golful Aqaba, un brat al Marii Rosii. Israel a fost intemeiat in anul 1948. Are o suprafata de 21, 596 km patrati, (aproximativ 8338 mile patrate). Aici se include Ierusalimul de Est, si Inaltimile Golan (regiune din sud-vestul Siriei, ambele cucerite de Israel in urma razboiului de 6 zile din anul 1967. Deasemenea Israelul a anexat Fasia Gaza si West Bank-ul in urma razboiului, dar in urmat tratatelor de pace cu palestinienii aceste doua regiuni au intrat sub jurisdictie palestiniana. Ierusalimul este considerat cel mai mare oras al Israelului, dar datorita disputelor pentru Ierusalimul de Est, O. N. U. nu recunoaste acest oras drept capitala. Israelul are lungimea maxima de aproximativ 420 km, si o latime intre 16 si 150 km.
Principalele orase: Desi Ierusalimul este considerat capitala Israelului, nefiind recunoscut de comunitatea internationala, Tel Aviv-ul a preluat aceasta functie. Alte orase: Tel Aviv Yafo, Haifa (cel mai mare port), Holon, Ramat Gan si Beersheva.
Istoria: iudaismului si a poporului evreu incepe in timpuri stravechi si continua sa existe si in ziua de astazi. Poporul evreu este unul dintre cele mai vechi popoare din lumea civilizata. Iudaismul se bazeaza pe ideea monoteismului etic si se ocupa in principal cu comportamentul etic al oamenilor unul fata de altul. Biblia ebraica numita Torah este cea mai influenta carte din istoria omenirii. Cele Zece Porunci, documentul cel mai faimos din Biblie, au contribuit la imbunatatirea comportamentului etic uman mai mult decat orice alta lege din istorie. Dupa traditia evreieasca, Torah contine 613 porunci care includ etica, credintele de baza, sarbatorile si evenimentele ciclului de viata.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Israel - Varianta 10
    • Referat.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!