Irlanda - Prezentare Cadru Natural pentru Geografie Economica

Extras din referat Cum descarc?

Date generale
Localizare : Oceanul Atlantic -Insula Irlanda ,arhipelagul britanic ,separata de Marea Irlandei in nord est
Organizare statala: republica parlamentara
Organizare administrativa: 26 de comitate
Presedente: Mary McAleese (1997)
Prim Ministru: Bertie Ahern (1997)
Suprafata: 70,280 km2
Populatie: (2001 est.): 3,840,838 (rata anuala de spor natural: 0.7%);natalitate: 14.6/1000; densitate pe mila patrata: 142 loc.
Capitala: Dublin
Principale orase : Dublin, 953,000; Cork, 180,000; Limerick, 79,000; Galway, 57,000
Unitate monetara: Irish pound (punt) 
Limbi oficiale: English, Irish Gaelic
Grupari Etnice: Celtic, English
Religie: Roman Catolic 93%, restul de 7% anglicani ,islamici
Rata scolarizarii: 98% (1981)
PIB (1999 est.): $73.7miliarde; pe locuitor: $20,300
Irlanda face parte din urmatoarele organizatii :
Australia Group ,U.E. si celelalte structuri economice europene ,BERD, Banca eur. pentru investitii ,Agentia spatiala eur. ,Eurocontrol ,FAO ,Agentia internat. Pt. Energie Atomica ,Banca Mondiala ,ONU ,Soc. Internat. de Cruce Rosie,FMI ,INTELSAT ,INTERPOL ,Comitetul internat. Olimpic ,OIM(observator) ,ISO, Org. mondiala a sanatatii ,Comitetul Zangger. 
Delimitare
Irlanda ocupa cea mai mare parte din insula ,cu exceptia provinciei din nord-est ,care apartine Marii Britanii. Este separata de celelalte insule din arhipelag prin Canalul North,de Marea Britanie, canalul Sf. Gheorghe si Marea Irlandei cu o latime de 209 km.
Resurse naturale: zinc ,cupru ,calcar ,dolomite ,granituri ,gresii ,biogaz (mlastini) ,turba ;(mai rar) plumb ,argint ,fish
Topografie si caracteristici geologice
Tarmurile acestei tari sunt abrazive. Sunt mai abrupte si stancoase in jumatatea vestica. Golfurile sunt mai pronuntate pe coasta de vest ,datorita fortelor oceanice care au erodat zona litorala. De exemplu: golful Dingle din partea vestica inainteaza 55 km in interiorul uscatului ,iar golful Dublin numai 11 km. De asemenea in vest se formeaza estuare ,datorita farimitarii tarmurilor s-au format insule si grupuri de insulite: Aran ,in preajma golfului Galway ,Achill spre nord ,grupul Blasket ,insula Clare in preajma golfului Clew ,insula Bere. Exista insule solitare in apropierea tarmului estic ,cum ar fi Ireland's Eye(Ochiul irlandei). Blocuri de stanci alcatuiesc cea mai mare parte a tarmurilor vestice ,un loc binecunoscut il reprezinta Moher ,cu o elevatie de 183 m. Alte golfuri: Bantry si Youghal(sud) ,Killala si Donegal in nord.
Lungimea totala a tarmurilor: 5631 km ,datorata neregularitatilor liniei de tarm
Peninsula cea mai mare: Dingle -in vest ,48 km
Cel mai inalt punct de pe coasta ( din Europa)se afla intr-un loc numit Slieve League ,la 601 m , in nord. Pe anumite portiuni nu este recomandat accesul.
In centrul Irlandei se gasesc depozite de argila si nisip care dateaza din perioada glaciara. De asemenea ,topirea ghetarilor a favorizat formarea unor mlastini ,ca si modelarea reliefului cu portiuni de dealuri- vai ,care in timp au devenit fertile pentru pasunat. Muntii sunt de varsta hercinica si caledonica, o umbra a unor masive inalte ,500-800m ,mai ales in vest-nord ,alcatuiti din roci vechi ( pre-cambriene).In centru-vest (Munster si Connaught) se observa dolomite ,calcare ,formatiuni carstice. Cel mai elocvent exemplu este podisul Burren. In regiunea Munster ,muntii crestati sunt alcatuiti din gresie ,avand vaile raurilor din calcar(Knockmealdown ,Comeragh) ,gresie rosie in Kerry. Depozitele de granit se gasesc in masivele din regiunea Connaught (Galway ,Mayo) si in Wicklow si Down in est.
Platoul de calcar Burren din sud-vest are un aspect sterp ,drept pentru care a fost asemuit cu suprafata lunii ,dar este adapostul multor plante si animale ,flori salbatice schimba peisajul primavara.
Relief
Campia centrala prezinta ondulatii si depresiuni central-estice. Lanturile muntoase se afla catre periferie ,ajungand foarte aproape de ocean. M-tii County Donegal in nord ,Maunturk ,Ox ,Partry in vest ,m-tii Kerry (Caha ,Boggeragh si McGillicuddy 's Reeks in sud-vest) ,Commeragh ,Wicklow si Blackstairs est-sud-est.Catre centru se afla m-tii Slieve Lim si Slieve Aught ,la inaltimi foarte joase ,cu exceptia m-tilor Galty (vf. Galtymore 919m). In peninsula Dingle se afla m-tii Brandon cu varful la 952m. Cel mai inalt varf este Carrantouhill ,in Mc Gillicuddy's Reeks de 1039m. Am enumerat principalele lanturi ,urmeaza varfurile:
Cel mai nordic varf inalt: Errigal 752m ; alt varf din nord -Muckish 670 m
Masivul cu cele mai multe vf- uri: Wicklow ;Lugnaquilla 925m ,Mullahcleewan 848m, Kippure 752m
Varfuri apropiate de coasta de vest : Croagh Patrick 763m ,Trusk More 644m ,Nephin 807m , Knockalongy 534m
Varfuri cu acelasi nume cu al regiunii: vf. Mount Leinster 793m.
M-tii Comeragh au piscuri de maxim 793 m ,iar vecinii lor m-tii Seefin ,au vf-uri de maxim 725m (Monvalugh).


Fisiere in arhiva (1):

  • Irlanda - Prezentare Cadru Natural pentru Geografie Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!