Irlanda

Cuprins referat

Cuprins
I. PREZENTARE GENERALA
1. Localizare si clima
2. Organizarea de stat
3. Sistemul juridic
4. Date economice
5. Comertul exterior 
II. MEDIUL DE AFACERI SI CLIMATUL INVESTITIONAL
1. Sursele investitiilor straine din Irlanda
2. Moneda si regimul expatrierii valutei
3. Infrastructura
4. Sistemul de taxe si impozite
5. Accesul la spatii pentru birouri si facilitati industriale
6. Protectia mediului
III. FACILITATI FISCALE
1. Suportul financiar din partea statului
2. Facilitati fiscale
IV. ECONOMIA IRLANDEZA. COMERTUL EXTERIOR
1. Economia
a.Agricultura
b.Silvicultura
c.Pescuitul 
d.Industria
2. Comertul exterior
3. Relatiile comerciale romano-irlandeze


Extras din referat

IRLANDA
I.PREZENTARE GENERALA
Suprafata:70283 km2
Populatie:
4 milioane
locuitori
Densitate:
57 loc./ km2
Moneda:
EURO
Capitala:
Dublin
Alte orase
importante:
Cork
Limerick
Galway
Waterford
Limbi vorbite:
Engleza
Irlandeza
1. Localizare si clima
Karlovy Vary2. Organizarea de stat
Irlanda este o democratie parlamentara. Legea de baza a tarii este Constitutia, adoptata in 1937 si amendata ulterior, prin referendum.
Constitutia stabileste drepturile fundamentale ale cetatenilor, forma de guvernamant si atributiile Guvernului. De asemenea, defineste sistemul juridic si reglementeaza numirea judecatorilor.
Parlamentul national este alcatuit din presedinte si doua camere: Camera Reprezentantilor (Dail) si Senatul (Seanad Eireann).
Presedintele este seful statului si nu are functii executive. Puterea executiva este exercitata de catre Primul Ministru (Taoiseach) si de catre cabinetul acestuia, in timp ce puterea legislativa este exercitata de catre Parlament.
Sistemul politic este unul stabil si in ultima perioada a fost dominat de partide de centru si centru-dreapta.
Irlanda este membra a Uniunii Europene si a majoritatii organizatiilor internationale, dar este o tara neutra din punct de vedere militar.
3. Sistemul juridic
Sistemul juridic irlandez functioneaza in baza Constitutiei si a legilor. In conformitate cu prevederile Constitutiei, justitia este exercitata public, in curti organizate conform legii. Judecatorii sunt numiti de catre presedinte, la propunerea Guvernului. Judecatorilor li se recunoaste independenta in exercitarea functiei si pot fi eliberati din functie numai prin rezolutie a camerelor reunite ale Parlamentului.
Instanta suprema de apel este Curtea Suprema de Justitie, alcatuita din trei, cinci sau sapte judecatori care iau decizii in baza declaratiilor sub juramant si a argumentelor legale.
4. Date economice
Politica economica a Guvernului este indreptata catre crearea unei economii stabile, in conformitate cu necesitatile mediului de afaceri.
Cresterea economica a Irlandei in perioada 1995-2003 a fost in mod constant printre cele mai mari dintre tarile OECD. Cresterea medie anuala a P.I.B. a atins nivelul de 8%, comparativ cu media tarilor OECD pentru aceeasi perioada, de 2,5%.
In perioada 2003-2005 ritmul cresterii economice a fost temperat, datorita situatiei de pe plan mondial, dar a ramas totusi printre cele mai mari din Europa de vest.


Fisiere in arhiva (1):

  • Irlanda.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!