Iran - caracterizare geo-demografică și economică - diferențieri regionale

Cuprins referat Cum descarc?

1.Caracterizare geografica
2. Caracterizare demografica
3. Economie
4. Diferentieri regionale
5. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Caracterizare geografica
POZITIE GEOGRAFICA
Iran face parte din categoria statelor din sud-vestul Asiei (Orientul Mijlociu), cu iesire la Golful Persic si la Golful Oman.Este pozitionat la intersectia paralelei 32o lat. N cu meridianul 53o long. E, intre 44o si 63o long. estica si 25o si 39,5o lat. nordica, avand o desfasurare de 14o in latitudine si de circa 10o in longitudine. Are o suprafata de 1.648.000 km2, teritoriul sau extinzandu-se pe 2.250 km de la sud-est la nord-vest si 1.400 km de la nord-est la sud-vest. 
Vecinii Iranului sunt : 
- la nord Armenia (35km), Azerbaidjan (432km), Marea Caspica (linia de litoral are o lungime de 740km) si Turkmenistan (992km)
- la est Afganistan (936km) si Pakistan (909km)
- la sud Golful Oman si Golful Persic
- la vest Irak (1.458km)
- la nord-vest Turcia (499km) si Azerbaidjan (enclava Nakhicevan-179km)
Linia costiera are o lungime totala de 2.440 km incluzand si cateva insule din Golful Persic.
Este o tara mare fiind a XVII-a tara ca intindere de pe glob (cam de 3 ori cat Franta, sau cat a V-a parte a S.U.A, deci este mai mare decat Regatul Unit, Franta, Elvetia, Belgia, Olanda si Germania la un loc) 
Fig. 1 Pozitia Iranului in cadrul continentului Asia
RELIEF
Relieful corespunde unui podis vast cu altitudini de circa 1.400 - 1.500 m , Podisul Iranian.Aceasta regiune centrala este inconjurata de lanturi muntoase: Muntii Elburs in nord si Muntii Zagros in sud-vest. Cei mai inalti munti sunt Muntii Elbus, unde Varful Demavend, un vulcan stins, se ridica la 5.780 m, cel mai inalt punct din Iran. Principalele zone depresionare se gasesc de-a lungul tarmurilor sudice ale Marii Caspice si ale coastei Golfului Persic. Pe Podisul Iranian sunt 2 intinse deserturi Dasht-i-Lut (in centru) si Dasht-i-Kavir (in nord-est), care ocupa aproximativ  1/3  din suprafata Iranului. 
Fig. 2 Iran - harta fizica
CLIMA
Clima este influentata de prezenta muntilor marginali, cu rol de bariera in calea maselor de aer, si de pozitia in zona subtropicala, de unde rezulta continentalismul accentuat specific acestui podis. 
Iran are un climat de tip continental, cu ierni reci si veri fierbinti ce predomina in intregul podis. Precipitatiile nu depasesc 300 mm anual, in zona de podis, iar deserturile si litoralul Golfului Persic primesc mai putin de 130 cmm. Cantitati mari de zapada cad pe piscurile montane si acestea constituie principala sursa de apa pentru irigatii in timpul primaverii si la inceputul verii. Pe litoralul caspic vremea este umeda si calda tot timpul anului, iar precipitatiile variaza intre 1.000 si 1.500 mm anual. In fiecare an, mai mult de jumatate din zilele anului sunt senine. Anotimpurile se schimba brusc. In ziua Anului Nou, prima zi a primaverii, livezile sunt in floare si abunda florile salbatice.
La Teheran temperatura variaza intre -3oC, minima medie, si 7oC, maxima medie, in ianuarie intre o minima medie de 22oC si o maxima medie de 37oC, in iulie.
Fig. 3 Medii lunare minime si maxime in Teheran
Fig.4 Iran-schita climatica : 1- precipitatii peste 1600mm; 2 - precipitatii medii anuale intre 600-1000mm; 3 - precipitatii medii anuale sub 600mm; 4 - regiune cu ploi de iarna si primavara; 5 - temperaturi pozitive in luna ianuarie.
Sursa : Radulescu Ion, Geografia continentelor, pag. 232
HIDROGRAFIA
Rarurile sunt rare, au un regim torential in cursul superior si seaca in cel inferior, unde debuseaza in mlastini si saraturi. Lacurile sarate mari puncteaza zone joase ale unora in depresiunile interne, cum sunt: Lacul Namek, Nahtegan, Task).
Principalul rau care strabate teritoriul Statului Iran este Karun (725 km lungime), afluentul Shatt-al'Arab-ului, care se varsa in Golful Persic.Datorita climatului arid, raurile nu sunt permanente, iar lacurile, putine la numar sunt sarate. Dintre acestea, mai important este Urmia din nordul tarii.
FLORA SI FAUNA
Peste o zecime din teritoriul tarii este impadurit.Cele mai intinse paduri se gasesc pe versantele montane ce se inalta dinspre Marea Caspica si sunt formate din stejari, frasini, ulmi, chiparosi si alte specii valoroase de arbori. In zonele de podis, stejarii pitici se gasesc pe versantele montane cele mai umede, iar in sate sunt cultivate livezi si arbori precum platanul, plopul, salcia, fagul, artarul si dudul. Plantele salbatice si arbustii cresc pe pamantul gol si constituie nutret, dar soarele verii le usuca.
Fauna este formata de ursi, in munti, oi si capre salbatice, gazele, magari salbatici, porci salbatici, pantere si vulpi. Printre animalele salbatice se numara oile, caprele, vacile, caii, bivolul de apa, catarii si camilele. Fazanul, prepelita, barza si soimul sunt pasari autohtone.
2.Caracterizare demografica
Fig. 5 Iran - harta administrativa


Fisiere in arhiva (1):

  • Iran - Caracterizare Geo-Demografica si Economica - Diferentieri Regionale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!